ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

To κλειδί για τις πόλεις του μέλλοντος είναι ένα ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό Erasmus

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αφορμή το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Θεσσαλονίκη, για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus της Ε.Ε. (ένα πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια σε περισσότερους από 9.000.000 νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτιστική ενότητα της Ευρώπης) και έχοντας ως βάση την κοινή ευρωπαϊκή μας προέλευση και τις κοινές μας ρίζες, την ανάγκη συνεννόησης των λαών και την ανάγκη ανταλλαγής πολιτισμών, καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ η δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού Erasmus της Ε.Ε., που θα αποτελείται από τους εκατοντάδες νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη.

Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και δήμους είναι πιο σημαντική σήμερα, αφού η τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτερη εξέλιξη καινοτόμων πρακτικών και εφαρμογών από τη μια ευρωπαϊκή πόλη στην άλλη.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, οι επιχειρηματικές ιδέες από νέους σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και startuppers θα πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην αλλαγή της Ευρώπης, με τη νέα γενιά μπροστά, των 30 και των 40, που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση και καλείται να σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη για την Ευρώπη του αύριο, με στόχο να κάνουμε τις πόλεις μας σύγχρονες και καινοτόμες.

Οι έξυπνες εφαρμογές, η χρήση των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας γενιάς αιρετών στις πόλεις της Ευρώπης, όπου με ένα πρόγραμμα Erasmus, δηλαδή μετακίνησης με στόχο την τεχνογνωσία από άλλες πόλεις, νέων ανθρώπων, είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε τις πόλεις μας πρωτοπόρες και πιο δημιουργικές.

Καλές πρακτικές και παραδείγματα, όπως του Ταλίν με την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, της Βαρκελώνης με τις πεζοδρομήσεις και την ανάπλαση του παραλιακού της μετώπου, της Κοπεγχάγης με το ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη, του Οσλο με την ηλεκτροκίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα δημόσια κτίρια, της Βαλέτας και του Εδιμβούργου με την ανάπλαση του μεσαιωνικού τους οικισμού, του Λονδίνου με την επικέντρωση σε μεγάλα πάρκα και μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου, των Βρυξελλών και του Μπριζ με τη δημιουργία νέων χώρων περιπάτου για τους κατοίκους σε συνδυασμό με την εμπορικότητα, της Βιέννης με τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης, της Πράγας, της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβας, που εκμεταλλεύονται έξυπνα την ιστορικότητα των κτιρίων τους, καθώς και οι μικρότερες πόλεις της Σκανδιναβίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που προωθούν καινοτόμες πρακτικές.

Ολα τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού Erasmus της Ε.Ε., που θα φέρει τους νέους εκλεγμένους της Ευρώπης πιο κοντά, με στόχο η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στους νέους και να γίνει πιο δυνατή και ισχυρή, εκμεταλλευόμενη την ίδια της τη δύναμη, που είναι η ιστορία της και το ανθρώπινο δυναμικό που θα την πάει στο αύριο.

*O Νεκτάριος Καλαντζής είναι οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακαλύφθηκε άγνωστος ως τώρα κοραλλιογενής ύφαλος υψηλότερος και από το κτήριο Εμπάιαρ Στέητ της Νέας Υόρκης

Μαρίνα Μπενέκου

O Θεοδωρικάκος πατάει «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις – Οι αλλαγές στο Δημόσιο και στην τοπική συτοδιοίκηση

Ανδρέας Ντίνης

8.620 μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ σε Υγεία, Ένοπλες Δυνάμεις και Αυτοδιοίκηση το 2021

Δημήτρης Ντόγκας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

Η πρύτανις του William & Mary, Πέγκυ Αγγούρη μιλά στον Ε.Τ. για την ευκαιρία συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: «Εμβληματικό» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – 2,5 δισ. για νέα έργα και 40.000 θέσεις εργασίας

Tinad

Ρυθμίσεις για τη στήριξη των δήμων ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος – Τι θα ισχύει

Tinad

Θεοδωρικάκος: Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: «Έρχεται» νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

Ανδρέας Ντίνης