Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο διαβήτης «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Newsroom eleftherostypos.gr

Το «ισχυρό» φύλο φαίνεται ότι, τελικά, τα βρίσκει σκούρα σε ακόμη ένα πεδίο. Εκείνο του διαβήτη. Οι «απώλειες» για τους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με τις επιπτώσεις της νόσου στις γυναίκες, όχι διότι είναι λιγότερο συνεπείς όσον αφορά στη διαχείριση της νόσου, αλλά διότι είναι βιολογικά πιο ευαίσθητοι.

Οι ερευνητές, μάλιστα, λένε ότι κατάφεραν να ανακαλύψουν γιατί οι άνδρες είναι βιολογικά πιο ευαίσθητοι και έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ως γνωστόν, η νόσος οφείλεται στο πολύ αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, κάτι που συμβαίνει όταν έχει διαταραχθεί η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου σε διάφορα όργανα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτή η διαταραχή συνδέεται με την περίσσεια λίπους σε ορισμένα από τα βασικά λειτουργικά όργανα, όπως το ήπαρ αλλά και οι μύες.

Η απάντηση βρίσκεται στην εναπόθεση του λίπους

Η κατανομή του σωματικού λίπους είναι σημαντική. Οι άνδρες τείνουν να το αποθηκεύουν στο συκώτι τους και γύρω από τη μέση, ενώ οι γυναίκες αποθηκεύουν -αν και σε μεγαλύτερες ποσότητες- «ασφαλές υποδόριο λίπος» στις περιοχές των μηρών και των γοφών, όπου δεν επηρεάζονται ζωτικά όργανα.

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης κατέγραψε ομάδα ανδρών που εκδήλωσαν τη νόσο με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από τις γυναίκες.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 51.920 άνδρες και 43.137 γυναίκες, στη Σκοτία, που έπασχαν από διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία με τη μέτρηση ΔΜΣ.

Τα αρχικά αποτελέσματα έμοιαζαν να είναι αντιφατικά. Από το δείγμα των εξεταζόμενων διαβητικών ασθενών φάνηκε ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερο ΔΜΣ συγκριτικά με τους άνδρες (ο μέσος ΔΜΣ κατά τη διάγνωση του διαβήτη στους άνδρες ήταν 31.83 και 33.69 στις γυναίκες).

Εντούτοις, οι γυναίκες παρουσίαζαν σαφώς λιγότερα κλινικά συμβάματα απ’ ό,τι οι άνδρες. Οι αναλύσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στην εξήγηση που αναζητούσαν οι ερευνητές: Οι γυναίκες συσσωρεύουν συνολικά περισσότερο λίπος από τους άνδρες, αλλά σε «ακίνδυνες περιοχές», εν αντιθέσει με τους άνδρες που συσσωρεύουν λιγότερο λίπος, αλλά «επιβλαβές» λόγω σωματικής κατανομής.

Χάστε βάρος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

«Με άλλα λόγια, οι άνδρες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη», παρατηρεί η επικεφαλής της μελέτης, Dr Victoria King. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι οι γυναίκες.

Αυτό όμως θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα αίτια και να βελτιώσουμε την πρόληψη της νόσου, με υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 με την απώλεια του υπερβολικού βάρους».

Από το περιοδικό «Διαβήτης» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Το ασταθές ωράριο ύπνου φέρνει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη

Leonidas Kallidonis

Καμπούλ: Διαδήλωση γυναικών-Επίθεση Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Ισπανία: Σάλος με βραβευμένη συγγραφέα – Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για 3 άνδρες

Μαρίνα Μπενέκου

Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες από το Αφγανιστάν: «Αυτονόητη υποχρέωση να σας υποδεχθούμε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καφές: ζεστός, αχνιστός και… αντιδιαβητικός

Leonidas Kallidonis

Αυστραλία: Ποδοσφαιρίστριες κάνουν λόγο για κακοποίηση

Μαρίνα Μπενέκου

Κονγκό: Φρίκη με το «κυνήγι μαγισσών» – Δολοφονούνται γυναίκες

Μαρίνα Μπενέκου

Ο…μεγάλος θυμός της δίαιτας

Leonidas Kallidonis