ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Κι όμως, η… κόλαση υπάρχει: Βρέθηκε εξωπλανήτης με ωκεανούς από λάβα και βροχή από βράχους

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεταξύ των πιο ακραίων/ αφιλόξενων εξωπλανητών που έχουν εντοπιστεί είναι οι πλανήτες λάβας: «πυρωμένοι» κόσμοι με ασύλληπτα υψηλές θερμοκρασίες, πολύ κοντά στα άστρα τους, σε βαθμό που κάποιες περιοχές τους είναι ωκεανοί λάβας.

Σύμφωνα με επιστήμονες του McGill University, του York University και του Indian Institute of Science Education, η ατμόσφαιρα και ο κύκλος του καιρού ενός τουλάχιστον τέτοιου εξωπλανήτη είναι ακόμα πιο περίεργος, καθώς περιλαμβάνει εξάτμιση και υγροποίηση βράχων, υπερηχητικούς ανέμους με ταχύτητες άνω των 5.000 χλμ/ώρα και έναν ωκεανό μάγματος βάθους 100 χλμ.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society οι επιστήμονες χρησιμοποιούν προσομοιώσεις υπολογιστή για να προβλέψουν τις συνθήκες στον K2-141b, έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης με επιφάνεια, ωκεανό και ατμόσφαιρα που αποτελούνται από το ίδιο υλικό: Βράχους.

Ο ακραίος καιρός που προβλέπει η ανάλυσή τους θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του K2-141b στο πέρασμα του χρόνου.

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που κάνει προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες στον K2-141b που μπορούν να εντοπιστούν από εκατοντάδες έτη φωτός μακριά, με επόμενης γενιάς τηλεσκόπια όπως το James Webb Space Telescope» είπε ο Γιάνγκ Νγκουγιέν, διδακτορικός στο York University.

Τα 2/3 του K2-141b είναι μόνιμα στο φως της ημέρας. Ο εξωπλανήτης ανήκει σε μια υποκατηγορία των βραχωδών πλανητών που βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο τους. Η εγγύτητα αυτή τον κρατά βαρυτικά «κλειδωμένο» σε ένα σημείο, με αποτέλεσμα η ίδια πλευρά να βλέπει πάντα προς το άστρο.

Στην πλευρά που βρίσκεται μόνιμα στη νύχτα σημειώνονται θερμοκρασίες κάτω των -200 βαθμών Κελσίου. Στην πλευρά που είναι ημέρα οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου- αρκετά υψηλές για να λιώνουν, ακόμα και να εξατμίζουν βράχους, δημιουργώντας μια λεπτή ατμόσφαιρα σε κάποιες περιοχές. «Το εύρημά μας πιθανότατα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα επεκτείνεται λίγο πέρα από τα όρια του ωκεανού μάγματος, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό με διαστημικά τηλεσκόπια» λέει ο Νίκολας Κάουαν, καθηγητής στο Department of Earth & Planetary Sciences του McGill University.

Οι εξατμισμένοι βράχοι υφίστανται υγροποίηση: Όπως και στον κύκλο του νερού στη Γη, όπου το νερό εξατμίζεται, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, συμπυκνώνεται και πέφτει ξανά κάτω σαν βροχή, το νάτριο, το μονοξείδιο του πυριτίου και το διοξείδιο του πυριτίου σχηματίζουν και αυτά βροχή.

Στη Γη η βροχή καταλήγει πίσω στους ωκεανούς, όπου το νερό εξατμίζεται και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Στον Κ2-141b οι ατμοί ορυκτών που σχηματίζονται από τον εξατμισμένο βράχο μεταφέρονται στην πλευρά της νύχτας με υπερηχητικούς ανέμους και οι βράχοι καταλήγουν ως βροχή σε έναν ωκεανό μάγματος. Στη συνέχεια προκύπτουν ρεύματα που καταλήγουν πίσω στην πλευρά της ημέρας, όπου οι βράχοι εξατμίζονται ξανά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, ο κύκλος του K2-141b δεν είναι το ίδιο σταθερός με αυτόν της Γης, καθώς η ροή της επιστροφής από τον ωκεανό μάγματος στην πλευρά της ημέρας είναι αργή, και ως εκ τούτου προβλέπεται πως η σύνθεση των ορυκτών θα αλλάξει σε βάθος χρόνου, αλλάζοντας την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όπως σημειώνει άλλωστε ο Κάουαν, όλοι οι βραχώδεις πλανήτες, μεταξύ των οποίων και η Γη, άρχισαν ως τέτοιου είδους κόσμοι, μα κρύωσαν και στερεοποιήθηκαν.

Πηγή φωτογραφίας: Nasa

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τι οδήγησε στο δεύτερο lockdown – Τα επιστημονικά δεδομένα

ΗΠΑ – εκλογές: Η κρυφή εικόνα της κάλπης

Κορωνοϊός – Lockdown: Αντίδοτα 3,3 δισ. ευρώ στην αγορά

Κούρεμα ενοικίων και… φρέσκο χρήμα για τους ιδιοκτήτες [Αναλυτικοί πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δορυφόρος του πλανήτη Δία μπορεί να φιλοξενεί ζωή και να φωσφορίζει στο σκοτάδι

Μαρίνα Μπενέκου

Αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος έχει αξία μεγαλύτερη από την οικονομία του πλανήτη μας

Μαρίνα Μπενέκου

Αστεροειδής μήκους 365 μέτρων πλησιάζει τη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες για την πιθανότητα σύγκρουσης το 2068

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: SOS εκπέμπει ο πλανήτης – Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε 40 χώρες

Tinad

«2020 CD3»: Ο νέος μίνι – δορυφόρος της Γης σε μέγεθος αυτοκινήτου

Ανδρέας Ντίνης

NASA: Το τηλεσκόπιο TESS ανακάλυψε τον πρώτο του γήινο και δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη

Μιχάλης Μάρδας

Η δεκαετία του 2020 φέρνει ανατροπές στον πλανήτη – Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ταξίδια στο διάστημα μέχρι το μεταναστευτικό

Μιχάλης Μάρδας

COP25: Ο πλανήτης καταστρέφεται και αυτή είναι μόνο η αρχή

Ανδρέας Ντίνης

Πλανήτης μεγαλύτερος από τη Γη κάποτε συγκρούστηκε με το Δία

Ανδρέας Ντίνης