ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

“Big Brother” για τους ασθενείς με Πάρκινσον

Newsroom eleftherostypos.gr

Την πρώτη φορητή συσκευή που αξιολογεί στην αληθινή ζωή την κινητικότητα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον ανέπτυξαν Ισπανοί επιστήμονες.

Με τη βοήθειά της ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και εξ αποστάσεως την πορεία της νόσου και να προσαρμόζει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ήδη, μάλιστα, τέτοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερις Έλληνες ασθενείς και αναμένονται οι πρώτες μετρήσεις.

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα

Όπως εξηγούν οι Ισπανοί ερευνητές, η συσκευή τους αποτελεί προϊόν μιας έρευνας που άρχισε πριν από 10 χρόνια. Στην μορφή της που άρχισε να διατίθεται πανευρωπαϊκά (και στην Ελλάδα) μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, το οποίο φορά ο ασθενής στη ζώνη του για 5 έως 7 ημέρες.

Τη συσκευή ρυθμίζει αρχικά ο γιατρός, εισάγοντας τα στοιχεία και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Στη συνέχεια, την τοποθετεί ο ασθενής στη ζώνη του και αυτή αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα.

Η συσκευή διαθέτει έναν «έξυπνο» αισθητήρα ο οποίος καταγράφει όλο το 24ωρο την κινητική κατάσταση του ασθενούς, καθώς και ένα επιταχυνσιόμετρο για να καταγράφει την ταχύτητα της κίνησής του.

Επαναστατικό: Ένα φάρμακο για την υπερπλασία του προστάτη για πρώτη φορά «φρενάρει» το Πάρκινσον

Με αυτά τα δύο εξαρτήματα καταγράφει όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή την βραδυκινησία (αργές κινήσεις), τον τρόμο (τρέμουλο), την υπερκινησία, την ακινησία, τις πτώσεις, ακόμα και το freezing (είναι το αιφνίδιο «πάγωμα» της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου).

Ψηφιακός έλεγχος κινήσεων, θερμίδων και φαρμάκων

Επιπλέον, η συσκευή υπολογίζει την ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο οργανισμός του ασθενούς και καταγράφει τις στάσεις του σώματός του.

Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ειδικούς αλγορίθμους για να αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται στον γιατρό σε μορφή γραφημάτων και αριθμών, όταν ο ασθενής τού επιστρέψει τη συσκευή.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές στη θεραπεία του. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, συσχετίζοντας την ώρα λήψης τους με τα συμπτώματά του.

Θεραπεία εξ αποστάσεως

Η συσκευή δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στην τοποθέτησή της. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να την περάσει στη ζώνη του και να μην τη βγάλει για 7 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και ασθενείς που μένουν στην επαρχία θα μπορούν να αξιολογηθούν και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή ακόμα και εξ αποστάσεως, δίχως να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους.

Η νέα συσκευή διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 7 ημέρες, καθώς και δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών για τουλάχιστον 1 χρόνο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

ΤΥΠΟΣ TV: Οι εξελίξεις στον ΣΚΑΪ που θα φέρουν τα πάνω-κάτω

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Έρχονται οικιακές συσκευές με…Τεχνητή Νοημοσύνη!

Tinad

Big Brother: Ο παίκτης που είχε αποβληθεί λόγω δήλωσης για «βιασμό» δήλωσε ξανά συμμετοχή

Evanthia Karra

Τα μυστικά της νηστείας – Τι πρέπει να προσέξετε αυτή την περίοδο

Οι… καταραμένοι υδατάνθρακες που μας παχαίνουν και μας «φουσκώνουν» το σάκχαρο

Leonidas Kallidonis

«Απασφάλισε» η Ραμόνα για τη νικήτρια του Big Brother Άννα Μαρία Ψυχαράκη

Ανδρέας Ντίνης

Χάστε βάρος χωρίς να σας λείψει η γλυκιά γεύση – Κι όμως γίνεται

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Πρωινά για όσους δεν έχουν χρόνο – Πεντανόστιμα και θρεπτικά