Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Το ευρωπαϊκό σκάφος Solar Orbiter όλο και πιο κοντά στον Ήλιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κάνει σήμερα το πρώτο σχετικά κοντινό πέρασμά του από το μητρικό άστρο του ηλιακού συστήματός μας, κινούμενο σε απόσταση περίπου 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.

Το σκάφος, γνωστό και ως SolO, το οποίο κατασκευάστηκε από την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus, εκτοξεύθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και, μαζί με το αντίστοιχο Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που προηγήθηκε, θα μελετήσουν για πρώτη φορά από τόσο κοντά και με τόση λεπτομέρεια τον Ήλιο και τη δυναμική συμπεριφορά του.

Την πρώτη κοντινή διέλευση (περιήλιο) του Solar Orbiter, το οποίο προς το παρόν κινείται ανάμεσα στις τροχιές του Ερμή και της Αφροδίτης, θα ακολουθήσουν άλλες ακόμη πιο κοντινές τα επόμενα χρόνια, ώσπου το σκάφος να πλησιάσει σε απόσταση έως 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η Γη βρίσκεται σε απόσταση 149 εκατ. χλμ. από το άστρο μας). Μέχρι τώρα, τον Ήλιο έχουν πλησιάσει περισσότερο -πλην του σύγχρονου Parker Solar Probe που στις 7 Ιουνίου πέρασε σε απόσταση μόλις 19 εκατ. χλμ.- τα παλαιότερα σκάφη Mariner 10, Helios 1 & 2 και Messenger, τα οποία, όμως, δεν είχαν τις ίδιες τεχνολογικές δυνατότητες παρατήρησης.

Σε αυτήν τη φάση, οι μηχανικοί και ελεγκτές του Solar Probe «τσεκάρουν» την ομαλή λειτουργία των συστημάτων και των δέκα επιστημονικών οργάνων του. Η κανονική λειτουργία του θα αρχίσει σε περίπου ένα έτος, αλλά ήδη λειτουργεί το μαγνητόμετρό το, το οποίο καταγράφει τα μαγνητικά πεδία του ηλιακού «ανέμου», του ρεύματος φορτισμένων ενεργειακά σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα.

Φέτος τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το BBC, το Solar Orbiter θα περάσει σε απόσταση μόνο 500.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Αφροδίτης, καθώς θα κάνει «μανούβρα» για να προσεγγίσει στη συνέχεια περισσότερο τον Ήλιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Τηλεθέαση: Το «Voice» δεν άφησε τον «Ήλιο» να λάμψει

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Καλά μαντάτα για τη Γη: Ο ήλιος έχει εισέλθει σε έναν νέο 11ετή κύκλο

Μιχάλης Μάρδας

Διαβητικός τουρίστας! Δεν είναι αστείο…

Leonidas Kallidonis

Καιρός: Ήλιος, ζέστη αλλά και… βροχές τη Δευτέρα!

Tinad

Η καλοκαιρινή «πυξίδα» του διαβητικού

Leonidas Kallidonis

Εγκαύματα δεν φέρνει μόνο ο ήλιος

Leonidas Kallidonis

«Ενώπιον» του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι…

Leonidas Kallidonis

Hλιος, τεστοστερόνη, βιταμίνη D και σεξ

Μιχάλης Μάρδας

Το σκάφος Solar Orbiter ετοιμάζεται να περάσει μέσα από την ουρά του κομήτη Atlas

Ανδρέας Ντίνης