ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Πύραυλος της SpaceX εξερράγη κατά την διάρκεια δοκιμής [βίντεο]

Newsroom eleftherostypos.gr

Η εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών SpaceX πραγματοποίησε δοκιμή εκτόξευσης του πυραύλου Starship, ο οποίος όμως εξερράγη κατά την προσγείωσή του.

Ο πύραυλος έχει το ύψος μιας 16όροφης πολυκατοικίας και απώτερος στόχος του είναι να μπορέσει μία μέρα να μεταφέρει ανθρώπους και γενικό φορτίο 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στην σελήνη και τον Άρη.

Κατά την δοκιμή, ο πύραυλος έπρεπε να φτάσει το ύψος των 12.800 μέτρων πριν την προσγείωσή του, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πέτυχε να φτάσει τόσο ψηλά προτού ξεκινήσει την κάθοδο, η οποία κατέληξε σε έκρηξη.

Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, έσπευσε να δηλώσει το Twitter πως το ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της «χαμηλής πίεσης στην δεξαμενή καυσίμων του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ταχύτητα του πυραύλου κατά την προσγείωσή του».

Πριν από δύο ημέρες είχε γίνει και πάλι απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε πριν καν ξεκινήσει, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα με την μηχανή του σκάφους.

Ο πύραυλος αποτελεί το επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα νέας γενιάς το οποίο θέλει ο Μασκ να αναπτύξει πλήρως, ώστε το ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα να καταστεί συχνότερο και οικονομικότερο.

Για την δημιουργία του πυραύλου Starship, η SpaceX έλαβε επιχορήγηση από την NASA, ύψους 135 εκατ. δολαρίων, ενώ κονδύλια για παρόμοιους σκοπούς έχουν δοθεί και στις ανταγωνίστριες εταιρείες της SpaceX, Blue Origin (ιδιοκτησίας του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos) και Dynetcis.

Οι τρεις εταιρείες ανταγωνίζονται για μια μελλοντική σταθερή συνεργασία με την NASA πάνω στο project «Artemis» της τελευταίας, το οποίο θα αφορά συστηματικές αποστολές στην Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: MIRROR 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Υπέρλαμπρος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Survivor: Ο Τριαντάφυλλος χάρισε στο κοινό την πιο επική τούμπα – Το Twitter τον αποθέωσε [βίντεο]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Αγγλία: Εξουδετερώθηκε γερμανική βόμβα από το Β’ Παγκόσμιο, βάρους 400 τόνων [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

NASA: Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία του Perseverance από τον πλανήτη Άρη

Ανδρέας Ντίνης

Ουκρανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης Τσερνίβτσι

Ανδρέας Ντίνης

Τραγωδία στην Ουκρανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη σε νοσοκομείο

Tinad

Το παιχνίδι «Mr. Potato Head» έγινε σκέτο «Potato Head» και δίχασε το ίντερνετ

Μαρίνα Μπενέκου

Τι είναι το «super follow», η νέα λειτουργία που εισάγεται στο Twitter

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Ρομπότ επιστρατεύονται για την παράδοση τροφίμων στους επισκέπτες αεροδρομίων, λόγω κορωνοϊού

Μαρίνα Μπενέκου