Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Κορωνοϊός: Βρετανική φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται για μαζική παραγωγή εμβολίου – Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 300 εκατ. δόσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Τη στιγμή που οι χώρες δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις ενός πιθανού εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δεσμεύτηκε να συμβάλλει με έως και 1,2 δισ. δολάρια στην προσπάθεια.

Μέσω της συνεργασίας του με την AstraZeneca, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας μπορεί να παράσχει έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη και την παρασκευή του εμβολίου που ονομάζεται AZD1222, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται ήδη τον Οκτώβριο.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι έχει συνάψει συμφωνίες για τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κορωνοϊού και εξασφάλισε παραγωγική ικανότητα για 1 δισεκατομμύριο δόσεις, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Μια κλινική δοκιμή του AZD1222 ξεκίνησε στην Αγγλία τον περασμένο μήνα, με τα δεδομένα από τη δοκιμή να αναμένονται “σύντομα”, ανέφερε η εταιρεία.

Η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη διανομή του πιθανού εμβολίου παγκοσμίως.

Παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον COVID-19, αρκετοί κατασκευαστές φαρμάκων αναπτύσσουν υποψήφια εμβόλια.

Το ένα τέταρτο των Αμερικανών είναι επιφυλακτικό απέναντι σε ένα εμβόλιο

Την ίδια ώρα, το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου να κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με κάποιους από τους ερωτηθέντες να εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα πιθανά εμβόλια πιθανόν να είναι εις βάρος της ασφάλειας.

Περίπου το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε λιγότερο πρόθυμο να εμβολιαστεί αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός και μόνο το 14% δήλωσε περισσότερο πρόθυμο.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 4.428 ενηλίκων στις ΗΠΑ, το διάστημα μεταξύ 13 και 19 Μαΐου, απάντησαν ότι θα επηρεάζονταν πολύ από τις οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ή από τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών ευρείας κλίμακας που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές.

Λιγότερο από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται “πολύ” ή “κάπως” για ένα εμβόλιο, ένα ποσοστό που οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας ανέμεναν να είναι υψηλότερο δεδομένης της ενημέρωσης για την COVID-19 και του τεράστιου αριθμού θανάτων στις ΗΠΑ που ξεπερνούν τους 92.000.

Το 14% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να εμβολιαστεί κατά του του κορωνοϊού και το 10% ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ.

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η διευρυνόμενη πόλωση στη χώρα έχει επηρεάσει τις απόψεις των πολιτών για την πανδημία.

Σχεδόν ένας στους πέντε Ρεπουμπλικανούς απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ένα εμβόλιο, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο μεταξύ των Δημοκρατικών.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός-Σερβία: Επιδεινώνεται η κατάσταση στη χώρα – 13 νεκροί και 344 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Κλείνει και απολυμαίνεται η κατασκήνωση στη Χαλκιδική – Θα κάνουν τεστ στο προσωπικό

Evanthia Karra

Σημεία των καιρών

Tinad

«Θύμα» του κορωνοϊού και ο ξενοδοχειακός κλάδος: Απώλειες 350 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Tinad

Τι λέει η ανακοίνωση της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική για το δεύτερο θετικό κρούσμα

Tinad

Ο κορωνοϊός θα… πυροβολήσει και το κυνήγι; Γιατί ανησυχούν οι κυνηγοί

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αισιόδοξα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός: Η «ακτινογραφία» των ασθενών και των διασωληνωμένων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Tinad

Κορωνοϊός: Τέλος νταούλια και βιολιά για όλο τον Ιούλιο

Μιχάλης Μάρδας