Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα 7 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Αίγιο: Εμπιστεύτηκαν αρνητή γιατρό και νοσηλεύονται με κορονοϊό – «Δώστου ένα ντεπόν» η απάντηση στον «40αρη» πυρετό

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια νευρολογική κατάσταση η οποία διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-40 ετών.

Επί της ουσίας, αυτό που κάνει είναι να επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στον εγκέφαλο, στον νωτιαίο μυελό και στα οπτικά νεύρα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να παραλύσει, να τυφλωθεί και να αισθανθεί μούδιασμα στα άκρα. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι ανίατη, αφού πρόκειται για αυτοάνοση κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς, πάντως, δεν θα τα βιώσουν όλα, και σίγουρα όχι ταυτόχρονα. Σε ορισμένα άτομα αναπτύσσονται και επιδεινώνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, ενώ σε άλλα «έρχονται και φεύγουν». Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

1. Κόπωση – Υπερβολική κούραση
Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Οι άνθρωποι με την πάθηση συχνά αισθάνονται μια ανυπέρβλητη αίσθηση εξάντλησης, που σημαίνει ότι δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας ακόμα και απλές δραστηριότητες, οι οποίες δεν τους κούραζαν στο παρελθόν.

2. Προβλήματα όρασης
Η διπλή όραση (διπλωπία), η απώλεια της όρασης ή η τύφλωση μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης πόνο στο μάτι τους.

3. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
Αυτό συνήθως θα το νιώσει ένας ασθενής στα χέρια ή στα πόδια, ή ακόμα και στο κύριο μέρος του σώματος (κορμός).

4. Προβλήματα κινητικότητας – Δυσκολία στο περπάτημα
Πολύ συχνά ένας ασθενής θα βιώσει ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα και στη μετακίνηση, ή ακόμα και ζαλάδα ή ίλιγγο. Η κατάσταση μπορεί επίσης να αναγκάσει τους μυς να συσπώνται προκαλώντας πόνο, ή να γίνονται δύσκαμπτοι και να εμποδίζουν την κίνηση.

5. Κατάθλιψη και άγχος
Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια ασθένεια που προϋποθέτει μακροχρόνια θεραπεία, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα, κάτι που καταρρακώνει ψυχολογικά τον πάσχοντα.

6. Προβλήματα με το έντερο και την ουροδόχο κύστη – Ακράτεια, δυσκοιλιότητα και συχνοουρία
Μερικοί ασθενείς βιώνουν περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η ακράτεια του εντέρου είναι πολύ λιγότερο συχνή.

7. Γνωστική δυσλειτουργία
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη σκέψη και την εκμάθηση, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και τη δυσκολία να θυμάστε νέα πράγματα, να κολλήσετε στην εκφορά λέξεων, στην κατανόηση προβλημάτων και στην επεξεργασία πληροφοριών.

Από το ένθετο «Υγεία» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο 

Προτεινόμενα για εσάς

8 συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν Σκλήρυνση

Leonidas Kallidonis