ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Πλατυποδία. Όταν η καμάρα της πατούσας… απουσιάζει

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα πέλματα των περισσότερων ατόμων φυσιολογικά εμφανίζουν καμάρα κατά την εσωτερική τους πλευρά, ωστόσο, όταν αυτή απουσιάζει κατά την όρθια στάση, τότε λέμε ότι έχουμε πλατυποδία.

Με άλλα λόγια, στην πλατυποδία υπάρχει άμεση επαφή της εσωτερικής πλευράς του πέλματος με το έδαφος κατά την ορθοστασία.

Μια φυσική εξέλιξη που, συχνά… δεν έρχεται ποτέ

Η ποδική καμάρα απουσιάζει κατά τη γέννηση και αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 3-5 ετών. Στους ενήλικες αναφέρεται συχνότητα πλατυποδίας μεταξύ 15% και 25%. Συνήθως αποτελεί απλή παραλλαγή της ανάπτυξης του ποδιού, δεν προκαλεί προβλήματα και συχνά περνάει απαρατήρητη. Ενίοτε, επηρεάζεται η ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, προκαλώντας κόπωση και πόνο κατά την έντονη δραστηριότητα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις συνυπάρχουν παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ορθοπαιδική εκτίμηση.

 

Συμπτώματα και κλινική εξέταση

Η πλατυποδία αναφέρεται ως εύκαμπτη, όταν η ποδική καμάρα απουσιάζει κατά τη φόρτιση στο πέλμα αλλά επανεμφανίζεται όταν το πόδι δεν φορτίζεται ή όταν το άτομο στέκεται στα δάκτυλα. Η μορφή αυτή είναι καλοήθης – δεν προκαλεί προβλήματα ή προκαλεί πόνο μόνο με έντονη δραστηριότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για δύσκαμπτη πλατυποδία, που συχνά συνυπάρχει με σοβαρές παθήσεις και προκαλεί πόνο κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Μεταξύ των αιτίων της δύσκαμπτης πλατυποδίας περιλαμβάνονται ανατομικές διαταραχές ή επιπλέον οστάρια στον ταρσό, νευρολογικές παθήσεις, φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως ουρική ή ρευματοειδής αρθρίτιδα), ρήξεις ή βραχύνσεις τενόντων ή τραυματισμοί. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η γήρανση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πότε χρειάζεται εξέταση από γιατρό

Πλατυποδία που προκαλεί συμπτώματα, όπως πόνο ή παραμόρφωση, ιδιαίτερα αν είναι πρόσφατης έναρξης, πρέπει να εκτιμάται από ορθοπαιδικό.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις, ανάλογα με το πρόβλημα που διαπιστώνει κατά την κλινική εξέταση.

  • Οι απλές ακτινογραφίες είναι χρήσιμες για την ανίχνευση ανατομικών παραλλαγών και αρθρίτιδας.
  • Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερή απεικόνιση των οστών, όπως σε ανατομικές παραλλαγές.
  • Το υπερηχογράφημαμαλακών μορίων ελέγχει την ακεραιότητα των τενόντων.
  • Σε ειδικές περιπτώσεις απαιτείται μαγνητική τομογραφία για απεικόνιση οστών και μαλακών μορίων.

Θεραπεία της πλατυποδίας

Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν απαιτείται καμία θεραπεία, παρά μόνο χρήση κατάλληλων υποδημάτων που υποστηρίζουν σταθερά την πτέρνα. Όταν παρουσιάζεται πόνος, απαιτούνται έλεγχος του σωματικού βάρους και αποφυγή άσκησης υψηλής φόρτισης (π.χ. τρέξιμο, άλματα). Χειρουργική θεραπεία γίνεται όταν η πλατυποδία οφείλεται σε ρήξεις τενόντων και τραυματισμούς ή όταν υπάρχουν βαριές παραμορφώσεις και δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα.

 

Θεόδωρος Δ. Μπαλμπούζης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Προτεινόμενα για εσάς

Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Χτυπά ύπουλα και επώδυνα

Leonidas Kallidonis

Όχι πια «στα τυφλά» η επέμβαση στο ισχίο

Leonidas Kallidonis

Όταν τα οστά τρίβονται, αντί να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο

Leonidas Kallidonis

Υπό αμφισβήτηση οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο

Leonidas Kallidonis

Πρωινή δυσκαμψία: το πιο οδυνηρό… ξυπνητήρι

Leonidas Kallidonis

Ο πελματογράφος… μαρτυρά τα «μαρτύρια» του πέλματος

Leonidas Kallidonis

Σκελετός… υπό πίεση

Leonidas Kallidonis

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: οι νέες θεραπευτικές επιλογές ενάντια στον πόνο των αρθρώσεων

Leonidas Kallidonis

Ο ρόλος της σπιρομέτρησης στην πρώιμη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Leonidas Kallidonis