ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
TECH & SCIENCE

Ρομπότ που θα ελέγχουν τις σοδειές θα λανσάρει η Google

Newsroom eleftherostypos.gr

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, έκανε τα αποκαλυπτήρια νέων ρομπότ που θα περιπολούν τις καλλιέργειες και θα επιτηρούν τις σοδειές.

Τα ρομπότ θα κινούνται τοποθετημένα πάνω σε δύο ψηλές στήλες, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, κινδυνεύοντας να τα καταστρέψουν.

Ο βασικός στόχος της καινοτόμου αυτής εφεύρεσης είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με την ανάπτυξη των φυτών.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Elliott Grant, δήλωσε σχετικά: «Ελπίζουμε ότι η βελτίωση των εργαλείων θα δώσει στη γεωργική βιομηχανία την δυνατότητα να «μεταμορφώσει» την καλλιέργεια των τροφών μας προς το καλύτερο».

«Τα εργαλεία που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεν παρέχουν στους γεωργούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», συνέχισε. «Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να επιτηρούμε το κάθε φυτό ξεχωριστά και να του παρέχουμε την διατροφή που χρειάζεται; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της κάθε σοδειάς;»

Κάποια μηχανήματα έχουν ήδη τεθεί σε πειραματική λειτουργία σε καλλιέργειας φράουλας στην Καλιφόρνια και σόγιας στο Ιλινόι, συλλέγοντας πληροφορίες για κάθε καρπό φράουλας και σόγιας ξεχωριστά.

Ο έλεγχος για έντομα, η διασφάλιση τoυ ότι οι συγκομιδές πραγματοποιούνται την κατάλληλη στιγμή και η απομάκρυνση των ζιζάνιων αποτελούν επίσης μελλοντικές πιθανές ικανότητες των ρομπότ.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται και με φάρμες στον Καναδά, την Αργεντινή και την Νότια Αφρική πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Ο Ian Drew, γεωργός και επικεφαλής μιας τεχνολογικής εταιρείας, σχολίασε την εφεύρεση λέγοντας: «Το να βάλουμε ρομπότ στις καλλιέργειες είναι πολύ λογικό. Οι αγρότες τον περισσότερο καιρό παίζουν με τα όρια, καθώς μια αύξηση της αποδοτικότητας της κάθε καλλιέργειας κατά 1%, 3% ή 5% παίζει μεγάλο ρόλο γι’ αυτούς. Οπότε οτιδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε μια τέτοια αύξηση αποτελεί πλεονέκτημα».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει ωστόσο και μερικές επιφυλάξεις σχετικά με το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που θα συλλέγουν τα ρομπότ, π.χ. από την κυβέρνηση.

«Είναι πολύ σημαντικό τα δεδομένα αυτά να προστατεύονται. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι κάποιος να σφετερίζεται τη φάρμα του».

«Είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και η κυβέρνηση μπορεί να θελήσει να έχει τον έλεγχο πάνω στο ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές και στο πώς τις αξιοποιεί», συνέχισε.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο για το πότε τα ρομπότ της θα τεθούν σε ευρεία κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ: CNN

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακαλύφθηκε άγνωστος ως τώρα κοραλλιογενής ύφαλος υψηλότερος και από το κτήριο Εμπάιαρ Στέητ της Νέας Υόρκης

Μαρίνα Μπενέκου

Θρίλερ στην Γεωργία: Ένοπλος κρατά τουλάχιστον 17 ομήρους μέσα σε τράπεζα

Ανδρέας Ντίνης

Δίκτυο 4G θα εγκαταστήσουν στην…Σελήνη η NASA με την Nokia

Μαρίνα Μπενέκου

ΟΑΕΔ – Google Ελλάδας: Δωρεάν κατάρτιση σε 1.500 ανέργους – Ποιοι έχουν προβάδισμα

Δημήτρης Ντόγκας

iPhone 12: Η επανάσταση που φέρνει στα smartphone το νέο του τσιπάκι

Μαρίνα Μπενέκου

Νέα ΚΑΠ: Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην αγροτική ανάπτυξη- Οι ευκαιρίες  και οι προκλήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Η Google δίνει 1 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Αυτό είναι το ρομπότ που είναι έτοιμο να μπει στα ελληνικά σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Drone που θα…κυνηγάει τους κλέφτες θα κυκλοφορήσει η Amazon

Μαρίνα Μπενέκου