Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Μήπως το Αλτσχάιμερ είναι ο… διαβήτης τύπου 3;

Newsroom eleftherostypos.gr

Λέγεται συχνά ότι το Alzheimer είναι η ασθένεια που φοβούνται περισσότερο οι άνθρωποι. Κι αυτό είναι κάτι το κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς τις συγκλονιστικές στατιστικές σχετικά με το Alzheimer και το γεγονός ότι, τουλάχιστον απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες και δεν υπάρχει περίπτωση ίασης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση για το Alzheimer, οι θάνατοι από τη νόσο μεταξύ του 2000 και του 2017 αυξήθηκαν κατά 145%. Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Ασθένεια του μεταβολισμού, με «ρίζες» στην αρρύθμιστη γλυκόζη

Το Alzheimer μπορεί να μας φαίνεται ως μυστήρια ασθένεια και η έλλειψη προόδου σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών να είναι αποκαρδιωτική, όμως υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων που υποδεικνύει ότι η ασθένεια αυτή είναι ασθένεια του μεταβολισμού και έχει τις ρίζες της στον αρρύθμιστο μεταβολισμό της γλυκόζης και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης. Εχοντας αυτό υπ’ όψιν, ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που συνδέουν τον διαβήτη τύπου 2 με το Alzheimer.

«Μεταβολικό γνωστικό σύνδρομο»

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει το Alzheimer ως «διαβήτη τύπου 3» και ως «ινσουλινοαντίσταση του εγκεφάλου». Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και της γνωστικής δυσλειτουργίας, που οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει τον όρο «μεταβολικό γνωστικό σύνδρομο». Η κύρια δυσλειτουργία του εγκεφάλου κάποιου που πάσχει από Alzheimer είναι ότι οι νευρώνες που έχουν προσβληθεί χάνουν την ικανότητα να μεταβολίζουν σωστά τη γλυκόζη. Εχοντας χάσει τη δυνατότητα να λάβουν ενέργεια από τη γλυκόζη, τα κύτταρα αυτά ατροφούν και νεκρώνονται, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η επικοινωνία των νευρώνων. Η διακοπή αυτή της επικοινωνίας μπορεί να είναι ο λόγος που επέρχονται η απώλεια της μνήμης, η αλλαγή της προσωπικότητας και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ασθένειας.

Αναζητώντας τη σύνδεση του διαβήτη 2 με τη νόσο Alzheimer

Ποια είναι όμως η σύνδεση μεταξύ του Alzheimer και του διαβήτη τύπου 2; Ηδη, από έρευνα της δεκαετίας του 1960, γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι η ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική έκκριση ινσουλίνης (αντίθετα με τον διαβήτη τύπου 1, όπου δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη). Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι το τελικό στάδιο σε μια κατάσταση υπερβολικής έκκρισης ινσουλίνης. Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη σωστή έκκριση της ινσουλίνης και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι η συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας. (Ο περιορισμός στη λειτουργία του ήπατος, που είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι, αποκαλείται μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσος. Η ανάλογη πάθηση στο πάγκρεας αποκαλείται μη αλκοολική λιπαρή νόσος του παγκρέατος). Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας μπορεί να επηρεάσει την υγιή λειτουργία των κυττάρων βήτα και την έκκριση ινσουλίνης και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου.

Ο κοινός συνδετικός κρίκος των δύο ασθενειών

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης ακόμη και για μία δεκαετία πριν από τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση του Alzheimer υπάρχει μια ανάλογη κατάσταση. Ο μειωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανιστεί όταν βρίσκονται στην ηλικία των 30 και των 40. Ωστόσο, σε αυτήν τη νεαρή ηλικία είναι γνωστικά υγιείς και δεν εμφανίζουν ακόμη σημάδια ή συμπτώματα της νόσου. Αν και η πρόσληψη ενέργειας μέσω της γλυκόζης έχει ήδη επηρεαστεί, ο εγκέφαλος μπορεί σε αυτήν τη φάση να αναπληρώνει το κενό και να ξεπερνά την έλλειψη ενέργειας. Μόνο όταν η ζημιά είναι πολύ εκτεταμένη και σοβαρή και ο εγκέφαλος δεν μπορεί πλέον να αναπληρώσει την ενέργεια, αρχίζουν να εμφανίζονται τα προβλήματα με τη μνήμη και την αντίληψη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καναπές. Ο χειρότερος εχθρός της γυναίκας στην εμμηνόπαυση

Leonidas Kallidonis

Οι διαταραχές της ομιλίας αποκαλύπτουν άνοια σε αρχικό στάδιο

Leonidas Kallidonis

Μήπως το Αλτσχάιμερ είναι ο… διαβήτης τύπου 3;

Tinad

Αυξημένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά «τρανς»

George Michaelides

«Θερίζει» η άνοια: Οδηγίες για να την… προλάβετε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Evanthia Karra

Αλτσχάιμερ και στα δελφίνια! Τι βρήκαν σε αυτά που εξόκειλαν σε παραλίες

George Michaelides

Πώς οι εξετάσεις στα μάτια είναι πιθανόν να προλάβουν το Αλτσχάιμερ

George Michaelides

Τεστ αίματος ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της

Evanthia Karra

Πρώιμη ένδειξη για Αλτσχάιμερ ο κακός ύπνος

Δημήτρης Κατσάκος