Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Δώδεκα βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού

Newsroom eleftherostypos.gr

Μετά από δεκαετίες προόδου πάνω στις μεθόδους διάγνωσης, στους τρόπους θεραπευτικών χειρισμών, αλλά και στην βαθύτερη κατανόηση των γενετικών παραγόντων κινδύνου, ο Καρκίνος του Μαστού εξακολουθεί να παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες.

Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό, είναι ότι η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2040.

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα τρόποι και στάσεις ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας και ευεξίας.

 1. Να είσαι ένα θετικό παράδειγμα.

Έχεις την δύναμη να κάνεις και να υποστηρίξεις μια σημαντική αλλαγή για την υγεία σου – για τον εαυτό σου – για τα παιδιά σου, αλλά και για ανθρώπους που συναναστρέφεσαι.

 1. Καθιέρωσε καθημερινή τακτική φυσική άσκηση

Η σύγχρονη εποχή με την αύξηση των απαιτήσεων και του χρόνου εργασίας, μας οδηγεί συχνά να χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο και περιορίζει την δυνατότητα να γυμναστούμε συχνά και τακτικά. Από έρευνες έχει φανεί ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βελτιώνει σημαντικά την διάθεση μας αλλά και μας κρατάει σε μια καλή σωματική κατάσταση.

 1. Ελέγχουμε το σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη κατάσταση που έχει πάρει την έκταση της ‘’επιδημίας’’ στη σημερινή εποχή. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η σωστή υγιεινή και η συστηματική ή και εξατομικευμένη φυσική άσκηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Κορωνοϊός και κάπνισμα: Πόσο επιβαρύνονται οι νέοι και πόσο οι ηλικιωμένοι

 1. Μείωση ή αποφυγή καπνίσματος

Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται όχι μόνο με το καρκίνο του μαστού άλλα και με άλλες κακοήθειες όπως ο καρκίνος φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως κ.α μας προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη αυτών των νεοπλασιών .

 1. Διατηρούμε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια, πουλερικά σε καθημερινή βάση, και με ιδιαίτερη προτίμηση στα σπιτικά φαγητά (όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα). Περιορίζομε την κατανάλωση ζάχαρής , αμύλου, αλκοόλ και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.

 1. Διαχείριση του στρες σε συνδυασμό με καλό/ποιοτικό ύπνο

Η συναισθηματική φόρτιση και το καθημερινό στρες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και συμβάλουν δυνητικά στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικούς βιορυθμούς, έτσι ώστε σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν η απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

 1. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν μας την εγκυμοσύνη νωρίτερα

Εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις οικογένεια νωρίτερα πάρα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψιν μια πιθανή εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 35.

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018 την Κυριακή 4 Νοεμβρίου

 1. Θηλάζουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες θηλάζουν πάνω από 6 μήνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο παρατεταμένος χρόνος θηλασμού μπορεί να αποτελέσει έναν προστατευτικό παράγοντα. Ο θηλασμός μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου του μαστού επειδή τα κύτταρα του μαστού γίνονται πιο ώριμα,. Παράλληλα, μαζί με την εγκυμοσύνη δημιουργούνται γενετικές τροποποιήσεις οι όποιες προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

 1. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες

Είναι προτιμότερο να περιορίζουμε την έκθεση του οργανισμού μας σε επιπλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Εάν δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε, τουλάχιστον τις περιορίζουμε χρονικά.

 1. Διερευνούμε καλύτερα το οικογενειακό και προσωπικό μας ιστορικό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προσωπικό και οικογενειακό μας ιστορικό όσον αφορά τον καρκίνο, αλλά και τους άλλους παράγοντες κίνδυνου. Η εκτίμηση όλων αυτων των παραγόντων από τον ειδικά εξειδικευμένο ιατρό δημιουργεί ένα προσωπικό και εξατομικευμένο τρόπο παρακολούθησης και ταυτοχρόνως δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης παρέμβασης όσο και της διαμόρφωσης του τρόπου ζωής.

 1. Επιπλέον βήματα για να μειώσουμε τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.

Οι γυναίκες με διαπιστωμένο υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού χρίζουν περαιτέρω προληπτικής παρακολούθησης, όπως η γενετική συμβουλευτική, τα γενετικά τεστ, η φαρμακευτική αγωγή καθως και η «προφυλακτική» χειρουργική. Όλες αυτές τις επιλογές αποτελούν ένα πεδίο που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικές διεπιστημονικές ομάδες των κέντρων μαστού.

 1. Διαχειριζόμαστε την υγειά μας καλύτερα

Αισθανόμαστε καλύτερα εφόσον όλο το σώμα μας λειτουργεί καλά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ιατρικό πρόβλημα έγκαιρα, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Οι προληπτικές γενικές και ειδικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής, καθώς η πρόληψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς

Κατερίνα Στικούδη: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο – Πότε θα γεννήσει

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η σημασία της πρόληψης στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα επιβαρυντικό το κάπνισμα, λέει βρετανική μελέτη

Μαρίνα Μπενέκου

Μάσκες ύπνου: Δύο πανεύκολες σπιτικές συνταγές για να τις φτιάξετε στο πι και φι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Γέννησε κρυφά η Έλενα Παπαρίζου; Πήραν… φωτιά τα social media

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξωσωματική: ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία

Leonidas Kallidonis

Γαλλία: Δωρεάν αντισυλληπτικά για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών

Μαρίνα Μπενέκου

Έγκυος για πρώτη φορά η Τζένιφερ Λόρενς

Μαρίνα Μπενέκου

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis