ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΤΑΞΙΔΙ

Η χώρα όπου η τύχη των ανθρώπων είναι τόσο σημαντική, ώστε να υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες βελτίωσής της

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν έθιμα, προκαταλήψεις και τελετουργικά που σχετίζονται με τη βελτίωση της τύχης των ανθρώπων.

Τα γούρια, οι ευχές, η αποφυγή συγκεκριμένων πράξεων και οι ειδικές χειρονομίες που ευνοούν την τύχη υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς, από την Ανατολή έως τη Δύση.

Παρόλα αυτά, στην Κίνα η τύχη είναι μια πλευρά της ζωής που οι άνθρωποι παίρνουν πολύ σοβαρά: Τόσο σοβαρά ώστε, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες πτήσεις αεροπλάνων καθυστερούν, καθώς οι υπάλληλοι των αεροδρομίων μαζεύουν νομίσματα που πετούν οι επιβάτες στους αεροδιαδρόμους, για να έχουν μια καλή πτήση.

Το πέταγμα των νομισμάτων (που υπάρχει σαν παράδοση και στην Δύση: Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη) είναι εξαιρετικά δημοφιλής πρακτική στην Κίνα.

Σε περιοχή της ανατολικής Κίνας, οι γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά πετάνε νομίσματα στο στόμα γλυπτών δράκων από απόσταση, και αν πετύχουν τον στόχο, ξέρουν ότι η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι ακόμη πιο βέβαιο, αν πετύχουν τον στόχο με…γυρισμένη την πλάτη.

Οι ταοϊστικές πεποιθήσεις που φέρει ένα μεγάλο ποσοστό του κινεζικού πληθυσμού ευθύνονται σημαντικά για αυτήν τους τη νοοτροπία: η τύχη, ακόμα και σε καθημερινή βάση, δεν εκλαμβάνεται ως μια σειρά από αυθαίρετα γεγονότα, «τυχαία», όπως ορίζουμε εμείς το τυχαίο- αλλά θεωρείται ως κάτι το οποίο διέπεται από μια κοσμική, ανώτερη τάξη.

Πολλοί από τους Ταοϊστές, μάλιστα, πιστεύουν σε μια και μόνη βασική αρχή: «tian zhuding», δηλαδή, «ο Παράδεισος αποφασίζει».

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσο πιστεύουν ότι μπορούν οι άνθρωποι να επηρεάσουν την τύχη τους, λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω πεποίθηση: Κι όμως, για πολλούς έρχεται να συμπληρωθεί από την ιδέα ότι «Ο Παράδεισος δεν κλείνει ποτέ όλες τις διεξόδους». Και ακριβώς πάνω σε αυτό πατάνε οι χιλιάδες ανθρώπων που καταφεύγουν σε ειδικά μέσα για να επηρεάσουν την τύχη τους.

Ιδιαίτερα στην Ταϊβάν, οι υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να βελτιώσουν την τύχη των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δημοφιλείς: Στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, υπάρχουν ναοί που προσφέρουν ακόμη και ονλάιν πακέτα στους πιστούς, τα οποία εξασφαλίζουν πως, επί ένα μήνα, κάποιος ιερέας θα εκτελεί για λογαριασμό τους όλα τα απαραίτητα τελετουργικά για να εξασφαλίσει καλή τύχη στο σπιτικό τους.

Οι ιερείς μπορούν, επίσης, να σταματήσουν την κακοτυχία των ανθρώπων, δίνοντας οδηγίες στους πιστούς για το πώς πρέπει να αλλάξουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους, τις επαγγελματικές τους κάρτες, ακόμα και τα ονόματά τους.

Όσον αφορά τους αριθμούς, αξίζει να αναφερθεί το πόσο τυχερός θεωρείται στην Κίνα ο αριθμός 8: το όνομα του αριθμού στα κινεζικά είναι ομόηχο με την φράση: «γίνε πλούσιος», και έτσι το 8 κυριαρχεί παντού, από τα λογότυπα εταιρειών έως τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Εορτασμοί για καλή τύχη, την ημέρα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Παρόλο που οι επισκέψεις σε αυτούς τους ιερείς και ειδικούς της τύχης είναι για πολλούς τόσο κοινές, όσο το να πάνε στον οδοντίατρο, πολλοί επίσης προσπαθούν να ανατρέψουν την τύχη τους και μέσω δικών τους ενεργειών:  Τα βιβλία που εξηγούν στους πιστούς το τι πρέπει να κάνουν, ώστε να καλυτερέψουν την τύχη τους από μόνοι τους, είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

Όσο για την αστρολογία; Η αρχαία αυτή πρακτική θεωρείται ακόμα αξιοσέβαστη σε όλες τις περιοχές της Ασίας που ομιλούνται τα κινεζικά.

Τόσο σημαντική είναι η τύχη για τους Κινέζους, ώστε δεν θεωρούν κακό το να επικαλείται κανείς τους θεούς της τύχης, ακόμη και αν δεν είναι γενικά ιδιαίτερα πιστός.

Εντελώς αποδεκτό, είναι, επίσης, το να στρέφεται ένας πιστός σε θεούς μιας άλλης πίστης (π.χ. ένας ταοϊστής σε βουδιστικές μορφές), εάν θεωρεί ότι μπορούν να τον βοηθήσουν.

Ακόμα και η πολιτική σκέψη στην Κίνα έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες γύρω από τον παράγοντα της τύχης.

Τα αυτοκρατορικά χρόνια, οι ηγέτες επικύρωναν την εξουσία τους επικαλούμενοι την «τάξη» και το σχέδιο του Παραδείσου, το οποίο έλεγαν πως θα ακολουθήσουν πιστά.

Σήμερα, δεν είναι καθόλου σπάνιο θέαμα οι τοπικοί κρατικοί λειτουργοί να επισκέπτονται, κατά την Κινεζική Πρωτοχρονιά, διάφορους ναούς, συμμετέχοντας σε τελετουργίες που τους δείχνουν εάν έχουν μπροστά τους μια ευνοϊκή χρονιά.

Οι πεποιθήσεις αυτές φαίνεται πως είναι πολύ καλά ριζωμένες στην κινεζική παράδοση, και το πιθανότερο είναι πως οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να πετάνε νομίσματα για χρόνια προσπαθώντας να «γυρίσουν» την τύχη τους- ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο που θέλουν να πάρουν θα καθυστερήσει εξαιτίας των πρακτικών τους.

ΠΗΓΗ: BBC