Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

Τουρισμός: Οι τουρίστες εφέτος ψηφίζουν Ελλάδα

Οδικός τουρισμός: Αρχίζει σταδιακά η «κάθοδος» των τουριστών από τις χερσαίες πύλες της Ελλάδας

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού οι κρατήσεις αργούν, παρότι το ενδιαφέρον είναι έντονο για τη χώρα μας.

Πάντως, την προτίμησή τους στο ελληνικό καλοκαίρι επιδεικνύουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες του restart του ελληνικού τουρισμού Γερμανοί, Γάλλοι και Αυστριακοί ταξιδιώτες, μολονότι προσώρας λίγοι βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Τη δυναμική τους δείχνουν παράλληλα Πολωνοί, Ελβετοί, Βέλγοι, Σουηδοί και Ούγγροι, ενώ την τιμητική τους έχουν οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας για τους ταξιδιώτες από τις βαλκανικές χώρες, με αιχμή τη Σερβία και τη Ρουμανία. Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, υπήρξε ανάσχεση στις κρατήσεις, αλλά και ακυρώσεις από το Ισραήλ εξαιτίας των γεγονότων στη Γάζα, εξέλιξη η οποία θα βαίνει βελτιούμενη το αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με αυτούς που ξέρουν.

Οι Γερμανοί

Τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό δίνουν και φέτος οι Γερμανοί, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σημασία της γερμανικής αγοράς ως μίας από τις δύο βασικές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, έτος-ορόσημο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, η Γερμανία τροφοδότησε με περισσότερους από 4 εκατ. ταξιδιώτες τη χώρα μας, με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά να ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 16,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μάλιστα, βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, στελέχη της TUI, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη, εκτιμούν ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο.

Οι Γάλλοι

Ιδιαίτερης σημασίας για την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού σε τροχιά ανάκαμψης είναι και η γαλλική αγορά. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, δαπανώντας 1,1 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 6,2%. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), η Ελλάδα αποτελεί τον 8ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από τη Γαλλία, ενώ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική.

Οι Πολωνοί

Σε ανερχόμενη δύναμη εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και η Βαρσοβία, με τον αριθμό των Πολωνών να πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ξεπερνώντας το 2018 το 1 εκατ. Οι εισπράξεις από τον Πολωνία το 2019 άγγιξαν τα 416 εκατ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 2,4%, όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 244 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της δυναμικής των Πολωνών είναι η προσθήκη τριών νέων πτήσεων από τη LOT με προορισμό την Ελλάδα. Πρόθεση δε του Grecos Holiday, ενός tour operator ο οποίος εξειδικεύεται αποκλειστικά στα ταξίδια προς την Ελλάδα και διαθέτει προσφορές προς 14 ελληνικούς προορισμούς, είναι τη διατήρηση του 80% των επισκεπτών του 2019. Αντίστοιχα, με βάση την εικόνα των μέχρι στιγμής κρατήσεων, στελέχη του Μουζενίδης Travel διατύπωσαν την πρόβλεψη ότι οι Πολωνοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα φτάσουν περίπου το 70% των επισκεπτών του 2019.

Οι Ρουμάνοι

Η ρουμανική είναι η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού από τα Βαλκάνια για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΤ, η Ελλάδα αποτελεί τον 2ο πιο δημοφιλή προορισμό μετά την Ουγγαρία για εξερχόμενα ταξίδια από τη Ρουμανία, ενώ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΤτΕ 2019, είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και η Θεσσαλία.

Ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρουμανία κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2017-2019 κατά 19,9% (από 1,1 εκατ. το 2017 σε 1,4 εκατ. το 2019), με το μερίδιο αγοράς της βαλκανικής χώρας στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 να ανέρχεται στο 4,4%, όταν το 2017 ήταν στο 4,2%.

Τουρισμός: Αναμένοντας το… πράσινο της λίστας και του Τζόνσον

Κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού θεωρείται από παράγοντες της αγοράς η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην πράσινη ταξιδιωτική της λίστα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι Βρετανοί επιστρέφουν στη χώρα τους δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα, προϋπόθεση που ισχύει, ωστόσο, για όσους ταξιδεύουν σε χώρες που έχουν ενταχθεί στην πορτοκαλί ή κόκκινη λίστα, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση ταξιδιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η έτερη βασική πηγή τουρισμού για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία, με τον αριθμό των Βρετανών που ταξίδεψαν σε ελληνικούς προορισμούς το 2019 να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. και τις τουριστικές εισπράξεις να υπερβαίνουν τα 2,6 δισ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 14,5%).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο γρίφος της ακρίβειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 17/10: 1.712 κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλη Οκτωβρίου η τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 17/10/2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 357 – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom