ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Διαφορετικό – και πιο ύπουλο- το έμφραγμα στους διαβητικούς

Newsroom eleftherostypos.gr

Γιατί ξεχωρίζουν τα συμπτώματα του εμφράγματος στους ασθενείς με διαβήτη

   Οι διαβητικοί που παθαίνουν έμφραγμα δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά εμφράγματος, όπως λ.χ. τον ισχυρό πόνο στο στήθος.  Κι αυτό, όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες, συμβαίνει λόγω των μεταβολών που προκαλεί η πάθηση στην καρδιά τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ Open, τα ιδιαίτερα συμπτώματα του εμφράγματος στους διαβητικούς ίσως εξηγούν γιατί αυτά τα επεισόδια είναι πιο θανατηφόρα στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Οι διαβητικοί νιώθουν «πιο ήπιο» τον πόνο στο στήθος και συχνά τον υποεκτιμούν

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν ενήλικες διαβητικούς (οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 2 αλλά και κάποια άτομα με διαβήτη τύπου 1) με ιστορικό εμφράγματος, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποια συμπτώματα εκδήλωσαν όταν υπέστησαν το καρδιακό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωσαν μεν πόνο στο στήθος, όμως αυτός ήταν πολύ πιο ήπιος απ’ ό,τι θα περίμεναν σε περίπτωση εμφράγματος.

«Ο διαβήτης προκαλεί ποικίλες βλάβες στην καρδιά μακροπρόθεσμα, όμως επίσης προκαλεί βλάβες στα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια)» εξηγεί ο Δρ Μέλβιν Τζόουνς, λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Έτσι, όπως ένας διαβητικός μπορεί να μην αισθανθεί έναν τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού του, ομοίως θα αισθανθεί λιγότερο πόνο όταν διακόπτεται η ροή αίματος στην καρδιά, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει τον ισχυρό πόνο στο στήθος που τυπικά χαρακτηρίζει ένα έμφραγμα».«Επανάσταση»: Κατασκευάστηκε βιοαισθητήρας που προειδοποιεί για έμφραγμα

Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για τους ασθενείς με Διαβήτη

Οι διαβητικοί διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από το έμφραγμα είναι τριπλάσιες. Τα νέα ευρήματα ίσως παρέχουν μια εξήγηση για αυτά τα στατιστικά.

Χαρακτηριστικό εύρημα των επιστημόνων ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι ο πόνος που ένιωσαν δεν ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι παθαίνουν έμφραγμα. Αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οδηγεί συχνά σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και κατ’ επέκταση σε λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και μακροπρόθεσμης αναπηρίας.Τα δέκα συμπτώματα του διαβήτη στον άντρα

Πόνος στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια δεν αφήνουν αμφιβολίες για κίνδυνο εμφράγματος

Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ειδικών ότι οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τα λεγόμενα άτυπα συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή όχι τον συνηθισμένο ισχυρό πόνο ή την πίεση στο στήθος αλλά πιο ήπιες εκδηλώσεις όπως η κόπωση και η δύσπνοια.

Έτσι, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος, οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον γιατρό τους και να μην αγνοούν τυχόν καρδιαγγειακά συμπτώματα που εκδηλώνουν, ασχέτως της έντασής τους.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα «βρώμικα» παιχνίδια του κορωνοϊού με το πάγκρεας

Leonidas Kallidonis

Προς επιβεβαίωση οι μελέτες ότι ο Διαβήτης μπορεί να μεταδίδεται από ιό!

Leonidas Kallidonis

Πόσα χρόνια ζωής «χάνουν» όσοι δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους

Leonidas Kallidonis

Κρίσεις πανικού. Όταν χάνουμε πλήρως τον έλεγχο

Leonidas Kallidonis

Η πραγματική πανδημία. Ένας στους 10 Έλληνες με Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης τύπου…1,5!

Leonidas Kallidonis

Μήπως οι πονοκέφαλοί σας οφείλονται σε πίεση του εγκεφάλου;

Leonidas Kallidonis

Υπέρταση: «σιωπηλός δολοφόνος» και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Εκπαιδεύοντας την οικογένεια του διαβητικού παιδιού

Leonidas Kallidonis