Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που καταναλώνονται όλο και περισσότερα ψυχοφάρμακα!

Η κρίση κάνει κακό στους ανθρώπους αλλά καλό στις φαρμακοβιομηχανίες και τους διακινητές παράνομων ουσιών. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,η χρήση ψυχοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σκευάσματα για υπέρταση, το στομαχικό έλκος και τις άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες.

Το άγχος, τα ψυχοσωματικά και η βεβαρημένη από την οικονομική κρίση ψυχολογία του Έλληνα, ξεχύνεται κυριολεκτικά από τους υπονόμους αφού μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τα λύματα της Αθήνας και ανακάλυψε μια μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοδραστικών ναρκωτικών.

Τα δείγματα των λυμάτων συλλέχθηκαν από μονάδες βιολογικού καθαρισμού, επί μια εβδομάδα κάθε χρόνο της τετραετίας 2010 – 2014, την ίδια περίπου εποχή. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ανάλυσης, όπως υγρή χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας, οι ερευνητές έλεγξαν την παρουσία 148 νόμιμων και παράνομων ουσιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντιψυχωσικά αυξήθηκαν κατά 3 φορές και ηρεμιστικές ουσίες όπως βενζοδιαζεπίνες 19 φορές, ενώ τα αντικαταθλιπτικά είναι 11 φορές περισσότερα. Άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως τα αντιεπιληπτικά είναι διπλάσια και τα φάρμακα για την υπέρταση 13 φορές περισσότερα.

Παράνομες ουσίες όπως η μεθαδόνη 7-πλασιάστηκαν, τα Ecstasy και MDMA 5-πλασιάστηκαν και οι μεθαμφεταμίνες διπλασιάστηκαν. Τα φάρμακα που παραδόξως παρουσίασαν μείωση είναι τα αντιβιοτικά και τα μη στεροειδή αντοφλεγμονώδη. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η υγεία του πληθυσμού, ιδίως η ψυχική,επιδεινώθηκε εξαιτίας της χρόνιας κρίσης και της αυξημένης ανεργίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Νικόλαο Θωμαίδη του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας, Environmental Science and Technology.

Προτεινόμενα για εσάς

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα προϋποθέτει υγιές ήπαρ

Tinad

«Βόμβα» από διεθνή Τύπο: Είναι σε κώμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν; – Η Κίνα στέλνει ειδικούς στη Βόρεια Κορέα

Tinad

Γιατί ο διαβήτης «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Kon

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς – Πώς και ποιοι θα την παίρνουν

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα και δεύτερο στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος θνησιμότητας από τον ιό – Τι να προσέχετε

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ψυχραιμία ζητά ο Π.Ι.Σ. – Οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του ιού

Ανδρέας Ντίνης

Τομή… αναβάθμισης οι ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία: Νέα μηχανήματα με leasing για τα νοσοκομεία

Ανδρέας Ντίνης

Τι είπε ο Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για την υγεία

Μιχάλης Μάρδας