ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

7 μύθοι και 7 αλήθειες για τον COVID-19

Newsroom eleftherostypos.gr

Όπως σε κάθε νέα φυσική παγκόσμια καταστροφή που προέρχεται από ανεξερεύνητα αίτια, έτσι και με την πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για τη δαιμονολογία και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, σε βαθμό που δεν μπορεί να τον χωρέσει η απλή ανθρώπινη λογική.

Η φρενήρης μετάδοση αυτών των ψευδών πληροφοριών δημιουργεί μια νέα, ακόμη πιο καταστροφική πανδημία. Αυτή της αμφισβήτησης και της ανυπακοής.


Γράφει ο Αθανάσιος Σκουτέλης
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Οι μύθοι για τον κορωνοϊό…

 • Ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο από ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς η προέλευση του, έχει αποδειχθεί (με βάση τη μοριακή γενετική) ότι δεν είναι δημιούργημα εργαστηρίου.
 • Η παρατεταμένη χρήση μάσκας προκαλεί βαρεία βλάβη από έλλειψη οξυγόνου και συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα. Είναι παντελώς αναληθές. Είναι γεγονός ότι η χρήση μάσκας είναι για πολλούς δυσάρεστη. Εκτός όμως από αυτό, δεν έχει αποδειχθεί καμία βλαπτική επίδραση στην υγεία από τη συνεχή χρήση μάσκας (μιας χρήσεως ή υφασμάτινης) εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και με βάση τις οδηγίες.
 • Η ιατρική μάσκα μιας χρήσεως είναι πιο αποτελεσματική από την πάνινη πολλαπλών χρήσεων. Η χρήση μάσκας αποσκοπεί στην παρεμπόδιση διασποράς μολυσμένων σταγονιδίων από αυτόν που την φοράει προς τους άλλους. Και τα δυο είδη μάσκας είναι εξίσου αποτελεσματικά, με την πάνινη να είναι πιο χρηστική και οικονομική από την ιατρική για το γενικό πληθυσμό.
 • Οι τακτικές πλύσεις της ρινικής κοιλότητας προφυλάσσουν από τη νόσηση από το νέο κορωνοϊό. Οι τακτικές ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή θαλασσινό νερό ή έτοιμα αλατούχα διαλύματα δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Ίσως σε μερικές λοιμώξεις από ιούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων από τη μύτη.

Aνοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα

 • Ο SARS–CoV-2 συνδέεται με την τεχνολογία 5G. Οι ιοί δεν ταξιδεύουν μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία δεν διαθέτουν δίκτυα 5G. Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων αεροσταγονιδίων που εκπέμπονται με την αναπνοή ή με επαφή χεριών με μολυσμένες επιφάνειες και κατόπιν επαφή με το στόμα, μύτη ή μάτια.
 • Το σκόρδο, το τζίντζερ και τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσολογικό σύστημα έναντι του νέου κορωνοϊού. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι τα ανωτέρω σκευάσματα παρέχουν κάποιου είδους προστασία έναντι του ιού.
 • Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία έναντι του νέου κορωνοϊού. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ριζικός τρόπος αντιμετώπισης. Επί του παρόντος, οι πάσχοντες που χρειάζονται νοσηλεία αντιμετωπίζονται υποστηρικτικά σε κοινούς θαλάμους ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Και οι αλήθειες…

 • Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου δεν προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό. Το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου βοηθάει πολύ τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου, αλλά δεν παρέχει καμία προστασία από τον νέο κορωνοϊό, που είναι ένας ιός. Παρόλα αυτά, το εμβόλιο αυτό πρέπει να χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν εξουδετερώνει τον ιό. Η χρήση κοκτέιλ το καλοκαίρι ή δυνατών ποτών το χειμώνα δεν έχει καμία επίδραση στον ιό. Αντίθετα, η κατάχρηση τους μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό και να τον κάνει πιο ευάλωτο.
 • Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια φυσικής άσκησης. Η μάσκα μειώνει την ικανότητα να αναπνέει κάνεις άνετα. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δεν έχει καμία επίπτωση. Κατά την έντονη άσκηση όμως και σε συνδυασμό με την ύγρανση της μάσκας από τον ιδρώτα και την έντονη εκπνοή, δυσκολεύει την αναπνευστική λειτουργία.

 • Το ζεστό κλίμα δεν σκοτώνει τον ιό. Επειδή οι ιδανικές θερμοκρασίες πολλαπλασιασμού των ιών είναι σχετικά χαμηλές, μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να έχουν κάποια μικρή επίδραση στον πολλαπλασιασμό τους αλλά αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι ακόμη και περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες χτυπήθηκαν άσχημα από την πανδημία.
 • Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με μύγες, κουνούπια ή κατοικίδια ζώα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι ο ιός μεταδίδεται με έντομα ή ζώα. Είναι αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με αεροσταγονίδια.
 • Άτομα που νοσούν με COVID-19 μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Οι συμπτωματικοί (ή ολιγοσυμπτωματικοί) φορείς είναι άτομα που παρότι είναι μολυσμένα και μολυσματικά, δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γιατί μπορούν να μολύνουν άλλους επειδή δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Για το λόγο αυτό πρέπει να θεωρούμε τους άλλους (και τον εαυτό μας) δυνητικά μολυσματικούς.
 • Τα αλκοολούχα διαλύματα χεριών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απολύμανση επιφανειών. Τα αλκοολούχα διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για απολύμανση επιφανειών γιατί είναι δαπανηρά και καταστρέφουν τις περισσότερες επιφάνειες. Το καλύτερο απολυμαντικό επιφανειών και αντικειμένων είναι διάλυμα οικιακής χλωρίνης και τρεχούμενου νερού βρύσης σε αναλογία 1/10.

 

Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα έρευνα – σοκ: Οι ασθενείς με κορωνοϊό μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους

Tinad

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» το… λουκέτο στην εστίαση – Τι θα ανακοινώσει αύριο ο Μητσοτάκης

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» στη Θεσσαλονίκη με 540 κρούσματα, 422 στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός: Στους δρόμους της Ισπανίας η αστυνομία για τον περιορισμό των μετακινήσεων

Tinad

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη – Πάνω από 10 εκατ. κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός: Νέο σοκ με 1.690 κρούσματα στην Ελλάδα και 5 νεκροί – «Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Tinad

Κορωνοϊος: Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης: Η Σάμος άντεξε – Το Σάββατο οι ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊος: Για ποιες επιχειρήσεις ισχύει η 6μηνη παράταση στην καταβολή ΦΠΑ

Δημήτρης Ντόγκας