Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

Τουρισμός και κορωνοϊός: 30 ευρώ τη μέρα για κάθε δωμάτιο σε ξενοδοχεία αναφοράς

«Θύμα» του κορωνοϊού και ο ξενοδοχειακός κλάδος: Απώλειες 350 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Χ. ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Τις τελευταίες «πινελιές» στον καμβά φιλοξενίας της χώρας, ούτως ώστε να προχωρήσει στην υποδοχή ξένων τουριστών, βάζει η Πολιτεία.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για οποιονδήποτε επανασχεδιασμό χρειαστεί, με στόχο πάντα τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού, των εργαζομένων στον τουρισμό και των ξένων ταξιδιωτών.

Βάρος δίνεται στη θωράκιση όλων των περιοχών και ιδιαίτερα σε περιφέρειες που εμφανίζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, όπως αυξημένη τουριστική κίνηση και νησιωτικότητα.

Ηδη, το υπουργείο Τουρισμού θα διαθέτει 30 ευρώ ημερησίως για κάθε δωμάτιο σε τουριστικά καταλύματα που θα χρησιμοποιούνται για πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία κρουσμάτων του ιού Covid-19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός αυτών των τουριστικών καταλυμάτων θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των επιλεγέντων τουριστικών καταλυμάτων.

Τα καταλύματα θα βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες (π.χ. ασθενοφόρο). Θα πρέπει να τηρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά (ή άνευ κλειδιών) ή αστέρια. Η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή, διευκρινίζεται.

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι φορείς του τουρισμού είναι απόλυτα προσηλωμένοι στο να μη χαθεί η φετινή χρονιά. Και η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας να φέρει το μέγιστο -μέσα από τις συνθήκες της κρίσης- αποτέλεσμα.

«Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν είναι να μείνει όρθια η τουριστική μας βιομηχανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2020 (Delphi Economic Forum).

«Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε όλοι -κράτος, Αυτοδιοίκηση, φορείς και ιδιωτικός τομέας- όσο το δυνατόν πιο συντονισμένοι».

Ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι «η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε δραματικά και αναπάντεχα τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό» και πρόσθεσε: «Φέτος θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

Μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα πάμε σε έναρξη της τουριστικής περιόδου, τώρα όμως ξεκινάμε το εγχείρημα του ανοίγματος της Ελλάδας προς τους επισκέπτες της, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αλλά θα έχει και δυσκολίες.

Το στοίχημα της επανεκκίνησης του τουρισμού θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».

Αεροπορικές

Η θετική δημοσιότητα της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας κατέστησε τη χώρα μας πρότυπο παγκοσμίως. Και λειτούργησε ως «μαγνήτης» προσέλκυσης ξένων τουριστών.

Η ζήτηση των ξένων τουριστών για ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα αυτό τα καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα να «ποντάρουν» στον προορισμό όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, ενισχύοντας δρομολόγια όχι μόνο για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αλλά και για το 2021.

Πρόσφατα η Air France ανακοίνωσε την επαναφορά των πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας προς την Ελλάδα από τις 6 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου, εντάσσοντας στο θερινό της πρόγραμμα πτήσεις από Μασσαλία, Νίκαια, Μπορντό και Τουλούζη σε Αθήνα και Ηράκλειο.

Η EasyJet θα ξεκινήσει νέα πτήση που θα συνδέει Λονδίνο-Ζάκυνθο από το αεροδρόμιο Λούτον, το καλοκαίρι του 2021.

Η αεροπορική εταιρία το ίδιο διάστημα θα αυξήσει παράλληλα και τη συχνότητα των πτήσεων σε Ρόδο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Φινλανδία: Σκύλοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Τραγωδία: Επτά νεκροί μέχρι το μεσημέρι – Στα 364 τα συνολικά θύματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Ραγδαίες εξελίξεις: Μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό το απόγευμα – Τι ΔΕΝ θα πει

Μιχάλης Μάρδας

Άγιος Όρος: Ολοκλήρωσε τους ελέγχους ο ΕΟΔΥ – Όχι είπαν οι μοναχοί στην καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πότε θα ληφθεί η απόφαση για νέα μέτρα στην Αττική – Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Κρητικός ντύθηκε «αστροναύτης» να πάει για καφέ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα στην Αττική – Σε ποιες άλλες περιοχές έχει σημάνει συναγερμός

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός βγήκε… παγανιά: Έξι οι νεκροί σήμερα – Στους 363 συνολικά

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Μαύρο πρωινό για την χώρα που μετράει πέντε νεκρούς σε λίγες ώρες

Ανδρέας Ντίνης