Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Καλά νέα για τους διαβητικούς: Έρχεται το «έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης»!

Καλά νέα για τους διαβητικούς: Έρχεται το «έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης»!

Newsroom eleftherostypos.gr

Κοντεύει να γίνει πραγματικότητα! Ο λόγος για το τσιρότο που θα χορηγεί ινσουλίνη. Κάτι που, όταν συμβεί, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1.

Τα τελευταία χρόνια Αμερικανοί ερευνητές συνεργάστηκαν, ώστε να αναπτύξουν ένα τσιρότο που αντιδρά στα επίπεδα γλυκόζης, χορηγώντας τη σωστή δόση ινσουλίνης. Εν τέλει, το τσιρότο που δημιούργησαν -σε μέγεθος νομίσματος- έγινε αποδεκτό από το Πρόγραμμα Νέας Τεχνολογίας του FDA.

Σειρά έχει ο άνθρωπος

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων μελετών, με πιο πρόσφατη αυτή που απέδειξε ότι το τσιρότο βοήθησε να διατηρηθεί σταθερή η γλυκόζη του αίματος σε χοίρους για 20 ώρες, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να πάρουν έγκριση, ώστε να δοκιμάσουν την τεχνολογία σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Zhen Gu της Σχολής Μηχανικών Samueli, του Πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια, είπε: «Κύριος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την υγεία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη. Αυτό το έξυπνο τσιρότο ελέγχει αυτόματα τα επίπεδα του σακχάρου και στη συνέχεια χορηγεί ινσουλίνη όταν χρειάζεται. Έτσι, μιμείται τη ρυθμιστική λειτουργία του παγκρέατος με εύχρηστο τρόπο».

Μικροβελόνες ινσουλίνης

Το τσιρότο αποτελείται από πολλές μικροβελόνες προγεμισμένες με ινσουλίνη. Αυτές χορηγούν την ορμόνη όταν χρειάζεται, ενώ μειώνουν τη δόση όταν το σάκχαρο του αίματος επιστρέφει στο κανονικό.

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Dr John Buse, διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη και του Ινστιτούτου Μεταφραστικών και Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στην Ιατρική Σχολή του Chapel Hill, είπε: «Αποτελεί μακρόχρονο όνειρο να καταφέρουμε τη χορήγηση ινσουλίνης με έξυπνο και εύκολο τρόπο. Αν αυτό το έξυπνο τσιρότο αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ανθρώπους, θα φέρει επανάσταση στη φροντίδα των ανθρώπων με διαβήτη».

Και όχι μόνο για τον διαβήτη…

Θεωρείται, μάλιστα, ότι το τσιρότο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, καθώς οι βελόνες θα μπορούν να χορηγούν και άλλα φάρμακα.

Ο Dr Robert Lagner, του Ινστιτούτου David H. Koch, άλλος ένας συντάκτης της έρευνας, πρόσθεσε ότι: «Χαίρομαι που η ομάδα μπόρεσε να φέρει αυτό το τσιρότο ινσουλίνης ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του και ελπίζουμε μια μέρα να μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη».

Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Καφές: ζεστός, αχνιστός και… αντιδιαβητικός

Leonidas Kallidonis

Αντλία Ινσουλίνης: κλέβει τις εντυπώσεις, χαρίζει ζωή

Leonidas Kallidonis

Ο…μεγάλος θυμός της δίαιτας

Leonidas Kallidonis

Ένα αβοκάντο την ημέρα «λιώνει» το κοιλιακό λίπος στις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για τους άνω των 40 ετών με διαβήτη τύπου 1

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μονόδρομος για τους διαβητικούς ΚΑΙ ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Leonidas Kallidonis

Ο…κακός ύπνος «ξυπνά» ορμονικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis

«Έξυπνες» ινσουλίνες και νανοτεχνολογία. Το μέλλον στη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 1

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Μας βρίσκει με…XL άγχος

Leonidas Kallidonis