Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης και Λοιμώξεις. «Άρρωστημένη» σχέση…

Newsroom eleftherostypos.gr

Σποραδικές ή πανδημικές, οι λοιμώξεις απειλούν μονίμως τους διαβητικούς

   Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και η «ταυτότητα» όσων νόσησαν, διασωληνώθηκαν ή κατέληξαν, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι από τους πλέον επιρρεπείς σε λοιμώξεις, νέες η παλιές, γνωστές ή άγνωστες, σποραδικές ή πανδημικές… Και αυτό αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες: α) στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ο διαβήτης, και β) στην αγγειοπάθεια και στη νευροπάθεια του διαβήτη που δημιουργούν εστίες εισόδου μικροβίων στον οργανισμό.

Τρία είδη λοιμώξεων εκδηλώνονται συχνότερα στους διαβητικούς: λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, ουρολοιμώξεις και συστηματικές λοιμώξεις.

Λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων

Είναι γνωστό ότι πολλοί διαβητικοί εμφανίζουν το λεγόμενο «διαβητικό πόδι» δηλαδή δυσμορφία που προκαλείται από την διαταραχή της αγγείωσης και της νεύρωσης λόγω του διαβήτη. Σε πολλές περιπτώσεις τα νύχια πορεύονται λοξά, προκαλώντας μη ορατή ρήξη της συνέχειας του δέρματος, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις δημιουργούνται έλκη. Οι βλάβες αυτές αποτελούν πύλη εισόδου μικροοργανισμών προκαλώντας κυτταρίτιδα. Το δέρμα γίνεται εξέρυθρο, θερμό και επώδυνο, ενώ η λοίμωξη μπορεί να προσβάλει τους υποκείμενους μαλακούς ιστούς δηλαδή το υποδόριο λίπος και τους μυς. Ο ασθενής επιπλέον αισθάνεται διογκωμένο το πόδι του και δυσκολεύεται στη μετακίνηση, ενώ μερικές φορές μπορεί να υπάρχει πυρετός. Σπανιότερα η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται στο πτερύγιο του αυτιού το οποίο γίνεται εξέρυθρο και επώδυνο.

Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες και εκδηλώνονται με έντονη δυσουρία και έπειξη προς ούρηση ενώ μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και πυρετός. Αρκετές γυναίκες έχουν θετική καλλιέργεια ούρων για μικρόβια χωρίς να εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «ασυμπτωματική βακτηριουρία» και δεν απαιτεί κάποια θεραπεία. Επίσης, στις γυναίκες εκδηλώνονται συχνά μυκητιάσεις του κόλπου οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τον έντονο κνησμό ή από την έκκριση στο εσώρουχο.

Συστηματικές λοιμώξεις

Πολλοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν και άλλα χρόνια νοσήματα όπως η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα νοσήματα αυτά σε συνδυασμό με τη διαταραχή του ανοσιακού συστήματος που προκαλεί ο διαβήτης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για συστηματικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία. Αυτή εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα, έντονη απόγχρεμψη με πυώδη πτύελα και μερικές φορές δύσπνοια.
Σε κάθε περίπτωση λοίμωξης οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται άμεσα τον ιατρό τους ενώ ενθαρρύνονται να πηγαίνουν στο εφημερεύον νοσοκομείο ακριβώς επειδή όλες αυτές οι λοιμώξεις είναι δυσίατες και μπορούν ταχύτατα να θέσουν ακόμα και τη ζωή σε κίνδυνο.

Καθοριστικά σημεία πρόληψης όλων των λοιμώξεων

  • Η σωστή γλυκαιμική ρύθμιση, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, αφού μειώνεται η επιρρέπεια του οργανισμού σε λοιμώξεις
    • Η περιποίηση της υγιεινής των ποδιών με την τακτική κοπή των νυχιών με τρόπο που να μην παραμένουν αιχμηρά άκρα τα οποία τραυματίζουν το δέρμα
    • Εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο και για την εποχική γρίπη σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, στο εξής βέβαια και εμβολιασμός ενάντια στον Covid-19.

 

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οστεοπόρωση και πτώσεις ηλικιωμένων: ένα επικίνδυνο κοκτέιλ

Leonidas Kallidonis

Για να μη σας βγει… γλυκόξινο το καλοκαίρι, αν παίρνετε ινσουλίνη

Leonidas Kallidonis

8 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Leonidas Kallidonis

Υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Leonidas Kallidonis

«Μέλι» τα φρούτα του καλοκαιριού – Τι πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί

Η σημασία των ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό

Leonidas Kallidonis

Πως βοηθά η βιταμίνη D στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Διαβητικού Ποδιού

Leonidas Kallidonis

Ο κορωνοϊός «τσάκισε» και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων

Leonidas Kallidonis

Εμφύσημα: όταν η δυσκολία στην αναπνοή καταντά μαρτύριο

Leonidas Kallidonis