Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Ο «αρρύθμιστος διαβήτης» αιτία μοιραίων επιπλοκών – Προσοχή σε αυτά τα 10 συμπτώματα

Τα δέκα συμπτώματα του διαβήτη στον άντρα

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ

Το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω του κορονοϊού, μπήκε για τα καλά ως θέμα συζήτησης ο όρος «αρρύθμιστος διαβήτης».

Αλλοτε ως κριτήριο για χορήγηση ειδικών αδειών από την εργασία, άλλοτε για να περιγραφεί κάποιος ως ευάλωτο άτομο που πρέπει να λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας.

Η ουσία είναι ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αλλά και αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για την υγεία. Για να ρυθμιστούν, βέβαια, ο διαβήτης και οι τιμές του σακχάρου, προϋπόθεση είναι να έχει γίνει διάγνωση της νόσου. Και εδώ ακριβώς φαίνεται πως βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα…

Οι μισοί διαβητικοί είναι «αρρύθμιστοι» λόγω άγνοιας

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF), ένας στους δύο ενήλικες διαβητικούς δεν έχει λάβει επίσημη διάγνωση για την πάθησή του, με αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να παραμένει επικίνδυνα υψηλό. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη χώρα μας, όπου ναι μεν οι διαβητικοί ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, εν τούτοις λιγότεροι από τους μισούς έχουν επίσημη διάγνωση στα χέρια τους και ακόμη λιγότεροι ακολουθούν «ευλαβικά» τις οδηγίες που έχουν λάβει από το γιατρό τους για σταθερή διατήρηση των τιμών του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Και είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου εκκινούν στον οργανισμό αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν κάθε όργανο και σύστημά του, γι’ αυτό και τα συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα.

Παρακάτω θα δείτε 10 βασικά συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε, πολύ περισσότερο τις μέρες που η πανδημία δείχνει να παρουσιάζει έξαρση.

  1. Υψηλή τιμή σακχάρου αίματος

 Είναι η πρώτη και προφανέστερη ένδειξη για αρρύθμιστο διαβήτη. Ακόμη κι αν ένα άτομο έχει διαγνωστεί με διαβήτη, οι υψηλές τιμές σακχάρου δεν πρέπει να θεωρούνται φυσιολογική συνέπεια της πάθησης. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να θέτουν το διαβήτη υπό έλεγχο και, επομένως, οι τιμές του σακχάρου να παραμένουν μέσα στα φυσιολογικά όρια. Αν οι τιμές παραμένουν υψηλές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να αλλάξει το πλάνο διαχείρισης της πάθησης. 

  1. Συχνές λοιμώξεις 

Ο διαβήτης επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον πάσχοντα επιρρεπή σε κάθε είδους λοιμώξεις (π.χ. λοιμώξεις του δέρματος, ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις). Η καθυστερημένη ανάρρωση από λοιμώξεις αποτελεί επίσης ένδειξη του αρρύθμιστου διαβήτη. 

  1. Συχνουρία

Ο μέσος ενήλικας απορρίπτει 1-2 λίτρα ούρων την ημέρα, ενώ στους διαβητικούς η ποσότητα φτάνει τα 2-3 λίτρα ή και περισσότερο. Η συχνουρία λόγω διαβήτη οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να απορρίψει μέσω των ούρων τα περιττά σάκχαρα. 

  1. Αυξημένη δίψα

Σύμπτωμα του αρρύθμιστου διαβήτη αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις η πολυδιψία, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη δίψα, την ξηροστομία και τις ζαλάδες. Η πολυδιψία οφείλεται στην αφυδάτωση και στην αδυναμία σωστής απορρόφησης του νερού που προκαλεί ο διαβήτης και συντελεί εν μέρει στη συχνουρία, που αναφέρθηκε παραπάνω.

  1. Αυξημένη πείνα

Τα σάκχαρα τροφοδοτούν κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα άτομα με διαβήτη δεν έχουν «πρόσβαση» στα αποθέματα σακχάρου τους, αφού η ινσουλίνη δεν τα απομακρύνει αποτελεσματικά από το αίμα, και έτσι νιώθουν συχνά και έντονα ότι έχουν ανάγκη από τροφή, κατάσταση γνωστή ως πολυφαγία. 

  1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η προαναφερθείσα πολυφαγία δεν συνοδεύεται απαραίτητα από αύξηση του σωματικού βάρους, αφού τα σάκχαρα δεν μεταβολίζονται σωστά στον οργανισμό. Ετσι, σε περίπτωση αρρύθμιστου διαβήτη το βάρος μπορεί να παραμένει σταθερό ή και να μειώνεται. 

  1. Γλυκιά μυρωδιά της αναπνοής

Πολλά άτομα με διαβήτη αναφέρουν ότι η αναπνοή τους έχει μια παράξενη φρουτώδη ή γενικώς γλυκιά μυρωδιά. Αυτό οφείλεται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακετόνη και η οποία παράγεται κατά τη διάσπαση του λίπους του σώματος για την παραγωγή ενέργειας.

8. Προβλήματα στα νεφρά

Τα χρονίως υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν συχνά βλάβες στα νεφρά, με συνέπεια τις χρόνιες λοιμώξεις των νεφρών ή τις συχνές ουρολοιμώξεις. Οι βλάβες των νεφρών λόγω διαβήτη εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως το σκούρο χρώμα των ούρων, η παρουσία αίματος στα ούρα, η ύπαρξη αφρού στα ούρα και/ή ο πόνος στα νεφρά ή χαμηλά στη μέση. 

  1. Καρδιαγγειακά συμπτώματα

Η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο πόνος στο στήθος και η αρρυθμία είναι μερικά καρδιαγγειακά συμπτώματα που εκδηλώνονται συχνά λόγω του αρρύθμιστου διαβήτη. 

  1. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα

Οι αισθήσεις αυτές οφείλονται σε μακροπρόθεσμες βλάβες στο νευρικό σύστημα λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου. Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα εμφανίζονται συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα.

Η εμφάνιση των παραπάνω ενοχλήσεων δικαιολογεί την άμεση επίσκεψη στο γιατρό και τη διενέργεια εξετάσεων προς διερεύνηση των επιπέδων του σακχάρου.

Από το ένθετο «Υγεία» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο