Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ακίνδυνο για το έμβρυο το χειρουργείο για καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη

Αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος, η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της ακόμα και μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο εάν χρειασθεί να χειρουργηθεί ή να λάβει χημειοθεραπεία, η οποία επιτρέπεται μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης. Αντίθετα, είναι απαγορευτική η ακτινοθεραπεία, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και η ενδοκρινική θεραπεία με τη χορήγηση ορμονών.

«Οι δυνατότητες ίασης στον καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι πολλές και εξαρτώνται από την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση, παρά τα σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα που παρουσιάζει ένας τέτοιος καρκίνος, με δεδομένο ότι πρέπει να προφυλαχθεί τόσο η υγεία της ασθενούς όσο και του εμβρύου και αργότερα του νεογνού», τονίζει σε δηλώσεις της η Χειρουργός Μαστού Δρ.Βάνια Σταφυλά, συνεργάτης του Ομίλου «Υγεία».

Η «επέκταση» της νόσου – που όπως διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα «χτυπά» και τις  νεότερες ηλικίες γυναικών- έχει ως αποτέλεσμα να προσβάλλονται και εγκυμονούσες, αν και η νόσος δεν εκδηλώνεται σε περισσότερες από 1 στις 3.000 έγκυες γυναίκες, γεγονός που θα πρέπει γενικά να δρα καθησυχαστικά, αλλά με την απαραίτητη πάντα διαδικασία πρόληψης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση.

«Η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού στις εγκυμονούσες είναι ίδια με αυτήν στις μη εγκυμονούσες» προσθέτει η ιατρός, «αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να συστήσουμε στις γυναίκες που προγραμματίζουν  μια εγκυμοσύνη να εξετασθούν προηγουμένως υπερηχογραφικά». 

«Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστωθεί καρκίνος του μαστού, η ασθενής πρέπει να τύχει αμέριστης φροντίδας από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι και θα αποφασίσουν το κατάλληλο σχήμα θεραπείας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της και προστατεύοντας την ίδια καταρχήν αλλά και το έμβρυο κατά δεύτερο λόγο», καταλήγει η Δρ Σταφυλά.

stafyla-vania

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακίδου: Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Μαρίνα Μπενέκου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε ταξίδι στη Β. Ιρλανδία για ιατρικούς λόγους

Μαρίνα Μπενέκου

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα – Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Λάμπρος Κατσαρός

Πλεύρης: Το εμβόλιο είναι το μόνο αξιόπιστο όπλο – Τους πρώτους μήνες του 2022 το φάρμακο κατά του κορονοϊού [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Βασίλισσα Ελισάβετ: Εθεάθη να περπατά με μπαστούνι- Τι λένε πηγές για την κατάσταση της υγείας της

Μαρίνα Μπενέκου

Τουλάχιστον ένα δερματολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει 1/2 Ευρωπαίους

Μαρίνα Μπενέκου

Foreign Policy: «Ο Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος» – Οι φήμες και τα σενάρια διαδοχής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κατανάλωση καφέ μειώνει την όρεξη σε άτομα με γενετική προδιάθεση

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Στο χαμηλότερο σημείο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε το προσδόκιμο ζωής

Μαρίνα Μπενέκου