Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Στο σφυρί ο «Μπιγκ Τζον», ένας από τους καλύτερα διατηρημένους σκελετούς δεινοσαύρου στον κόσμο

σκελετός

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο σκελετός ενός Τρικεράτοπα, ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών θα γίνει σύντομα απόκτημα κάποιου…φαν των δεινοσαύρων, με την προϋπόθεση ο φαν αυτός να μπορεί να διαθέσει 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο σκελετός, ο οποίος ονομάστηκε χαϊδευτικά από τους επιστήμονες «Μπιγκ Τζον», έχει ένα κρανίο μήκους 2,62 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, ενώ τα δύο μεγαλύτερά του κέρατα έχουν μήκος 1,1 μέτρου το καθένα και πλάτος μεγαλύτερο των 30 εκατοστών στη βάση τους, ενώ ήταν ικανά να αντέξουν περίπου 16 τόνους πίεσης.

Ο δεινόσαυρος ζούσε στη Laramidia, μια νησιωτική ήπειρο που εκτεινόταν ανάμεσα στη σημερινή Αλάσκα και το Μεξικό. Ο σκελετός του βρέθηκε σε περιοχή της σημερινής Νότιας Ντακότα, που στην αρχαιότητα αποτελούσε μια «κοιλάδα πλημμυρών». Η ανακάλυψή του έγινε τον Μάιο του 2014, από τον γεωλόγο Γουόλτερ Γ. Στάιν. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά και ο σκελετός αποκαταστάθηκε πλήρως στην Ιταλία.

Τα λείψανα του Τρικεράτοπα είχαν διατηρηθεί μέσα στην λάσπη και ο σκελετός του είναι πλήρης κατά 60%, με το κρανίο, συγκεκριμένα, να είναι πλήρες κατά 75%. Παρόλα αυτά, ο «Μπιγκ Τζον» φέρει ακόμα τα σημάδια μιας δύσκολης ζωής. Στον λαιμό του βρέθηκαν αμυχές που είχαν προκύψει από την συμπλοκή του με έναν μικρότερο Τρικεράτοπα, πιθανώς εξαιτίας της διεκδίκησης εδαφών, ή ενός…ταιριού.

Με τα τρία του κέρατα, το «ράμφος» του που θυμίζει παπαγάλο και ένα «λειρί» που πιθανώς εκτεινόταν σε πλάτος του ενός μέτρου και χρησίμευε στην αυτοπροστασία ή την προσέλκυση ταιριού, το κρανίο του Μπιγκ Τζον αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά, σωζόμενα μέχρι σήμερα κρανία προϊστορικών ζώων.

Τα χορτοφάγα αυτά ζώα μπορούσαν να φτάσουν τα 5.500 κιλά σε βάρος και τα εννέα μέτρα σε μήκος. Έχοντας μήκος 8 μέτρων, ο Μπιγκ Τζον αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα Τρικεράτοπα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί.

Τα πλάσματα αυτά έζησαν στη Γη μας κατά την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο (68-66 εκατ. χρόνια πριν), στα εδάφη των σημερινών ΗΠΑ.

Ο σκελετός του Μπιγκ Τζον, που θα δημοπρατηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι, από τον Οίκο «Binoche et Giquello», αναμένεται να κατοχυρωθεί σε αγοραστή για την τιμή των 1,2- 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά, που ένας σκελετός δεινοσαύρου «βγαίνει στο σφυρί»: Ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους σκελετούς Τυραννοσαύρου Ρεξ που υπάρχουν μέχρι σήμερα έσπασε ρεκόρ πέρσι, όταν πωλήθηκε για 31,8 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Οι πωλήσεις τέτοιου είδους έχουν εγείρει ανησυχίες και ενστάσεις ανάμεσα στους παλαιοντολόγους. Πέρσι τον Σεπτέμβριο, ο Σύλλογος Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών (SVP), ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από 2.000 επαγγελματίες και φοιτητές παλαιοντολόγους, απηύθυνε επιστολή στον Οίκο Δημοπρασιών Christie’s, διαμαρτυρόμενος για την πώληση του Τυραννοσαύρου «Σταν». Η επιστολή έλεγε ότι: «Τα απολιθώματα που περνούν σε χέρια ιδιωτών είναι πιθανό να χαθούν από τα “μάτια” της επιστήμης».

«Ακόμα και αν καταστούν προσβάσιμες στους επιστήμονες, οι πληροφορίες που αφορούν ιδιωτικά αποκτήματα μπορεί να μην είναι μόνιμα διαθέσιμες, κάτι που απαραίτητο για την (τεράστιας σημασίας) διαδικασία της επιστημονικής επαλήθευσης».

ΠΗΓΗ: CNN 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καπέλο με DNA του Μεγάλου Ναπολέοντα δημοπρατείται στο Λονδίνο

Μαρίνα Μπενέκου

Επιστήμονες ανακάλυψαν προϊστορική φάλαινα που είχε τέσσερα πόδια

Μαρίνα Μπενέκου

Ουκρανία: Ανακαλύφθηκε άλλος ένας μαζικός τάφος της εποχής του Στάλιν

Μαρίνα Μπενέκου

Τιμή – ρεκόρ για κασέτα του θρυλικού «Super Mario» της Nintendo 64!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόνα Λίζα: Αντίγραφο του θρυλικού πίνακα πωλήθηκε έναντι… 2,9 εκατ. ευρώ

Ντέιβιντ Μπάουι: Πίνακάς του που πωλήθηκε σε παζάρι για 5 δολάρια δημοπρατείται τώρα για χιλιάδες

Μαρίνα Μπενέκου

Ιταλία: Ανασκαφές κάτω από παλιό κινηματογράφο της Βερόνα έφεραν στο φως μια «μίνι Πομπηία»

Μαρίνα Μπενέκου

Φλόριντα: Γυναίκα ισχυρίζεται ότι είδε δεινόσαυρο στην αυλή της [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Ένα άγνωστο έως τώρα, γιγάντιο είδος δεινοσαύρου, ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Μαρίνα Μπενέκου