Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Φαρμακευτική αντεπίθεση και αισιόδοξα μηνύματα από Γαλλία και Κίνα

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Αισιοδοξία εκφράζει η επιστημονική κοινότητα, εν μέσω της λαίλαπας,  για την πρόοδο τρόπων θεραπείας και προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς παράλληλα ενισχύεται ο αγώνας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS-Cov-2.

Τα πρώτα καλά νέα, που επιβεβαιώθηκαν και από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, έρχονται από Γαλλία και Κίνα.

Ενδεικτικό είναι πως η γαλλική εταιρία Sanofi ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου «Plaquenil» -περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη- αφού βάσει ερευνών βελτιώνει την κλινική κατάσταση του ασθενή.

Οπως έγινε γνωστό, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορονοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, ενώ το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε (με θετικά αποτελέσματα) και στην Κίνα.

Για «υψηλό βαθμό ασφάλειας και ξεκάθαρη αποτελεσματική θεραπεία» έκανε λόγο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος σχετικά με τη χρήση του «Favipiravir» (γνωστό ως «Avigan»), της ιαπωνικής εταιρίας Fujifilm, που έχει αξιοποιηθεί για τη γρίπη και τον έμπολα.

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στην πόλη Σενζέν ήταν «αρνητικοί» στον κορονοϊό μετά από μέσο όρο τεσσάρων ημερών ασθενείας, έναντι ενός μέσου όρου 11 ημερών αυτών που δεν έλαβαν το σκεύασμα. Επιπλέον, οι ακτινογραφίες έδειξαν βελτίωση στους πνεύμονες για το 91% των ασθενών που έλαβαν το «Favipiravir» έναντι 62% για όσους δεν το πήραν.

Αποτυχία

Την ίδια ώρα, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως η πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορονοϊό «Kalerta», ένας συνδυασμό δύο φαρμάκων, του «Lopinavir» και του «Ritonavit», τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV, απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενήλικους ασθενείς.

Διάρροια και εμετοί

Στο ερευνητικό πεδίο, νέα κινεζική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε πως πέρα από πυρετό, βήχα και δύσπνοια που εμφανίζουν οι νοσούντες, συχνά σύμπτωμα είναι η διάρροια, ο εμετός και ο πόνος στην κοιλιά. Οπως ανακοίνωσαν στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «American Journal of Gastroenterology», ένας στους πέντε εμφανίζει διάρροια και εμετό, συμπτώματα που γεννούν υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν εμφανιστούν τα γνωστά αναπνευστικά συμπτώματα. Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με κορονοϊό σε  νοσοκομεία της Ουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Παραιτήθηκε πολύ απογοητευμένος ο επικεφαλής επιστήμονας της Ε.Ε.

Ανδρέας Ντίνης

Ολονύχτια συνεδρίαση του Eurogroup για την οικονομική έξοδο από την πανδημία – Στις 11:00 οι ανακοινώσεις

Ανδρέας Ντίνης

Ο επικεφαλής του Twitter θα δώσει ένα δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Κώστας Σκαναβής

Covid-19: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της Ε.Ε. διαφωνώντας για την πολιτική έναντι του ιού

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: «Αθωράκιστη» η Τήλος – «Επέλαση» 100 Αθηναίων καταγγέλλει η δήμαρχος

Tinad

Κορωνοϊός – Τρομάζουν οι αριθμοί: Πάνω από 80.000 οι νεκροί στον κόσμο – 1,4 εκατ. τα κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός: Με ντελίβερι κατ΄οίκον το Άγιο Φως στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Tinad

Κορωνοϊός – Μπόρις Τζόνσον: Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του – Παραμένει στην εντατική

Tinad

Κορωνοϊός – Τραγωδία δίχως τέλος στη Γαλλία: 1.427 νεκροί σε 24 ώρες – Πάνω από 10.000 το σύνολο των θανάτων

Tinad