ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Αλάσκα: Ανακαλύφθηκαν 6 χάντρες που πιστεύεται πως έφτασαν από την Ευρώπη στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Newsroom eleftherostypos.gr

Έξι μπλε χάντρες από γυαλί που ανακαλύφθηκαν στην Αλάσκα εκτιμάται ότι έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν και από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Οι χάντρες, οι οποίες φαίνεται πως είχαν κατασκευαστεί στη Βενετία της Ιταλίας, εντοπίστηκαν σε 3 διαφορετικά σημεία στη βόρεια Αλάσκα.

Τρεις από αυτές βρίσκονταν σε μια περιοχή που ονομάζεται Punyik Point και αποτελούσε σταθμό του εμπορίου, ευρισκόμενο στην μέση των εμπορικών διαδρομών ανάμεσα στον Αρκτικό ωκεανό και τη Βερίγγειο θάλασσα.

Για τον λόγο αυτό, στο Punyik Point έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί ποικίλα αντικείμενα, όμως για πρώτη φορά τα αντικείμενα που ανακαλύπτονται χρονολογούνται σε μια εποχή πριν από τον Κολόμβο.

Μαζί με τις τρεις χάντρες που ανακαλύφθηκαν στο εμπορικό αυτό σταυροδρόμι βρέθηκαν μερικές ίνες από κάποιο φυτό.

Η χρονολόγηση των ινών με τη διαδικασία του άνθρακα έδειξε ότι ανήκαν σε ευρωπαϊκά φυτά, τα οποία ήταν ζωντανά στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική το 1492.

Σε άλλες περιοχές όπου εντοπίστηκαν χάντρες, έγινε χρονολόγηση σε απομεινάρια άλλων αντικειμένων που τις συνόδευαν, τα οποία επίσης φαίνεται πως κατασκευάστηκαν γύρω στο 1400 και έφτασαν στην Αμερική, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, ανάμεσα στο 1440 και το 1480.

Επίσης, μελετώντας την ιστορία της κατασκευής αντικειμένων από γυαλί στη Βενετία, η οποία έχει πλούσια παράδοση στον τομέα, οι ειδικοί βεβαιώθηκαν για την προέλευση των μπλε χαντρών.

Είναι γνωστό ακόμη ότι η Βενετία, όντας μεγάλο εμπορικό κέντρο κατά την Αναγέννηση, διατηρούσε εμπορικούς δεσμούς με πολλές περιοχές της Ασίας.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες χάντρες, θεωρείται πολύ πιθανό να είχαν μεταφερθεί μέσω του «Δρόμου του Μεταξιού» στην Κίνα και από εκεί στα ανατολικά της Ρωσίας, πριν μεταφερθούν από κάποιον έμπορο στο εμπορικό κέντρο του Punyik Point μέσω του Βερίγγειου πορθμού, πιθανότατα πάνω σε κάποιο μικρό πλεούμενο.

Τέλος, παρόλο που βρέθηκαν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία, πιστεύεται πως οι χάντρες αποτελούσαν μέρη ενός αντικειμένου, κατά πάσα πιθανότητα κάποιου κολιέ, ή άλλου κοσμήματος.

ΠΗΓΗ: CNN ,American Antiquity

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός και Lockdown: Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε πιο αυστηρές αποφάσεις

Κορωνοϊός-AstraΖeneca: Ραντεβού εμβολιασμού για τις πληθυσμιακές ομάδες 60-64 και 75-79

Κορωνοϊός: Πάνω από 2,93 εκατ. παιδιά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τον ιό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ιταλικό «όχι» σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

Tinad

Interpol: Τα πλαστά εμβόλια που κατασχέθηκαν σε Κίνα και Νότιο Αφρική είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου»

Μαρίνα Μπενέκου

Αιχμάλωτη η Ευρώπη: Με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού – «Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία

Δημήτρης Ντόγκας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο γνωστό σπονδυλωτό ζώο που φωσφορίζει

Μαρίνα Μπενέκου

Αποκαλύψεις «βόμβα» από Χάρι – Μεγκαν στην Όπρα: Φοβήθηκα μην επαναληφθεί η ιστορία της Νταϊάνα – Μεγαλώνει η ρήξη με το παλάτι

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – Ιταλία: 18.916 νέα κρούσματα και 280 θάνατοι σε 24ωρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Κυλιόμενα τοπικά lockdown σε Γαλλία και Ιταλία

Tinad

Κορωνοϊός – Ιταλία: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα – Πιθανό ολικό κλείσιμο των σχολείων στις περιοχές με μεγάλη διάδοση

Ανδρέας Ντίνης

Ινδονησία: Εμφανίστηκε ξανά σπάνιο είδος πτηνού που θεωρούταν εξαφανισμένο εδώ και 180 χρόνια

Μαρίνα Μπενέκου