Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

«Jiuzhang»: Πως η Κίνα απέκτησε «κβαντική υπεροχή» με τον σούπερ υπολογιστή – Το project των δέκα δισ. δολαρίων

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Ο αγώνας για την τεχνολογική εξέλιξη δείχνει αέναος, όμως η Κίνα επί του παρόντος προηγείται στο πεδίο της «κβαντικής υπεροχής», καθώς κατασκεύασε τον γρηγορότερο υπολογιστή, που μπορεί να κάνει σύνθετους υπολογισμούς εν ριπή οφθαλμού.

Οι υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα φαίνεται πως θα καταγράφονται από την κβαντική και όχι τη στρατιωτική ισχύ, κι έτσι η κινεζική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Εθνικό Εργαστήριο Κβαντικών Επιστημών με αρχικό προϋπολογισμό δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κβαντικοί υπολογιστές συνδέονται με ασύλληπτη πρόοδο στον ανθρώπινο πολιτισμό, φέρνοντας επανάσταση σε τομείς όπως η βιολογία, η χημεία, η κρυπτογραφία και η τεχνολογία υλικών. Oπως εξηγεί το περιοδικό τεχνολογίας «Wired», ο υπερυπολογιστής με την ονομασία «Jiuzhang» εκτελεί εργασίες 100 τρισεκατομμύρια φορές ταχύτερα από ό,τι κάνουν οι σημερινοί υπερυπολογιστές.

Αν και οι κβαντικοί υπερυπολογιστές δεν έχουν ακόμη πρακτική εφαρμογή και στο μέλλον δεν αναμένεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κβαντικού υπολογιστή, εντούτοις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων έχουν ριχτεί στη μάχη της ανάπτυξης κβαντικών συστημάτων.

Αλλωστε, οι δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών έναντι των σημερινών υπερυπολογιστών αυξάνουν τις ελπίδες και τις επενδύσεις για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην τεχνολογία, σημειώνει το εξειδικευμένο περιοδικό.

Ο όρος «κβαντική υπεροχή» επινοήθηκε το 2012 από τον καθηγητή Τζον Πρέσκιλ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (CalΤech) για να περιγράψει το σημείο πέρα από το οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές αρχίζουν να κάνουν πράγματα που οι συμβατικοί υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των υπερυπολογιστών, δεν μπορούν. Το τελευταίο διάστημα ο όρος «κβαντική υπεροχή» τείνει να αντικατασταθεί από τον όρο «κβαντικό πλεονέκτημα», χωρίς φυσικά να αλλάζει κάτι στην ουσία της έννοιας.

Πέρυσι, η Google είχε κερδίσει τα εύσημα διεθνώς όταν ο πρωτότυπος κβαντικός υπερυπολογιστής της (quantum computer) μπόρεσε να ολοκληρώσει μέσα σε λίγα λεπτά υπολογισμούς που συμβατικός τέτοιος υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια για να τους κάνει. Πάντως, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο το σύστημα της Google ανήκει στην κατηγορία των κβαντικών συστημάτων ή είναι απλά μια πιο προηγμένη μορφή ενός συμβατικού υπολογιστή.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Ανησυχία για 8 περιοχές

Μαφιόζικη επίθεση στα Βριλήσσια: Συμβόλαιο θανάτου με… υπογραφή Greek Μafia

«Ποιον κοροϊδεύει ο Τσίπρας για τη βίλα των 500 ευρώ στο Σούνιο;»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr