Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Ιατρικές συνταγές: Όσα φάρμακα… πάρεις ένα ευρώ

Δέσμευση Κικίλια για χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μια μεσοβέζικη λύση εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν είναι δυνατόν, για τώρα τουλάχιστον, να καταργήσει το ένα ευρώ ανά ιατρική συνταγή, παρά τις εξαγγελίες. Eτσι, από χθες μπήκε σε εφαρμογή νέο σύστημα με ενιαίες συνταγές και τους ασφαλισμένους να δίνουν ένα ευρώ, ανεξάρτητα πόσα φάρμακα λαμβάνουν.

Μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, υπήρχε περιορισμός στη συνταγογράφηση μέχρι και τρία φάρμακα, επομένως εάν ένας ασφαλισμένος χρειαζόταν, για παράδειγμα, οκτώ φάρμακα τότε έπρεπε να έχει τρεις συνταγές, άρα να καταβάλλει τρία ευρώ, με βάση το μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Πλέον, θα δίνει άπαξ ένα ευρώ όσα φάρμακα και εάν χρειάζεται να του γράψουν. Θα έχει μειωμένη επιβάρυνση δηλαδή σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Η ενιαία συνταγή αποφασίστηκε στο πλαίσιο μείωσης των επιβαρύνσεων των ασφαλισμένων σε συμμετοχές που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει εξαγγείλει τη μείωση του ενός ευρώ ανά συνταγή, κάτι που όμως δεν φαίνεται άμεσα εφικτό. Το έσοδο άλλωστε που μπαίνει στα ταμεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις συμμετοχές των ασφαλισμένων μόνο για τις συνταγές είναι σημαντικό και ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η νέα αλλαγή αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις επιβαρύνσεις των πολιτών, καθώς υπολογίζεται πως από την ενιαία συνταγή θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού, η ιδιωτική συμμετοχή, όσα δηλαδή πληρώνουν για φάρμακα οι ασφαλισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από χθες άλλαξαν οι εκτυπώσεις τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους φαρμακοποιούς και διαμορφώθηκαν καταλλήλως, με βάση οδηγίες του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός και νοσοκομεία: Τι ισχύει πλέον για ασθενείς, συνοδούς και ιατρικούς επισκέπτες

Tinad

Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Επικίνδυνες σχέσεις…

Leonidas Kallidonis

Βραζιλιάνος ασθενής ο 1ος στον κόσμο που θεραπεύθηκε από τον ιό HIV μόνο με φάρμακα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως – Τέλος οι δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης

Evanthia Karra

Τέλος στην ταλαιπωρία: Ηλεκτρονικό εισιτήριο για φάρμακο καρκινοπαθών

Μιχάλης Μάρδας

Το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών για τις διακοπές μας

Leonidas Kallidonis

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες αντισωμάτων κορωνοϊού

Tinad

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Είδη καπνιστών και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θέλουν καταναλωτές στα σούπερ μάρκερ

Evanthia Karra

Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Tinad