ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

 Ο Φυσικός Ιατρικής ως Επαγγελματίας Υγείας

ΑΡΘΡΟ : Γεώργιος Παναγιωτάκης*

Μια Παγκόσμια Ημέρα που συνήθως περνάει απαρατήρητη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής, που εορτάζεται στις 7 Νοεμβρίου.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιατρικής Φυσικής (ΙΟΜP) το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία. Είναι η ημερομηνία γέννησης της Μαρίας Κιουρί, γνωστής και ως Madame Curie, η οποία ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Μαζί με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε και μελέτησε το φαινόμενο της ραδιενέργειας. Για το ερευνητικό της έργο τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Nobel (Φυσικής 1903 και Χημείας 1911).

Ο επιστημονικός κλάδος της Ιατρικής Φυσικής είναι σχετικά μια νέα ειδικότητα που στηρίζει την Ιατρική στην πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών.

Οι φυσικοί Ιατρικής εργάζονται κυρίως στα νοσοκομεία και είναι υπεύθυνοι για τις χρήσεις (διαγνωστικές και θεραπευτικές) των ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνοι για την προστασία από τους κινδύνους των ακτινοβολιών αυτών σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό, αλλά και για τον πληθυσμό γενικότερα.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ιατρικής Φυσικής δεν έγινε μόνο για να κάνει ευρύτερα γνωστό το επάγγελμα του φυσικού Ιατρικής.

Εγινε για να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σε μια σειρά από ιατρικά θέματα, κυρίως θέματα που αφορούν τους κινδύνους από τη χρήση των ακτινοβολιών στην Ιατρική. Για το λόγο αυτό η ημέρα αυτή αφιερώνεται σε κάποια σχετική θεματική ενότητα, Ενδεικτικά, το 2013 το θέμα ήταν «Ακτινική Εκθεση από Ιατρικές Διαδικασίες: Ρωτήστε τον Φυσικό Ιατρικής». Φέτος το θέμα είναι «Ο Φυσικός Ιατρικής ως Επαγγελματίας Υγείας».

Στη χώρα μας, η επιστημονική εταιρία που εκπροσωπεί τους φυσικούς Ιατρικής είναι η Ενωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ), που ιδρύθηκε το 1969. Τα μέλη της εργάζονται σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ιατρικά εργαστήρια, αλλά και στη βιομηχανία.

Για την άσκηση του επαγγέλματος της Ιατρικής Φυσικής απαιτείται επαγγελματική άδεια που χορηγείται από το υπουργείο Υγείας, μετά από εξετάσεις σε αρμόδια επιτροπή.

Για τη λήψη της άδειας αυτής απαιτούνται πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιατρική Φυσική και πρακτική άσκηση σε κατάλληλο νοσοκομείο στα γνωστικά πεδία της Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοθεραπείας.

Σήμερα, στη χώρα μας λειτουργούν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική.

Ενα διαπανεπιστημιακό που εδρεύει στην Αθήνα και ένα διατμηματικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το αρχαιότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της χώρας και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην αγγλική γλώσσα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το μάθημα της Ιατρικής Φυσικής είναι υποχρεωτικό σε όλες τις σύγχρονες ιατρικές σχολές του κόσμου (και στη χώρα μας) ενώ προσφέρεται ως κατ’ επιλογήν μάθημα στα Τμήματα Φυσικής.

*Ο Γεώργιος Παναγιωτάκης είναι εμπειρογνώμων Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοπροστασίας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δορυφόρος του πλανήτη Δία μπορεί να φιλοξενεί ζωή και να φωσφορίζει στο σκοτάδι

Μαρίνα Μπενέκου

Μαγειρική σόδα: 10 τρόποι να τη χρησιμοποιήσετε ως φάρμακο ή καλλυντικό!

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα τρία νέα συμπτώματα που δεν τα ήξερε κανείς και μελετώνται

Μαρίνα Μπενέκου

Διάγνωση της οστεοπόρωσης: τί πρέπει να γνωρίζω για τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Leonidas Kallidonis

Αστεροειδής μήκους 365 μέτρων πλησιάζει τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες για την πιθανότητα σύγκρουσης το 2068

Μαρίνα Μπενέκου

Εγχείρηση εγκεφάλου 5.000 χρόνια πριν – Τι αποκαλύπτει κρανίο που βρέθηκε στην Κριμαία!

Μαρίνα Μπενέκου

Αρκούδα, λιοντάρι, λύκος ή δελφίνι; Μάθετε σε ποιον τύπο ανήκετε με βάση τις συνήθειες του ύπνου σας

Μαρίνα Μπενέκου

Με ισχυρά όπλα απέναντι στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους και όχι με ακτινοβολία

Leonidas Kallidonis