ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αλλαγή  στον καθημερινό ρυθμό που επήλθε λόγω καραντίνας, οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε αύξηση βάρους, σε σχεδόν πλήρη διακοπή της σωματικής άσκησης, σε αποδιοργάνωση, με αποτέλεσμα διαταραχές στην ψυχική υγεία.

Όμως, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χρόνο που μας δίνεται, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα, προσθέτοντας την άσκηση στη ζωή μας, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να αθληθούμε έξω στη φύση.

Γράφει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός κεφαλής τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑΜΗΤΕΡΑ

Το ανοσοποιητικό μας είναι η «ασπίδα» μας, το σύστημα ενάντια στους ιούς και στα μικρόβια από το εξωτερικό περιβάλλον.  Προκειμένου να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται ισορροπία και αρμονία. Το να ακολουθεί κανείς μια σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, είναι ο ιδανικός τρόπος να το ενδυναμώσουμε, αφού η άσκηση ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και ελαττώνει τις στρεσογόνες ορμόνες.

Μην ξεχνάτε να περπατάτε

Το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό. Βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, στην τόνωση και στη σύσφιξη των μυών.

Επίσης, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυξάνει τη ροή οξυγόνου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ζάχαρο, διαβήτης) και το σώμα αποβάλλει τοξίνες. Ενδυναμώνονται οστά και αρθρώσεις (πρόληψη οστεοπόρωσης). Μειώνει τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και βελτιώνει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.

Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια ζωής

Το τρέξιμο είναι, επίσης, ένας απλός και ιδιαίτερα ωφέλιμος τρόπος άσκησης, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι δρομείς τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν κάνουν αυτή τη μορφή άσκησης τακτικά. Τρέχοντας περίπου 9,5 χιλιόμετρα την εβδομάδα κερδίζουμε από τρία μέχρι έξι χρόνια ζωής. Το τρέξιμο ή το περπάτημα, ακόμη και για 5 – 10 λεπτά την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς «κουμπώνουν» όλα αυτά με την Ωτορινολαρυγγολογία;

Έχουμε ξαναπεί ότι πολύ σημαντικό κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι η σωστή ρινική αναπνοή, η οποία πολύ συχνά δεν εκτιμάται, ούτε αξιολογείται έγκαιρα, ενώ, τελικά, επηρεάζει καθοριστικά την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη πολλές φορές προκαλεί, πέρα από δυσφορία, πονοκεφάλους και ζαλάδες, με αποτέλεσμα τη μείωση της εργασιακής απόδοσης, αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου. Οι συχνότερες επιπτώσεις είναι έντονο άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη – κυρίως από τη δυσκολία να εντοπίσει κάποιος την πραγματική αιτία αυτών των συμπτωμάτων.
Η άσκηση προσφέρει ευεξία και σημαντική βελτίωση στην ρινική λειτουργία. Στον αντίποδα και η δυσχέρεια στην ρινική αναπνοή επηρεάζει πολύ αρνητικά την απόδοση σε οποιασδήποτε μορφή άσκησης.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πόνος στα πλευρά, «καμπανάκι» για πιθανό καρκίνο νεφρών

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία της υπέρτασης «στα μέτρα» κάθε ασθενούς

Leonidas Kallidonis

Το ύψος μας αναγνωρίζεται και επίσημα ως δείκτης πρόγνωσης Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis

Απαραίτητη σε όλους η καμπύλη σακχάρου κάθε 3 χρόνια

Leonidas Kallidonis

Γιατί πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο

Leonidas Kallidonis

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Leonidas Kallidonis

Δεκαπλάσιος κίνδυνος εμφράγματος για νεαρές γυναίκες με Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis

Σβήστε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης… με ιδρώτα

Leonidas Kallidonis