ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Προληπτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής κατά την καραντίνα, προτείνουν οι γιατροί στους αγγειακά επιβαρυμένους ασθενείς

   Καθώς βιώνουμε για δεύτερη φορά αυστηρή καραντίνα και αναγκαζόμαστε να μείνουμε σπίτι, εξυπακούεται ότι περιορίζονται και οι δυνατότητές μας για κίνηση. Στην περίπτωση, μάλιστα, των διαβητικών ασθενών, που – σε μεγάλη συχνότητα- τυχαίνει να παρουσιάζουν και καρδιαγγειακά προβλήματα, αυτός ο περιορισμός της κίνησης θα μπορούσε να αποδειχτεί επιβαρυντικός για την υγεία τους. Πολύ περισσότερο εάν έχει προσβληθεί και από τον νέο κορωνοϊό. Αν μη τι άλλο, μήπως… μαζεύονται ξαφνικά αρκετοί λόγοι για να αρχίσετε αντιπηκτική αγωγή, πάντοτε βέβαια κατόπιν ιατρικής σύστασης;

Σύσταση για έναρξη αντιπηκτικής αγωγής

Η  ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε  ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν, μάλιστα, ένα από τα βασικά  συμπεράσματα Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης  στην COVID-19, η οποία  πραγματοποιήθηκε από την  Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος, δυστυχώς, πολλές φορές, το θάνατό του.

Κορωνοϊός και ακινησία «φορτώνουν» με θρόμβους τα αγγεία

«Πράγματι, είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι  λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον  στην εύκολη δημιουργία  θρόμβων  στον ασθενή», αναφέρει ο κος Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου του νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Και προσθέτει:  «Επίσης,  εάν ο ασθενής παρουσιάζει  και πυρετό,  η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα  θρόμβωση , η οποία γίνεται αντιληπτή με  αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος…»

Διαβητικοί, καρδιοπαθείς και παχύσαρκοι, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο θρόμβωσης

«…Σε περίπτωση, επίσης,  που  ο ασθενής είναι υπέρβαρος , 65 ετών και άνω  και  έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο,  τότε   η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων,  τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο, στη διασωλήνωση και ίσως στο θάνατο, αυξάνει σημαντικά».

Προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή

Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα  διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή  ακόμη και με υποψία για COVID- 19  επιβάλει  την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14-20 ημέρες .

 

Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ, αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη  των συμπτωμάτων  και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID- 19.

O έλεγχος μετά από 10-14 ημέρες από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης των τιμών των αιμοπεταλίων.

Η κίνηση είναι απαραίτητη για τα άτομα με διαβήτη όσο μένουν σπίτι

Η άσκηση, επίσης, βοηθάει σαφώς, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά, τόσο στην αποφυγή θρομβώσεων, όσο και στη ρύθμιση του διαβήτη και την αποφυγή  υπεργλυκαιμίας. Η άσκηση βελτιώνει θεαματικά την ευαισθησία των ιστών στη δράση της ενδογενούς ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αξιόλογη βελτίωση του μεταβολισμού και του διαβήτη. Γι` αυτό, στο διάστημα παραμονής στο σπίτι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης ποικίλου τύπου και μορφής, για μισή έως μία ώρα, κάθε μέρα: επιτόπιες αναπηδήσεις, ασκήσεις κάμψης και έκτασης, ασκήσεις διάτασης, βάδιση σε διάδρομο γυμναστικής, κινητικές εργασίες στο σπίτι κ.λπ.

Προτεινόμενα για εσάς

Τι μετράει περισσότερο…

Kon

Μαφία και Κορωνοϊός ταλανίζουν τον ιταλικό Νότο

Μαρίνα Μπενέκου

Ο οίκος μόδας Balenciaga κυκλοφορεί βιντεοπαιχνίδι για την παρουσίαση της νέας του κολεξιόν

Μαρίνα Μπενέκου

Tσουνάμι κρατικών χρεοκοπιών λόγω Covid;

Kon

Σουηδία: «Περίπατο» πήγε η ανοσία της αγέλης- Ποια είναι τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται

Μαρίνα Μπενέκου

Υπέρ των πολυπληθών θρησκευτικών συγκεντρώσεων στην Ν. Υόρκη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

«Θα έρθει φέτος ο Αγιος Βασίλης;» Ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε το συγκινητικό γράμμα ενός 8χρονου

Μαρίνα Μπενέκου

Ο χριστιανός λέει πάντα την αλήθεια…

Kon

Σύνοδος G20: Ο κορωνοϊός, το κλίμα και ο…Τραμπ που έφευγε για να παίξει γκολφ έκλεψαν τις παραστάσεις

Μαρίνα Μπενέκου