Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

«Πόλεμος» Google-Huawei: Το «μπλόκο» δεν φέρνει το τέλος των εφαρμογών και του Android

Huawei

Newsroom eleftherostypos.gr

Η θυγατρική της Google, Alphabet, σταμάτησε όλες τις συνεργασίες με την Huawei, ενώ εξαιρούνται όσες είναι δημόσια προσβάσιμες, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Όσοι έχουν smartphone Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά της εφαρμογές της Google, θα μπορούν να συνεχίζουν να τις αναβαθμίζουν, παρά το «stop» στη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Google, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να εργάζεται για να προστατεύονται όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της μέσω της Huawei.

Το «μπλόκο» της Google προκαλεί αναταράξεις στις δραστηριότητες του τεχνολογικό κολοσσού εκτός Κίνας καθώς χάνει τα updates στο λειτουργικό Android. Τα smartphone που θα κυκλοφορήσει η Huawei στο μέλλον και «τρέχουν» με Android θα χάσουν την πρόσβαση σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Google Play Store, το Gmail, το YouTube άλλα.

«Η Huawei θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις δημόσιες version του Android και δεν θα έχει πρόσβαση σε εφαρμογές της Google», σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε την Huawei στη «μαύρη» λίστα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο κινεζικός κολοσσός παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του. «Συμμορφωνόμαστε με το διάταγμα και εξετάζουμε τις επιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η Huawei είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής smartphones μετά τη Samsung και στοχεύει στην πρώτη θέση.

Δημοφιλείς εφαρμογές και μπλοκάρισμα

Η Huawei θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό Android, γνωστό και ως Android Open Source Project (AOSP), που είναι προσβάσιμο σε όλους. Υπολογίζεται πως χρησιμοποιείτε από 2,5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Google.

Ωστόσο, η Google θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Huawei για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές.

Από την πλευρά της, η Huawei τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω σε εναλλακτικό σχέδιο για το λειτουργικό, καθώς δεν θεωρούνταν «κεραυνός εν αιθρία» το διάταγμα Τραμπ. Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη έχουν πουληθεί συσκευές με το λειτουργικό στην Κίνα.

«Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί, η κοινότητα του Android δεν έχει νομικά το δικαίωμα να μπλοκάρει την πρόσβαση της εταιρείας από τις δημόσιες εφαρμογές», είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Έρικ Σου, αντιπρόεδρος της Huawei.

Δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως Gmail, YouTube, Chrome, που είναι διαθέσιμες μέσω του Play Store θα εξαφανιστούν από τα Huawei που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον. Ωστόσο, όσοι έχουν ήδη Huawei θα μπορούν να τις κατεβάζουν. Και αυτό διότι τα updates, σε αντίθεση με το λειτουργικό σύστημα, εξαρτώνται καθαρά από το διαδίκτυο και όχι από τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Η κινεζική αγορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τον «πόλεμο» των τεχνολογικών κολοσσών και αυτό διότι τα περισσότερα smartphone αλλά και εφαρμογές της Google έχουν απαγορευτεί στην Κίνα.

Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Huawei και δεν αποκλείεται να επηρεαστεί μετά την απόφαση της Google.

Προτεινόμενα για εσάς

Google: Πώς επηρεάστηκαν οι μετακινήσεις των Ελλήνων στην εποχή του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός και Google: Τα στοιχεία μετακίνησης πολιτών παγκοσμίως πριν και μετά την καραντίνα

Tinad

Google Doodle: Μείνετε σπίτι, σώστε ζωές, διώξτε τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Huawei: Κατά 19% αυξήθηκαν τα έσοδα της το 2019

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Η Google άνοιξε ιστότοπο για τον Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Twitter και Google ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι

Μιχάλης Μάρδας

Στο στόχαστρο έρευνας το Google maps για την χρήση προσωπικών δεδομένων

Ανδρέας Ντίνης

Google: Το YouTube έχει δύο δισ. μηνιαίους χρήστες και έσοδα πάνω από ένα δισ. δολαρία το μήνα

Ανδρέας Ντίνης

Η Google κλείνει προσωρινά τα γραφεία της στην Κίνα λόγω κοροναϊού

admin