Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Hλιος, τεστοστερόνη, βιταμίνη D και σεξ

καύσωνας καλοκαίρι

Newsroom eleftherostypos.gr

Το περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της μέρας τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρνει και πρακτικές αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου και της διατροφής μας, αλλά και στη σεξουαλική μας διάθεση, η οποία αφυπνίζεται αισθητηριακά και ζητάει περισσότερη επαφή και επικοινωνία (φλερτ-γνωριμίες).
«Οι επιστημονικές έρευνες που μελετούν το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι παρουσιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, μαζί με τον ύπνο και την τροφή, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία (ψυχοσωματική λειτουργία). Ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή της βιταμίνης D, η οποία είναι πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράγεται όταν οι ηλιακές ακτίνες ακουμπήσουν το δέρμα μας», παρατηρεί ο Θάνος Ασκητής, δρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Και προσθέτει: «Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα στο καρδιαγγειακό
σύστημα, χαμηλή λίμπιντο, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ακόμη και με μορφές καρκίνου».

Ελλειψη βιταμίνης D και σεξουαλική δυσλειτουργία

Η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται όμως να εμπλέκεται και σε σεξουαλικής φύσεως δυσλειτουργίες. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το American Heart Association, με δείγμα 3.486 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών, βρέθηκε πως τα άτομα που είχαν πρόβλημα με τη στύση τους εξαιτίας οργανικών παθήσεων (καρδιαγγειακά προβλήματα) είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης, όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα τόσο μεγαλύτερο ήταν το στυτικό πρόβλημα.

Τα ευρήματα αυτά είχε υποστηρίξει αναλυτικότερα και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sexual Medicine», παρουσιάζοντας πως η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μέσω του ενδοθηλιακού μηχανισμού. Οι επιστήμονες παρουσίασαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και αγγειακής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D διαταράσσουν τις οδούς του νιτρικού οξειδίου του αζώτου (ΝΟ), που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγιούς αγγειακής λειτουργίας.

Πώς συνδέεται όμως με δυσλειτουργίες στη στύση του άνδρα; Η παραγωγή του ΝΟ εμπλέκεται στον μηχανισμό για τη χαλάρωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, ώστε να υπάρξει εισροή αίματος και να επιτευχθεί η στύση.

Επομένως, η έλλειψη της βιταμίνης επιδρά στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη φάση διέγερσης στον άνδρα. Η έρευνα αυτή σημειώνει επίσης πως τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και μελλοντικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν σταματούν στην ενίσχυση της διάθεσής μας (αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης) και στη θωράκιση του οργανισμού από παθήσεις, αλλά επηρεάζουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, ειδικά στη χώρα μας όπου η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες (καρκίνος του δέρματος).

Ετσι, η καλοκαιρινή ξαπλώστρα μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί αρκετά για την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, φαίνεται όμως ότι για μικρό χρονικό διάστημα και με την απαραίτητη αντηλιακή προστασία κάνει καλό και βοηθάει αρκετά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία.

Γενικά ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι συσχετίζονται με τη δράση της βιταμίνης D, που πολλές σύγχρονες μελέτες τη φέρνουν στο προσκήνιο ως σημαντική και αναγκαία για την καθημερινή μας ευεξία.

Από το περιοδικό «Σεξ και Υγεία» που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Με οστεοπόρωση 8 στις 10  γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

NASA: Γιατί θα «σιγήσουν» οι αποστολές στον Άρη τις επόμενες ημέρες

Μαρίνα Μπενέκου

Ήλιος-spoiler: Όλα όσα θα δούμε στα προσεχή επεισόδια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πόνος στο σεξ και ακράτεια για μία στις τέσσερις γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Ευγενία Δημητροπούλου & Πέτρος Λαγούτης στο ΤΥΠΟΣ TV: Δίνουν spoiler για τον «Ήλιο»

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ηράκλειο: Ασυγκράτητο ζευγάρι έκανε σεξ σε… κοινή θέα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παγκόσμιοι πρωταθλητές του σεξ οι Έλληνες, σύμφωνα με τη βρετανική «The Sun»- Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Μαρίνα Μπενέκου

Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός συμβούλευσε τους πολίτες να…«μην κάνουν σεξ» στα νοσοκομεία

Μαρίνα Μπενέκου

Αυτά τα 4 ζώδια είναι βασιλιάδες στο ερωτικό παιχνίδι!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom