ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΤΑΞΙΔΙ

Οι Έλληνες επέστρεψαν στη Μύκονο – Ο Ε.Τ. στο «νησί των ανέμων» για το διαφορετικό καλοκαίρι

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στη «Μικρή Βενετία», στα Ματογιάννια και τις διάσημες σε όλο τον κόσμο παραλίες της Μυκόνου οι επισκέπτες ζουν, αυτό το καλοκαίρι, μία ξεχωριστή εμπειρία.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι αστρονομικές τιμές το κατάφερε ο κορονοϊός, αραιώνοντας αισθητά τον κόσμο στον διεθνή τουριστικό προορισμό.

Τα πλοία και τα αεροσκάφη πηγαινοέρχονται με πληρότητα Σεπτεμβρίου ή και Οκτωβρίου, αφήνοντας όσους επέλεξαν φέτος το νησί να το απολαύσουν πραγματικά. Με τους τουρίστες μειωμένους κατά περίπου 60%, οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους χαμηλώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις τιμές τόσο στα πεντάστερα ξενοδοχεία όσο και στα οικονομικότερα καταλύματα έως και 40%.

Σχεδόν μισή τιμή

«Στο δικό μας ξενοδοχείο στον Πλατύ Γιαλό, που είναι ανακαινισμένο, 5 αστέρων, το δωμάτιο που είχαμε πέρυσι 900 ευρώ φέτος το έχουμε 500 τη βραδιά», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης της Μυκόνου, που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον τομέα του τουρισμού. Οπως εξηγεί, αυτή ήταν η χρονιά των Ελλήνων.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε κλεισμένα 25 δωμάτια από τα οποία τα 13 τα είχαν νοικιάσει Ελληνες. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια είδαμε περισσότερους Ελληνες, παρά ξένους τουρίστες», λέει ο κ. Θεοχάρης. Ο κορονοϊός άλλαξε θεαματικά την ανθρωπογεωγραφία των τουριστών, αποκλείοντας Αραβες, Ρώσους και Τούρκους, που έως τώρα ήταν η συντριπτική πλειονότητα και ξόδευαν ιλιγγιώδη ποσά. Οι χαμηλότερες τιμές άνοιξαν τον δρόμο σε Ελληνες τουρίστες να επιστρέψουν στο «νησί των ανέμων» ύστερα από δεκαετίες.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο επιχειρηματίας Τάσος Αναγνώστου, που δραστηριοποιείται στον τομέα των παιδικών εκδηλώσεων και είχε να επισκεφθεί το νησί 25 χρόνια. «Την τελευταία φορά που πήγα στη Μύκονο ήμουν ανύπαντρος, είχα μόλις γνωρίσει τη Νίκη, μετέπειτα σύζυγό μου, και είχαμε σχέση, ενώ σήμερα έχουμε μία κόρη 20 ετών. Οι τιμές ήταν απαγορευτικές τα προηγούμενα χρόνια και δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό να κάνω διακοπές στη Μύκονο. Τώρα πήγαμε με δύο φίλους και, παρότι μείναμε και Σαββατοκύριακο, βρήκαμε τρίκλινο δωμάτιο με 80 ευρώ», λέει ο κ. Αναγνώστου.

Ο Τάσος Αναγνώστου, ο Χρήστος Τσαχνόπουλος και ο Αντώνης Χατζής επέλεξαν τη Μύκονο.

Πιο συχνός επισκέπτης ο στενός του φίλος, φοροτεχνικός, Χρήστος Τσαχνόπουλος, βρήκε αυτήν τη φορά τη Μύκονο… αλλιώτικη. «Είναι πολύ διαφορετικά φέτος, γιατί, όπου πας, βρίσκεις να καθίσεις, εξυπηρετείσαι αμέσως, περπατάς άνετα στα σοκάκια, δεν γίνεται μάχη στις παραλίες για μια ξαπλώστρα, εικόνες πρωτόγνωρες για τη Μύκονο», λέει ο κ. Τσαχνόπουλος.

«Αλμυρά» εστιατόρια

Στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης, πάντως, οι τιμές παραμένουν… μυκονιάτικες, με το κόστος ειδικά στα καλά εστιατόρια να παραμένει στα προ κορονοϊού επίπεδα, γιατί δεν «βγαίνει διαφορετικά», όπως επισημαίνουν οι εστιάτορες. Ετσι, τα μαγαζιά σε πολλές περιπτώσεις είναι απλησίαστα, όπως λέει ο ηθοποιός Αντώνης Χατζής. «Στο φαγητό και στο ποτό δεν υπάρχει καμία μείωση. Εγώ τουλάχιστον που επισκέπτομαι συχνά το νησί δεν βλέπω διαφορά. Οσον αφορά στα καταλύματα, τα ακριβά παραμένουν ακριβά ακόμα και μετά την έκπτωση, αλλά μπορεί κανείς να βρει οικονομικές λύσεις. Είδαμε πολλούς Ελληνες, γιατί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε με λιγότερα χρήματα», συμπληρώνει ο κ. Χατζής.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για την παρέα των τριών φίλων οι τιμές στις ξαπλώστρες. «Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες παραλίες, αλλά στον Καλαφάτη, όπου πήγαμε εμείς, το σετ στοίχιζε 25 ευρώ και δεν είχε ουρά ούτε υπήρχε η ανάγκη να κάνεις κράτηση. Δεν είχε κόσμο, ήταν σαν να κάναμε διακοπές privé», σημειώνει ο Χρήστος Τσχνόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ: «Πλήγμα η απουσία τουριστών από τις ΗΠΑ»

Την πρώτη θέση στην επισκεψιμότητα κρατούν πλέον οι Ευρωπαίοι. «Οι περισσότεροι επισκέπτες μας αυτοί τη χρονιά είναι Ιταλοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι από Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία και Κύπρο. Φέτος, βλέπουμε Ελληνες και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ερχονται με τις παρέες τους ή με τις οικογένειές τους και απολαμβάνουν το νησί», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. Οπως εξηγεί, η μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία για τις επιχειρήσεις του νησιού έχει προκληθεί από την απουσία των Αμερικανών τουριστών, που άφηναν σημαντικά ποσά. «Είναι μεγάλο πλήγμα που δεν έρχονται φέτος τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σοβαρή οικονομική απώλεια είναι, επίσης, οι Αραβες τουρίστες, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι», συμπληρώνει ο κ. Κουκάς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΕΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ «MANESSIS TRAVEL»: «Υπάρχουν προσιτές επιλογές»

Η αύξηση της κίνησης Ελλήνων τουριστών προς τη Μύκονο καταγράφεται και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είχαν χρόνια να δουν ενδιαφέρον για τουριστικά πακέτα στον συγκεκριμένο προορισμό. «Δειλά δειλά ζεσταίνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη Μύκονο, λόγω της πτώσης των τιμών στα καταλύματα. Στα πεντάστερα ξενοδοχεία οι τιμές παραμένουν στα ύψη και η πληρότητα που παρουσιάζουν οφείλεται, κυρίως, σε φιλοξενίες. Αλλά, λόγω του κορονοϊού, υπάρχουν περισσότερες επιλογές, κάποιες από τις οποίες είναι προσιτές», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Ανδρέας Μάνεσης (φωτό), ιδιοκτήτης του ομώνυμου ταξιδιωτικού πρακτορείου, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες τουρίστες προτιμούν προορισμούς με οδική πρόσβαση. «Η αύξηση του ενδιαφέροντος προς το συγκεκριμένο κυκλαδονήσι δεν είναι όσο θεαματική αναμενόταν. Οι Ελληνες “τιμωρούν” τη Μύκονο για όλα τα προηγούμενα χρόνια, που τους εκτόπισε απευθυνόμενη μόνο σε “βαριά” πορτοφόλια, κυρίως, από τις αραβικές χώρες, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το καλοκαίρι, οι Ελληνες προτιμούν τους στεριανούς προορισμούς, με προτεραιότητα την Πελοπόννησο και την Εύβοια, προορισμούς που τους δέχονταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά για την Ερέτρια έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον», σημειώνει ο κ. Μάνεσης.

Ανησυχία για τα ιδιωτικά πάρτι σε βίλες

Το μεγάλο «αγκάθι» για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Μύκονο είναι τα πάρτι, που διοργανώνονται σε βίλες τους νησιού, για να παρακαμφθούν τα μέτρα κατά του Covid-19. Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο κυκλαδίτικο νησί προκαλώντας κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και απώλεια εσόδων στις τοπικές επιχειρήσεις σε ένα πρωτοφανές όργιο παραοικονομίας.

«Είναι μεγάλη η ζημιά για τις επιχειρήσεις της Μυκόνου, αφού δεν πρόκειται για ιδιωτικά πάρτι αλλά για προχειροστημένες επιχειρήσεις διασκέδασης με σημαντικά έσοδα», λέει ο πρόεδρος των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, Γιάννης Θεοχάρης. Τα πάρτι διοργανώνονται με απόλυτη μυστικότητα και στις προσκλήσεις που στέλνονται προσωπικά στον κάθε καλεσμένο -πελάτη η διεύθυνση της βίλας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ημέρα του πάρτι. Δεκάδες άνθρωποι συνωστίζονται στους χώρους των πολυτελών κατοικιών χωρίς κανέναν έλεγχο, πίνουν και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας. Ακόμα και στα μπαρ της Μυκόνου, πάντως, τα πάρτι είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και ο συνωστισμός, που οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν.

«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπάρχει όμως και μια υπερπροβολή του θέματος. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκδηλώσεις και συνωστίζεται ο κόσμος», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς. Μετά την επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πάντως, αναμένεται να αυξηθεί η αστυνόμευση, ενώ αναζητούνται τρόποι, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ιδιωτικότητας που επικαλούνται οι διοργανωτές των πάρτι στις βίλες του νησιού, με κίνδυνο έκρηξης των κρουσμάτων Covid-19.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Παρασκευή Κερασιώτη: Απαντά για τη δουλειά στη Μύκονο – «Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι»

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Μύκονος: Η GREEK MAFIA πίσω από τα ναρκωτικά στο νησί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μύκονος: Θρίλερ στο νησί των ανέμων – Νεκρός 37χρονος στο λιμάνι

Λάμπρος Κατσαρός

GNTM3: Φιναλίστ του τελικού έγινε σερβιτόρα στη Μύκονο [βίντεο]

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ιωάννα Τούνη: Ελεύθερη και ωραία αναστατώνει με το μαγιό της [φωτογραφίες]

Μύκονος: Διατάχθηκε έρευνα από την ΥΠΑ για την προσγείωση του ελικοπτέρου στην παραλία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μύκονος: Το είδαμε και αυτό – Επιχειρηματίας προσγειώθηκε σε beach bar με ελικόπτερο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Μύκονος – Κύκλωμα ναρκωτικών: Προφυλακίστηκαν οι 4 κατηγορούμενοι

Κοκαΐνη από τη Χάγη στη Μύκονο – Ποιος είναι ο «Γκέργκι», πώς δρούσε η σπείρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom