ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Διαβητικός τουρίστας! Δεν είναι αστείο…

Newsroom eleftherostypos.gr

Εάν η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε να μας χαλάσει τη διάθεση τους μήνες που προηγήθηκαν, τουλάχιστον ας μην αφήσουμε το παραμικρό να χαλάσει και τις λίγες μέρες διακοπών που όλοι δικαιούμαστε,  ίσως όμως λίγο περισσότερο οι διαβητικοί φίλοι μας. 

Γράφει ο Αντώνιος Λέπουρας,
Επιστημονικός διευθυντής της Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General

Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα – γενικότερα- που μπήκαν στο στόχαστρο του COVID-19 ως «ευπαθή άτομα, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, δικαιούνται κάποιες μέρες ξεγνοιασιάς. Τι πρέπει, όμως, να αποφύγουν για μην τους βγουν ξινές οι διακοπές; Τι άλλο πρέπει να έχουν μαζί τους- πέρα από μάσκες και αντισηπτικά- για να νιώσουν σιγουριά ότι ο διαβήτης δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για διασκέδαση και χαλάρωση;

Ας λύσουμε όλες τις απορίες σας, αναλυτικά…

Βουνό ή θάλασσα, η επιλογή είναι δική σας…

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να πάνε παντού, αρκεί να γνωρίζουν τις κλιματικές συνθήκες (π.χ., πολύ ζέστη ή κρύο, έντονη υγρασία κ.λπ.) ή άλλες ιδιαιτερότητες (π.χ., δύσκολη πρόσβαση σε γιατρό ή φαρμακείο, κίνδυνοι από δήγματα εντόμων και ερπετών, όχι τρεχούμενο νερό κ.λπ.) του μέρους που πρόκειται να περάσουν τις διακοπές και φυσικά να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα.

                                                                    Η ινσουλίνη δεν αγαπά τη ζέστη

Εάν κάνει πολύ ζέστη και ακολουθεί κάποιος θεραπεία με ινσουλίνη, πρέπει να γνωρίζει ότι το σώμα μας αντιδρά αυξάνοντας τους παλμούς και τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης. Εάν επιπλέον κινείται ή ασχολείται με κάποιο σπορ (κολύμπι, ρακέτες κ.λπ.), τότε ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Θα πρέπει λοιπόν ή να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης του ή να προβλέψει ένα επιπλέον κολατσιό και σίγουρα τακτικότερες (περίπου ανά 2 ως 4 ώρες όσο είναι στον ήλιο ή αθλείται) μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, το κρύο μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης (κίνδυνος υπεργλυκαιμίας), γι’ αυτό προβλέψτε διπλό πουλόβερ και συχνότερες μετρήσεις του σακχάρου, αν οι διακοπές περιλαμβάνουν βουνό ή χιόνια.

Η υπογλυκαιμία παραμονεύει ακόμη κι αν παίρνετε αντιδιαβητικά δισκία

Ακόμα και όσοι θεραπεύονται με δισκία, καλό είναι να γνωρίζουν ότι και γι’ αυτούς ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Το σώμα μας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, λειτουργεί αυξάνοντας το μεταβολισμό του, δηλαδή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, ώστε να πετύχει αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και με αυτόν τον τρόπο αύξηση της αποβολής θερμότητας στο περιβάλλον.

                                                                                Η απειλή της αφυδάτωσης

Παράλληλα, αυξάνοντας την αποβολή νερού από την άδηλη αναπνοή και τον ιδρώτα (όπου όμως χάνει και πολύ χρήσιμους ηλεκτρολύτες) καταφέρνει να ψύχεται, αλλά αυξάνεται έτσι και ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Όλοι επομένως όσοι θεραπεύονται είτε με δισκία είτε με ινσουλίνη θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματός τους συχνότερα (μετρήσεις ανά 4 ως 6 ώρες στον ήλιο χρειάζονται ακόμη και γι’ αυτούς που μετρούσαν ελάχιστα το σάκχαρό τους) και φυσικά να φροντίζουν να καταναλώνουν αρκετό νερό, αλλά και ποσότητα φυσικού, κατά προτίμηση, χυμού. Το είδος, την ποσότητα και συχνότητα της διατροφής καλό είναι να τη συζητήσουν με τους ειδικούς που τους παρακολουθούν.

Επηρεάζονται ο μετρητής ή οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα από την πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο;

   Η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί να επηρεάζονται». Ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν το μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου.

Κρατήστε λοιπόν μετρητή και ταινίες σε μέρος σκιερό, με θερμοκρασίες όσο το δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου), αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο (το πολύ κρύο τα επηρεάζει εξίσου), ούτε όμως να τα ξεχάσετε στον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη. Γνωρίζετε ότι ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 ως 30ο C.

Τι πρέπει να κάνω με την ινσουλίνη μου; Χρειάζεται συνέχεια ψυγείο ή ίσως λίγες ώρες στην κατάψυξη;

Πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι και το πολύ κρύο, δηλαδή θερμοκρασίες χαμηλότερες από 4 βαθμούς, μπορεί να βλάψει εξίσου με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ινσουλίνη. Γενικά, «γεμίσματα» με τις πένες αντέχουν για 6 εβδομάδες σε θερμοκρασίες 4 ως 45 βαθμούς, άρα δεν χρειάζεται ψυγειάκι στην παραλία, αρκεί να μην παρατήσουν τις πένες τους στον ήλιο και βράσουν. Για τους «παραδοσιακούς» όμως λάτρεις της σύριγγας καλό είναι το φιαλίδιο ινσουλίνης να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό (ειδικά ψυγειάκια ή μονωμένες θήκες), αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον πάγο (η κατάψυξη βλάπτει εξίσου την ινσουλίνη) όταν χρειάζεται να τη μεταφέρουν. Καλό είναι επίσης να έχουν όλοι ζάχαρη, ζαχαρούχο ποτό (προσοχή, όχι αλκοολούχο) ή γλυκό, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης για την περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, αν χρειάζεται.

Η ναυτία στο πλοίο φέρνει… φουρτούνα στις τιμές του σακχάρου

Ιδίως αν είσαστε ευαίσθητοι, προσοχή στη ναυτία. Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν το σάκχαρο προκαλώντας υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία, αλλά και να υπερκαλύψουν τα συμπτώματα ενός υπέργλυκαιμικού ή υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Πιθανός εμετός μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση. Λάβετε λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τη ναυτία. Δηλαδή, αντί να παρακολουθείτε με αγωνία το δελτίο καιρού, πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (υπάρχουν ακόμα και φυτικά ή ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αρκετά αποτελεσματικά), αποφύγετε το αλκοόλ, φάτε ελαφρά στερεά τροφή λίγο περισσότερο αλατισμένη, φροντίστε να πίνετε συχνότερα μικρές ποσότητες κάθε φορά νερού, αφεψημάτων (π.χ. κρύο τσάι με λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι) ή αναψυκτικών τύπου «light», μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρο σας.

Αντιεμετικά και υγρά θα σας σώσουν

   Αν παρ’ όλα αυτά κάνετε εμετό, πάρτε κάποιο αντιεμετικό, περιμένετε λίγη ώρα για να δράσει, αρχίστε ξανά με μικρές ποσότητες υγρών (όχι γάλα ή προϊόντα του, γιατί είναι πολύ δύσπεπτα, καλύτερα ούτε και στερεά τροφή, π.χ. φρυγανιά), μετρήστε τακτικά το σάκχαρό σας.

                                  Ασφαλείς πτήσεις

Στο αεροπλάνο προσέξτε να έχετε πάντα μαζί σας στις χειραποσκευές την ινσουλίνη, το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες).

Η θερμοκρασία στο χώρο αποσκευών του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0 β. και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε λαμβάνετε ινσουλίνη είτε αντιδιαβητικά δισκία, προσπαθήστε να κάνετε μικρές βόλτες στο αεροπλάνο και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, γιατί ο ξηρός αέρας της καμπίνας αφυδατώνει.

Ξυπόλητοι στην άμμο και αλόγιστη ηλιοθεραπεία; Ούτε κατά διάνοια

   Λέμε «ναι» στην παραλία. Αρκεί να φορά κανείς καπέλο, σανδάλια ή σαγιονάρες και να είναι εφοδιασμένος με αντηλιακό υψηλής προστασίας.

Προσοχή, επίσης, στην  άμμο, καθώς μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά, κοχύλια και αχινούς, κονσερβοκούτια κ.λπ.), μικρόβια και μύκητες. Τα πόδια λοιπόν δεν κινδυνεύουν απλώς να τραυματισθούν, αλλά και να μολυνθούν!

Απευθείας και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ανεβάζει στο σώμα μας υψηλές θερμοκρασίες που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε, ιδίως όταν συνηθίζουμε να βρεχόμαστε πού και πού με μια βουτιά. Προσοχή λοιπόν, γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης, υπογλυκαιμίας, αλλά και εγκαυμάτων είναι μεγάλος. Αποφύγετε, ακόμη, αλκοολούχα ποτά, ιδίως αν προβλέπεται να μείνετε στον ήλιο για αρκετή ώρα.

           Ένα ποτηράκι παραπάνω αλκοόλ βλάπτει;

Κατανάλωση αλκοόλ σε νηστικό προκαλεί υπογλυκαιμία! Το αλκοόλ είναι ο μόνος υδατάνθρακας που δεν καίγεται αμέσως, αλλά πρέπει πρώτα να μεταβολισθεί από το ήπαρ πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας. Άρα, η χρήση του απαιτεί από τον οργανισμό μας παραπάνω ενέργεια, ενώ μας προσθέτει θερμίδες και λίπος. Επιπλέον τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας μπορεί να υπερκαλυφθούν λόγω μέθης, ενώ λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί, είναι δυνατόν να κινδυνεύσουμε και από σοβαρή αφυδάτωση. Ήλιος και αλκοόλ λοιπόν χρειάζονται μεγάλη προσοχή και ευλαβική τήρηση του μέτρου.

Φαγητό πριν το κολύμπι και μέτρηση σακχάρου

   Γενικά, ισχύει ο χρυσός κανόνας των δύο ωρών. Δηλαδή, πάντοτε, πριν από οιανδήποτε άσκηση που προβλέπεται να είναι έντονη ή να διαρκέσει αρκετή ώρα –  άρα και το κολύμπι-  πρέπει να μετράμε το σάκχαρο μας.

Πόσο πρέπει να είναι το σάκχαρο μου πριν κολυμπήσω;

Αν είναι μικρότερο του 100 mg/dl, καλό είναι να τρώμε κάτι ελαφρύ πριν, ενώ αν είναι μεγαλύτερο του 200 mg/dl, καλό είναι να περιμένουμε λίγο να πέσει ή να κάνουμε μικρή έξτρα δόση ινσουλίνης ταχείας δράσης (αν είμαστε φυσικά ινσουλινοθεραπευόμενοι).

    Η κρύα θάλασσα και το έντονο κολύμπι φέρνουν προβλήματα

Το κρύο νερό της θάλασσας μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης δημιουργώντας κίνδυνο υπεργλυκαιμίας, ενώ το έντονο κολύμπι, όπως κάθε έντονη άσκηση, χρειάζεται ενέργεια, άρα δημιουργεί κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Καλό είναι λοιπόν και μετά το τέλος μιας έντονης άσκησης να ξαναμετράμε το σάκχαρο μας. Τέλος, σώφρον είναι να μην κολυμπάμε μόνοι μας, ενώ αν η άθληση απαιτεί πόδια (jogging, ποδόσφαιρο κ.λπ.), προτιμήστε να κάνετε την ένεση ινσουλίνης στην κοιλιά, για να αποφύγετε πιθανή υπογλυκαιμία λόγω ταχύτερης απορρόφησής της από τους γλουτούς.

Από τι κινδυνεύω αν το σάκχαρο μου είναι υψηλό και εγώ πάω παραλία;

   Υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε πολυουρία και αφυδάτωση. Ο ήλιος, ο αέρας και η ζέστη προκαλούν αφυδάτωση. Τα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και η μπίρα, προκαλούν αφυδάτωση. Τα συμπεράσματα δικά σας ή των ιατρών που θα σας νοσηλεύσουν.

    Διαβητικό πόδι. Κάνει καλό ο ήλιος και η θάλασσα;

Χρειάζεται προσοχή. Λόγω μείωσης του αισθήματος του πόνου, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά για πολλές ώρες ή μέχρι να αποκτήσει πληγές και φουσκάλες το πόδι. Αυτό που κάνει καλό είναι το περπάτημα ή το ελαφρό τρέξιμο στην άμμο ή το βάδισμα στη θάλασσα, με το νερό να φθάνει περίπου στο ύψος των γονάτων (προσοχή γι’ άλλη μια φορά, ποτέ ξυπόλητοι!).

 

Τι πρέπει να πάρω λοιπόν μαζί μου εκτός από την «ανεβασμένη» διάθεσή μου να περάσω καλά και χωρίς μεγάλα ρίσκα;

  • Προμήθειες ινσουλίνης, συρίγγων, βελονών, ταινιών μέτρησης σακχάρου, μετρητή σακχάρου (αν υπάρχει 2ος διαθέσιμος μετρητής, όπως και μια ανταλλακτική «πένα» ινσουλίνης, καλό είναι να τα έχουμε μαζί μας), και όλα τα λοιπά αναγκαία υλικά, π.χ. βαμβάκι και οινόπνευμα.
  • Προμήθειες όλων των ανωτέρω για μία βδομάδα επιπλέον.
  • Ένεση γλυκαγόνου.
  • Προμήθειες για ένα πρόχειρο φαγητό, π.χ. τοστ, κράκερ, φρούτα, χυμός χωρίς συντηρητικά, κύβοι ζάχαρης ή δισκία γλυκόζης.
  • Ξεχωριστό βαλιτσάκι για όλα αυτά, ώστε να το έχετε πάντα κοντά σας.
  • Ημερολόγιο αυτοελέγχου.
  • Κουτί Α’ βοηθειών (κάνουν και αυτά των σούπερ μάρκετ, αρκεί να μην είναι ληγμένα), με ό,τι χρειάζεται για την περιποίηση ενός τραύματος.
  • Κάποια επιπλέον φάρμακα, για τα οποία θα συνεννοηθείτε με το γιατρό σας, π.χ. για τη ναυτία και τον εμετό, αντιδιαρροϊκά, αναλγητικά, μια αλοιφή κορτιζόνης για τα τσιμπήματα, κάτι για την αλλεργία κ.λπ.
  • Αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, δύο τουλάχιστον ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες, ώστε να αλλάζετε καθημερινά, παπούτσια για τη θάλασσα και κατάλληλα ρούχα.
  • Συνταγή του γιατρού σας με τη διάγνωση και την αγωγή σας, αν πάτε σε χώρα του εξωτερικού. Καλό είναι, όπου και αν πηγαίνετε, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται το κοντινότερο μέρος όπου μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Τα 15 ελληνικά νησιά που προτείνει η Daily Telegraph για να επισκεφθεί κάποιος μετά την πανδημία!

Tinad

O γιατρός στο σπίτι σας με το Eleftherostypos.gr και το Metropolitan

Μιχάλης Μάρδας

«Χρυσός σκούφος» στη διατροφή των διαβητικών

Leonidas Kallidonis

Η αντιδιαβητική Μετμορφίνη, «αντιστέκεται» και στον κορωνοϊό.

Leonidas Kallidonis

Ποιος είναι τελικά ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, και γιατί δεν μπορούμε να τον δούμε;

Μαρίνα Μπενέκου

Τα «βρώμικα» παιχνίδια του κορωνοϊού με το πάγκρεας

Leonidas Kallidonis

«Ήλιος»: Ξημερώνουν δύσκολες μέρες για Δήμο και Εύα

Δημήτρης Ντόγκας

ΗΠΑ: Γιγάντια χιονοστιβάδα κάλυψε ομάδα αθλητών- Γλίτωσαν από θαύμα [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Νέο είδος φάλαινας ανακαλύφθηκε στην Αμερική και θεωρείται ήδη απειλούμενο

Μαρίνα Μπενέκου