Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για γρήγορο Ιντερνέτ σε όλη την Ελλάδα με κόστος 300 εκατ. ευρώ

Bρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής στην Ελλάδα, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες σε πελάτες περιοχών με ανεπαρκή συνδεσιμότητα, έδωσε χθες η Κομισιόν, θεωρώντας ότι είναι συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου και ιδιωτικών επενδύσεων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής ικανής να παρέχει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς. Αφορά περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ταχεία ευρυζωνική υποδομή που να προσφέρει τουλάχιστον 30 Mbps και στις οποίες κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει εμπορικά στο εγγύς μέλλον.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανοικτής, διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας επιλογής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι τεχνολογίες.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι στο επιδοτούμενο δίκτυο θα έχουν πλήρη πρόσβαση όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης, χωρίς διακρίσεις, ενώ οι τιμές πρόσβασης θα τελούν υπό τον έλεγχο της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, EETT). Ως εκ τούτου, το μέτρο θα δώσει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε περαιτέρω συνδεσιμότητα, θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην παροχή υπερταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιοχές-στόχους, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν, μετά από αξιολόγηση του μέτρου σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και ιδίως τις κατευθυντήριες γραμμές του 2013 για τα ευρυζωνικά δίκτυα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών αντισταθμίζουν τυχόν αρνητικές συνέπειες από την παρέμβαση του Δημοσίου.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε., όπως ορίζονται στο ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη.

Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη αναγνωρίζει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της ευρυζωνικότητας και θέτει στόχους για την ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως ότι τουλάχιστον το 50% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα πρέπει να έχουν μέχρι το 2025 συνδέσεις στο διαδίκτυο με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps και με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην ευρεία χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2019 (DESI 2019), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά την ταχεία ευρυζωνική κάλυψη ανά νοικοκυριό. Στην Ελλάδα πρόσβαση σε ταχεία σύνδεση στο διαδίκτυο άνω των 30 Mbps έχει μόλις το 66% των κατοικιών, ποσοστό πολύ κάτω από την κάλυψη της τάξης του 83% στην Ε.Ε., ενώ πρόσβαση σε υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα τουλάχιστον 100 Mbps έχει λιγότερο από το 1 %.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2013 για τα ευρυζωνικά δίκτυα επιτρέπουν δημόσιες παρεμβάσεις όταν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν επαρκούν, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον ανταγωνισμό ως βασική κινητήρια δύναμη για τις επενδύσεις και για τη βελτίωση των τιμών και της ποιότητας των υπηρεσιών για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, με την παρούσα απόφαση, η Επιτροπή εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη υπερταχειών συνδέσεων στο διαδίκτυο σε περιοχές της Ελλάδας όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά, κατέληξε η Δανέζα επίτροπος.

Προτεινόμενα για εσάς

H πρώτη ιστοσελίδα που ανέβηκε ποτέ στο ίντερνετ υπάρχει ακόμα- Δείτε τη!

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Η ζηλιάρα γάτα, το μωρό-πιανίστας και η εκδίκηση ενός σκύλου

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Το κοριτσάκι που πέτυχε τον πιλότο μπαμπά της σε πτήση και άλλα…

Μαρίνα Μπενέκου

Φαρμακονήσι: Ολοκληρώθηκε η βελτίωση τηλεπικοινωνιών και η παροχή σύνδεσης διαδικτύου

Λάμπρος Κατσαρός

«Μπλακ άουτ» στο Ίντερνετ μπορεί να φέρει η επόμενη ηλιακή καταιγίδα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα viral της ημέρας: Ο άνδρας που άραζε μέσα στην πλημμύρα, το κοριτσάκι που συνάντησε…γοργόνα και ένα απίστευτο βίντεο drone με φάλαινα

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Ο αφελής και ο πονηρός σκύλος, τα ρομπότ που κάνουν… παρκούρ και μια απίστευτη οφθαλμαπάτη

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Η 100ετής πρωταθλήτρια της άρσης βαρών, οι φιλόμουσες… φάλαινες και ο «καλός Σαμαρείτης» της Νέας Υόρκης

Μαρίνα Μπενέκου

Τα viral της ημέρας: Ο Ολυμπιονίκης που το’ ριξε στο…πλέξιμο, η «γκαζιάρα» γάτα και ένας απίστευτα παραπονιάρης σκύλος

Μαρίνα Μπενέκου