Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Η αποστολή Kepler ανακάλυψε 80 νέους εξωπλανήτες

Η αποστολή Kepler ανακάλυψε 80 νέους εξωπλανήτες

Ως τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 3,700 πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, οι λεγόμενοι εξωπλανήτες, ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περίπου δύο χιλιάδων ακόμη για τους οποίους γίνεται προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία του εντοπισμού εξωπλανητών μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα της αποστολής Kepler το διαστημικό τηλεσκόπιο της οποίας έχει εξερευνήσει εκατοντάδες χιλιάδες άστρα αναζητώντας εξωπλανήτες. Σημαντικό μέρος των δεδομένων της αποστολής βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από διάφορες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποια από αυτές τις ομάδες ανακοινώνει τον εντοπισμό εξωπλανητών.

Το ίδιο συνέβη και τώρα με μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του περίφημου MIT. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα ίχνη 80 εξωπλανητών και πρέπει τώρα να γίνουν νέες παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους. Από όλους αυτούς του εξωπλανήτες αυτός που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 114 ετών φωτός από την Γη και κινείται σε τροχιά γύρω από το άστρο HD 73344. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα πλανήτη αερίων με μέγεθος 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και θερμοκρασίες περίπου 1,300 βαθμών Κελσίου. «Πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μικρότερη αλλά πιο καυτή εκδοχή ενός πλανήτη σαν τον Ουρανό ή τον Ποσειδώνα» αναφέρει ο Ιαν Κρόσφιλντ, καθηγητής φυσικής στο MIT εκ των επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης αυτός είναι από τους πιο φωτεινούς αν όχι ο πιο φωτεινός εξωπλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η παρατήρηση του θα είναι ευκολότερη και θα αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για αυτόν όσο και για το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

H Ford για πρώτη φορά στη “Λίστα Α” του CDP για την προστασία του περιβάλλοντος

admin

H κυβερνητική ατζέντα για το περιβάλλον

George Michaelides

Εθνικό σχέδιο για το περιβάλλον

George Michaelides

Το θέατρο του παραλόγου: Μειώθηκαν μόνο οι λεπτές και όχι γενικά οι πλαστικές σακούλες

Manos Kanderakis

Μητσοτάκης: Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, είμαστε οι θεματοφύλακές του [βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης

Εσύ ξέρεις γιατί πρέπει να σωθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι;

Στέργιος Πουλερές

170 χώρες συμφώνησαν στον ΟΗΕ για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030

Δημήτρης Κατσάκος

Η επιστημονική κοινότητα του Youtube στην Ελλάδα – Η επιστήμη απλή και προσβάσιμη

Evanthia Karra

Τα καλά και τα άσχημα της επιστήμης το 2018

Μιχάλης Μάρδας