ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Καινοτόμες μέθοδοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την τρίτη συχνότερη διάγνωση καρκίνου στους άνδρες και τη δεύτερη στις γυναίκες, με το αδενοκαρκίνωμα  να είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας του παχέος εντέρου.

Στατιστικά, 1 στους 20 άτομα υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει αυτόν τον τύπο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης,
Γενικός Χειρουργός Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, εξαρτώνται άμεσα από τις καθημερινές συνήθειες του ασθενή και είναι:

 • η παχυσαρκία
 • η καθιστική ζωή
 • το κάπνισμα
 • η κατάχρηση αλκοόλ
 • η διατροφή με κόκκινο κρέας και ειδικά ψημένου σε υψηλές θερμοκρασίες
 • η κατανάλωση λιπαρών τροφών

Καθοριστικός ο προληπτικός ρόλος της κολονοσκόπησης

Παράλληλα, η προχωρημένη ηλικία, προηγούμενο ιστορικό κακοήθειας του παχέος εντέρου, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η ύπαρξη πρώτου βαθμού συγγενών με αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και τα κληρονομούμενα σύνδρομα πολυποδίασης αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που  καθιστούν ύψιστης σημασίας τον προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση και τη γενετική συμβουλή από εξειδικευμένους ιατρούς.

Ευρεία γκάμα απεικονιστικών εξετάσεων για τη διάγνωση της νόσου

Για τη διάγνωση του καρκίνου απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος και κοιλίας, πιθανότατα μαγνητική τομογραφία ήπατος, αξονική κολογραφία σε περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου και σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, καθώς και μαγνητική τομογραφία ορθού με κατάλληλη τεχνική και πάντοτε από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό ακτινολόγους ιατρούς.

Αντιμετώπιση με τεχνολογία αιχμής και συνεργασία ιατρών

Το ΥΓΕΙΑ, διαθέτοντας πλήρως οργανωμένα τμήματα, εξειδικευμένους ιατρούς, καθώς και τεχνολογία αιχμής, παρέχει  ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στους ασθενείς με  παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού.

Το Ογκολογικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη νόσο (γαστρεντερολόγος, ακτινολόγος, παθολογοανατόμος, χειρουργός, ογκολόγος ακτινοθεραπευτής και ογκολόγος), αποφασίζει το θεραπευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθηθεί εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Κλασικό νυστέρι ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Στο ΥΓΕΙΑ, οι ασθενείς που πάσχουν από τέτοιες παθήσεις έχουν την επιλογή μεταξύ της παραδοσιακής «ανοικτής» χειρουργικής επέμβασης με τομή και των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά.

H ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή, με επιπρόσθετα οφέλη την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών, καθώς και τη σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας. Οι παράμετροι αυτοί διασφαλίζουν πιο γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη της ρομποτικής απλουστεύει τη θεραπεία

 • Η ρομποτική κολεκτομή διενεργείται με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας στην ενδοσκοπική χειρουργική,του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci Xi. Το σύστημα ρομποτικής Da Vinci Xi, που διαθέτει το ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας.
 • Η πιο σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου ορθού είναι η διαπρωκτική εκτομή (TaTME) του ορθού. Πρόκειται για μια υβριδική λαπαροσκοπική επέμβαση, με διαπρωκτική και διακοιλιακή προσέγγιση κατά την οποία ο χειρουργός προσεγγίζει το ορθό, αφενός από τον πρωκτό (από κάτω προς τα επάνω) και αφετέρου, από την κοιλιά (από επάνω προς τα κάτω).

Αποφυγή της παρά φύσιν έδρας

Η μέθοδος αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, τόσο επειδή είναι ελάχιστα επεμβατική, όσο και γιατί επιτρέπει την ολική αφαίρεση χωρίς παρά φύσιν έδρα, ακόμα κι όταν ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά στους πρωκτικούς σφιγκτήρες. Η εμπειρία σε αυτήν την πολύ εξειδικευμένη επέμβαση είναι εκτενής στο ΥΓΕΙΑ και, πρόσφατα, εφαρμόστηκε ρομποτικά, κάτι που αποτελεί καινοτομία σε διεθνές επίπεδο.

Τα στάδια της νόσου καθορίζουν το μέθοδο που θα επιλεγεί

 • Στάδιο 0: σε αυτό το στάδιο ανήκουν οι περιπτώσεις πολυπόδων. Η μέθοδος εκλογής είναι η αφαίρεσή τους με πολυπεκτομή κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, κάτι που οδηγεί σε ίαση.
 • Στάδιο Ι: εδώ έχουμε επέκταση της νόσου σε βαθύτερες στιβάδες του τοιχώματος του εντέρου, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, που οδηγεί σε ίαση.
 • Στάδιο ΙΙ: χαρακτηρίζεται η βαθύτερη διήθηση του εντέρου από το καρκίνωμα, και απαιτείται επέμβαση κολεκτομής και πιθανότατα συμπληρωματική θεραπεία. Η ίαση μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστό 90%.

 • Στάδιο ΙΙΙ: Η ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων χαρακτηρίζει το στάδιο αυτό και απαιτεί συνδυασμό επέμβασης και χημειοθεραπείας με ποσοστό ίασης που αγγίζει το 70%. Ανάλογα, μάλιστα, με τη θέση και την τοπική επέκταση του όγκου, μπορεί να απαιτηθεί προεγχειρητικά η εφαρμογή χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τοπικής υποτροπής στο μέλλον.
 • Σταδίου IV: Στο στάδιο αυτό βλέπουμε να υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα (πνεύμονες, ήπαρ). Σήμερα με τις συντονισμένες ενέργειες έχουν επιτευχθεί ποσοστά πενταετούς επιβίωσης της τάξης του 20-30%, εξαιρετικά ελπιδοφόρα αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια, οποιαδήποτε παρέμβαση θεωρείτο μάταιη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πολύποδες του παχέος εντέρου. Γιατί επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση

Leonidas Kallidonis

Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών

Leonidas Kallidonis

Γιατί να επιλέξω ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή;

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου… στα μέτρα του DNA μας

Leonidas Kallidonis

Έμφραγμα. Εντός τριών ωρών στο νοσοκομείο

Leonidas Kallidonis

Και οι…ζοχάδες θέλουν τον χειρουργό τους

Leonidas Kallidonis

Το ιατρικό check up των γυναικών, ανά ηλικία

Leonidas Kallidonis

Βουβωνοκήλη: όταν έρχονται… τα «μέσα έξω»

Leonidas Kallidonis

Η ρομποτική χειρουργική στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis