Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Όσοι δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά κινδυνεύουν να από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία - Έλεγχοι του ΕΦΕΤ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη (8-11 Ιουνίου) και δείχνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Βικτόρια Μίλλερ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς τόνισε ότι εφόσον η συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας συνιστά ένα τροποποιήσιμο στοιχείο, η νέα έρευνα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για την καρδιαγγειακή λειτουργία, αποτελεί έναυσμα για την υιοθέτηση αυτής της διατροφικής συνήθειας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατα κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία). Επιπλέον, οι θάνατοι από τέτοιου είδους διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Πένες primavera από τον Πέτρο Συρίγο

Κορωνοϊός: Στροφή σε λαχανικά και φρούτα από τους καταναλωτές

Tinad

Κορωνοϊός: Πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά; – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Tinad

Μεταβολισμός πιο δυνατός με φρούτα και λαχανικά

Kon

Η συνταγή της ημέρας: Φιλέτο ψαριού με πιπεριές και ντομάτα

Πόσο μειώνουν τα ιχθυέλαια τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η συνταγή της ημέρας: Ανάμικτα λαχανικά με τυρένια σάλτσα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Οι πιπεριές τσίλι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα

Ανδρέας Ντίνης

Η συνταγή της ημέρας: Νηστίσιμα καλτσόνε με γέμιση λαχανικών