ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Δείτε πού μπορεί να… κολλήσετε Αλτσχάιμερ

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας παγκοσμίως.

Φυσικά δεν είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όμως μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature δείχνει ότι είναι δυνατό να «κολλήσει» κάποιος Αλτσχάιμερ, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εκδηλώνει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια μνήμης και η πνευματική σύγχυση.Τεστ αίματος ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, μπορεί κάποιος να «κολλήσει» Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, όπως μεταδίδεται η εγκεφαλική νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ, ευρύτερα γνωστή ως «νόσος των τρελών αγελάδων».

Πρόωρα τα ευρήματα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες

Οι Βρετανοί επιστήμονες που προχώρησαν στη σημαντική αυτή ανακάλυψη μιλούν για την πρώτη ένδειξη στα χρονικά για μετάδοση του Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο, έστω κι αν οι συνθήκες μετάδοσης είναι πολύ συγκεκριμένες και περιορίζονται στην ιατρική πράξη. Έως τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ τυχαία (σποραδική) ή κληρονομική.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και ότι είναι πρόωρο να θεωρήσει κανείς το Αλτσχάιμερ μεταδοτική ασθένεια, αν και το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πολλοί άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις.

Η πιθανή μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί ενδεχομένως να γίνει από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο ή από ένεση, π.χ. για τη χορήγηση αυξητικών ορμονών.

Σπάνιος, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος

Οι ερευνητές, με τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) επικεφαλής, ανέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος μεν, αλλά υπαρκτός.

Η επιστημονική ανακοίνωση -που αναμφίβολα δημιουργεί ανησυχίες- έρχεται μετά τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Όλοι οι νεκροί ασθενείς είχαν «κολλήσει» τη νόσο από μολυσμένες ενδομυϊκές ενέσεις με ανθρώπινες ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήταν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές).

Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές μπορεί ίσως να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης, ωστόσο επουδενί δεν μπορεί να κολλήσει κανείς τη νόσο όπως το κρυολόγημα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι δραστηριότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από άνοια και  Αλτσχάιμερ

Leonidas Kallidonis

Η υπέρταση «συρρικνώνει» τον εγκέφαλο

Leonidas Kallidonis

“e-ασκήσεις”: Μειώνουν κατά 46% τον κίνδυνο άνοιας

Leonidas Kallidonis

Τα προβλήματα όρασης ίσως επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων

Leonidas Kallidonis

Οι δύο Ιππότες και η άνοια – Οι νόμοι της βιολογικής φθοράς

Δημήτρης Ντόγκας

Σον Κόνερι: Έπασχε από άνοια και έφυγε γαλήνια στον ύπνο του

Ανδρέας Ντίνης

Το τεστ των 6 ερωτήσεων που πρέπει να κάνετε στη γιαγιά σας

Leonidas Kallidonis

Πόσο αθώα πρέπει να θεωρούνται τα “κενά μνήμης”

Leonidas Kallidonis

Εξαπλάσιος κίνδυνος για κάταγμα ισχίου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Leonidas Kallidonis