ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Αντισηπτικά: Πώς επηρεάζουν το δέρμα μας – Ξηροδερμία, δερματίτιδες, αλλεργίες οι πιο συχνές επιπτώσεις

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ

Οσο κι αν φαντάζουν αθώα, εν τούτοις ακόμη και τα αντισηπτικά χεριών που χρησιμοποιούμε για να μετριάσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα -δερματικής ή αλλεργικής φύσης-, ιδίως εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι η ξηροδερμία, η οποία συνήθως παρατηρείται είτε με κακής ποιότητας αντισηπτικά είτε σε άτομα με ευαισθησία στο δέρμα. Δεν είναι, όμως, η μοναδική επίπτωση…

Δερματίτιδα εξ επαφής: Εκδηλώνεται με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά και συμπεριλαμβάνουν ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό, απολέπιση, «σκασίματα» στο δέρμα ή ακόμα και αιμορραγία και πόνο.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Αφορά στην αλλεργία σε συστατικά των αντισηπτικών. Στις πιο σοβαρές μορφές της η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής συνοδεύεται από συμπτώματα αναφυλαξίας (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα κ.λπ.).

Αλλοι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την ευαισθησία και την προδιάθεση, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας κατά τη συνεχή χρήση των αντισηπτικών χεριών είναι τα αρώματα και τα συντηρητικά που ενδέχεται να περιέχουν, το συνεχές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση του αντισηπτικού (αυτό δεν πρέπει να γίνεται) και η χρήση γαντιών ενόσω τα χέρια είναι ακόμα υγρά από το αντισηπτικό ή από το πλύσιμο.

Αλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το πλύσιμο των χεριών με καυτό νερό και το συνεχές στέγνωμα με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μη χρησιμοποιείτε τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά ως εναλλακτική λύση στο σαπούνισμα. Το πρώτο και κυριότερο μέσον καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών και των επιφανειών είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.
  • Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης των απολυμαντικών και των αντισηπτικών και να τις ακολουθείτε πιστά.
  • Να φυλάτε τα προϊόντα αυτά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από την υγρασία και τη ζέστη.
  • Να διατηρείτε σφικτά κλειστά τα μπουκάλια όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
  • Μην αφήνετε τα προϊόντα αυτά εκτεθειμένα στα μικρά παιδιά. Μπορεί κατά λάθος να τα καταπιούν και να κινδυνέψει η υγεία τους.
  • Μην εκθέτετε μεγάλες επιφάνειες του σώματός σας στα αλκοολούχα αντισηπτικά. Ούτε να χρησιμοποιείτε φωτιστικό οινόπνευμα ως αντισηπτικό χεριών επειδή δεν βρήκατε αντισηπτικό ή λοσιόν οινοπνεύματος. Με το φωτιστικό οινόπνευμα υπάρχει κίνδυνος σοβαρού δερματικού ερεθισμού και εγκαύματος.
  • Να θυμάστε ότι τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Επομένως, μην τα χρησιμοποιείτε δίπλα σε φωτιά. Οι καπνιστές δεν πρέπει να ανάβουν τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στο δέρμα τους τα αντισηπτικά.
  • Μην κάνετε κατάχρηση στο οξυζενέ και μην το χρησιμοποιείτε ως αντισηπτικό χεριών.
  • Μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό να τα αλείφετε με μια καλή ενυδατική κρέμα όσο πιο συχνά μπορείτε.

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστήμονες κατασκεύασαν τεχνητό ανθρώπινο «δέρμα» που θα αντιδρά στον πόνο

Μαρίνα Μπενέκου

To εμβόλιο και το «εμβόλιο»

Kon

Εμβολιαστικός τουρισμός;

Kon

Ο Αλέξης Αλεξίου στο βιβλίο του «3πλο τζακ ποτ» καταγράφει τη μάχη του με τον Covid-19

Kon

Ευθύνη και ψυχραιμία

Kon

Κορονοϊός με… πρόσημο

Kon

Οι τρεις όροι για το άνοιγμα της αγοράς

Kon

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon