Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Hλιος, τεστοστερόνη, βιταμίνη D και σεξ

«Ενώπιον» του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι…

Newsroom eleftherostypos.gr

Το περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της μέρας τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρνει και πρακτικές αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου και της διατροφής μας, αλλά και στη σεξουαλική μας διάθεση, η οποία αφυπνίζεται αισθητηριακά και ζητάει περισσότερη επαφή και επικοινωνία (φλερτ-γνωριμίες).
«Οι επιστημονικές έρευνες που μελετούν το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι παρουσιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, μαζί με τον ύπνο και την τροφή, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία (ψυχοσωματική λειτουργία). Ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή της βιταμίνης D, η οποία είναι πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράγεται όταν οι ηλιακές ακτίνες ακουμπήσουν το δέρμα μας», παρατηρεί ο Θάνος Ασκητής, δρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Και προσθέτει: «Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα στο καρδιαγγειακό
σύστημα, χαμηλή λίμπιντο, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ακόμη και με μορφές καρκίνου».

Ελλειψη βιταμίνης D και σεξουαλική δυσλειτουργία

Η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται όμως να εμπλέκεται και σε σεξουαλικής φύσεως δυσλειτουργίες. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το American Heart Association, με δείγμα 3.486 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών, βρέθηκε πως τα άτομα που είχαν πρόβλημα με τη στύση τους εξαιτίας οργανικών παθήσεων (καρδιαγγειακά προβλήματα) είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης, όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα τόσο μεγαλύτερο ήταν το στυτικό πρόβλημα.

Τα ευρήματα αυτά είχε υποστηρίξει αναλυτικότερα και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Sexual Medicine», παρουσιάζοντας πως η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μέσω του ενδοθηλιακού μηχανισμού. Οι επιστήμονες παρουσίασαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και αγγειακής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D διαταράσσουν τις οδούς του νιτρικού οξειδίου του αζώτου (ΝΟ), που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγιούς αγγειακής λειτουργίας.

Πώς συνδέεται όμως με δυσλειτουργίες στη στύση του άνδρα; Η παραγωγή του ΝΟ εμπλέκεται στον μηχανισμό για τη χαλάρωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, ώστε να υπάρξει εισροή αίματος και να επιτευχθεί η στύση.

Επομένως, η έλλειψη της βιταμίνης επιδρά στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη φάση διέγερσης στον άνδρα. Η έρευνα αυτή σημειώνει επίσης πως τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και μελλοντικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο

Συνοψίζοντας, φαίνεται πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν σταματούν στην ενίσχυση της διάθεσής μας (αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης) και στη θωράκιση του οργανισμού από παθήσεις, αλλά επηρεάζουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, ειδικά στη χώρα μας όπου η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες (καρκίνος του δέρματος).

Ετσι, η καλοκαιρινή ξαπλώστρα μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί αρκετά για την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, φαίνεται όμως ότι για μικρό χρονικό διάστημα και με την απαραίτητη αντηλιακή προστασία κάνει καλό και βοηθάει αρκετά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία.

Γενικά ο τρόπος ζωής, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι συσχετίζονται με τη δράση της βιταμίνης D, που πολλές σύγχρονες μελέτες τη φέρνουν στο προσκήνιο ως σημαντική και αναγκαία για την καθημερινή μας ευεξία.

Από το περιοδικό «Σεξ και Υγεία» που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Χαμός στο TikTok: Αυτές έκαναν χορευτικό και πίσω τους αναστέναζαν οι… σουμιέδες [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Τηλεθέαση: Το «Voice» δεν άφησε τον «Ήλιο» να λάμψει

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Καλά μαντάτα για τη Γη: Ο ήλιος έχει εισέλθει σε έναν νέο 11ετή κύκλο

Μιχάλης Μάρδας

Μήπως… ξεμείνατε από τεστοστερόνη; Πώς θα αναπληρώσετε την ορμόνη του σεξ

Leonidas Kallidonis

Kαλύτερα κάντε σεξ… μόνοι σας ή αλλιώς με μάσκα λέει λοιμωξιολόγος

Μιχάλης Μάρδας

Πλούσια από τη μία στιγμή στην άλλη έγινε το μοντέλο που έκανε σεξ με 7 παίχτες του NBA

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτο: Έκανε σεξ σε live τηλεδιάσκεψη δημοτικού συμβουλίου στο Zoom – Ξέχασε να κλείσει την κάμερα

Ανδρέας Ντίνης

Αβιταμίνωση: πώς θα καταλάβω αν μου λείπουν βιταμίνες

Leonidas Kallidonis

Σεξ. Ένα… εποχιακό φρούτο

Leonidas Kallidonis