Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

10 τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Newsroom eleftherostypos.gr

Αφήστε το… τσιμπολόγημα που ευθύνεται για τις «τσιμπημένες» τιμές αρτηριακής πίεσης και επιλέξτε… αντιϋπερτασικές τροφές

   Σχεδόν οι μισοί ενήλικες άνω των 50 έχουν την τάση, καθώς μεγαλώνουν, να παρουσιάζουν όλο και πιο «τσιμπημένες» τιμές αρτηριακής πίεσης. Πολλοί αναγκάζονται, τελικά, να καταφύγουν σε αντιϋπερτασικά χάπια. Ωστόσο, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, εξίσου σημαντικό είναι να βρουν και εναλλακτικούς τρόπους για να ρυθμίσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να γίνει λ.χ. με συστηματική γυμναστική, αλλά όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο (ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα), η πιο απλή λύση είναι να κάνει κάποιες αλλαγές στην διατροφή του. Εντάξτε, λοιπόν, στην διατροφή σας τις παρακάτω τροφές και σύντομα θα δείτε τα επίπεδα της πίεσης σας να υποχωρούν…

Δέσμευσαν μισό τόνο μπανάνες στον Πειραιά

 Μπανάνες. Οι μπανάνες περιέχουν άφθονο μαγνήσιο και κάλιο και συνιστώνται για την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την American Heart Association, το κάλλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου και ανακουφίζει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι ενήλικες πρέπει ιδανικά να καταναλώνουν 4.700 mg καλίου ημερησίως.

 Μούρα. Τα μούρα και οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες και είναι ουσιαστικά ένας τύπος των χημικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση, και να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παντζάρια. Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τουλάχιστον 70%, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει τα άτομα με υπέρταση.

Ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα. Ιδανικά, καταναλώστε περίπου 500 mg βιταμίνης C ημερησίως για 8 εβδομάδες ώστε να δείτε αποτελέσματα.

Καρπούζι. Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η κιτρουλίνη βοηθά το σώμα να παράγει νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην ελαστικότητα των αρτηριών. Έτσι διευκολύνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Βρόμη. Η βρόμη περιέχει έναν τύπο ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, ο οποίος βοηθά στη μείωση των επιπέδων την χοληστερόλης στο αίμα. Η βήτα-γλυκάνη ακόμα βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε νιτρικά, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 1-2 μερίδων λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά μπορεί να μειώσει την υπέρταση για έως και 24 ώρες. Τέτοια είναι το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, ο μάραθος, το σέσκουλο και τα χόρτα.

Σκόρδο. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και αντιμυκητιακό φαγητό. Το κύριο δραστικό συστατικό του, η αλικίνη είναι συχνά υπεύθυνο για τα σχετικά οφέλη στην υγεία. Αυξάνει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου του σώματος, πράγμα που βοηθά τους μυς να χαλαρώνουν και τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι πέφτουν και τα επίπεδα της πίεσης.

Γιαούρτι. Η επικεφαλής ερευνήτρια μιας αμερικανικής μελέτης, δρ Χουίφεν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη έχει δηλώσει μετά τα αποτελέσματα μιας έρευνας τα ακόλουθα: «Το γιαούρτι με λίγα λιπαρά αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ως τμήμα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ασκήσει ωφέλιμη δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μην αφήσετε τα κουνούπια να σας χαλάσουν τις διακοπές

Leonidas Kallidonis

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής: θέλει «ακαριαία» αντιμετώπιση

Leonidas Kallidonis

Λιθίαση ουροποιητικού: μην χάνετε χρόνο!

Leonidas Kallidonis

Ουρικό οξύ: φανερώνει σοβαρά λάθη στη διατροφή

Leonidas Kallidonis

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Άγχος και στυτική δυσλειτουργία πάνε “πακέτο”, ανεξαρτήτως ηλικίας

Leonidas Kallidonis

Τα συμπληρώματα διατροφής που- αποδεδειγμένα- ωφελούν την καρδιά

Leonidas Kallidonis

Χοληστερόλη: 5 μύθους που πρέπει να διαγράψετε

Με τι μοιάζει μια υπογλυκαιμία

Leonidas Kallidonis