Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

«Πράσινο φως» από την Ελλάδα για τουρίστες από 29 χώρες

«Πράσινο φως» από την Ελλάδα για τουρίστες από 29 χώρες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Αναψε το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους του ΕΟΔΥ και το υπουργείο Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου που ανοίγουν για διεθνείς πτήσεις τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία».

Και ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το άνοιγμα του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» -κατόπιν αιτήματος των ξενοδόχων του Ηρακλείου- οι χώρες από τις οποίες δύναται να καταφθάνουν πτήσεις προς την Ελλάδα είναι οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία. Πρόκειται για τις πηγές άντλησης τουριστών που «ανοίγουν τα σύνορα» με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια προς ώρας υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τους τουρίστες που έρχονται μέσω πτήσεων transit στη χώρα μας ή τουρίστες που διαμένουν στα 29 παραπάνω αναφερόμενα κράτη και διαθέτουν διαβατήριο άλλης χώρας όπου υπάρχει απαγόρευση!

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Υπογραμμίζεται ότι στους επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H συγκεκριμένη λίστα θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.
«Εχουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία, σε κάθε βήμα, στο ταξίδι, στα ξενοδοχεία κ.λπ. για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει διάδοση της νόσου», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή συνέντευξή του στον Ρίτσαρντ Γκεστ, στο CNN, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Οπως επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης, «επιτρέπουμε ταξιδιώτες μόνο από συγκεκριμένες χώρες που οι ειδικοί στην Υγεία μάς λένε ότι πρέπει να επιτρέψουμε, διότι αυτό μειώνει το ρίσκο».

H φετινή πρωτόγνωρη τουριστική σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει εξαιτίας της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του κ. Ζαχαρία Χνάρη, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του ξενοδοχειακού ομίλου CHC Hotels, στον Alpha 98,9.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε, από την επικοινωνία μας με τους tour operators του εξωτερικού, με δυσκολία θα κυλήσει η σεζόν, γιατί οι χώρες Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, όλες οι μεγάλες χώρες, έχουν επενδύσει στον εσωτερικό τουρισμό», λέει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου CHC Hotels, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του 40 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Περισσότεροι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ευρωπαίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων θέλουν να πάνε στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 23% τον Μάιο συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα για το μήνα Μάιο της εταιρίας LuggegeHero συγκριτικά με τον Απρίλιο. Η έρευνα πελατών διενεργήθηκε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου 2020, μέσω διαδικτυακών εντύπων:

● Το 20% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων περιμένει μέχρι το 2021 να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ενα επιπλέον ποσοστό 6% είπε ότι θα περιμένει το εμβόλιο πριν ταξιδέψουν ξανά.

●Το 60% εκείνων που συνήθως ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τουλάχιστο ένα επαγγελματικό ταξίδι το 2020.

● Το 60% είπε ότι οι προϋπολογισμοί ταξιδιού για το 2020 θα είναι οι ίδιοι όπως πριν από την πανδημία ή λίγο ελαφρώς χαμηλότεροι, σε σύγκριση με το 51% τον Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, η έρευνα υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν λιγότερο για τους προϋπολογισμούς τους από ό,τι όταν ξεκίνησε η κρίση.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τα ταξίδια.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 26/10: Νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα – 4.165 μολύνσεις, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εθνικό πένθος: Τι είναι και τι προβλέπεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δένδιας: «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ελλάδας–Βρετανίας μετά το Brexit

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 25/10: Κοντά στα 4.000 κρούσματα, 54 θάνατοι, 354 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 24/10: 2.098 κρούσματα, 365 οι διασωληνωμένοι, 30 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άστατος ο καιρός σήμερα: Βροχές στα βορειοδυτικά και ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 22/10: 3.585 κρούσματα , 348 οι διασωληνωμένοι, 36 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ελλάδα ανέβηκε 16η στην κατάταξη της UEFA

Ελεύθερος Τύπος Newsroom