Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

Jerusalem Post: Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν «ασφαλή ζώνη» τουρισμού

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι δικαιούνται φθηνές διακοπές – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό επιθυμούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού Γιάριβ Λεβίν, όπως μεταδίδει η The Jerusalem Post.

«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», σημειώνει το δημοσίευμα της The Jerusalem Post.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».

Στο μεταξύ, ξετυλίγεται μέρα με τη μέρα το κουβάρι της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων – από τις αρχές Ιουνίου τα 12μηνης και από τον Ιούλιο τα εποχικά.

 

Οι πινελιές στον καμβά διαμόρφωσης των υποδομών φιλοξενίας δεν έχουν μπει ακόμη, δεδομένου ότι χιλιάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος εξαιτίας της αβεβαιότητας, των χαμηλών πληροτήτων και του δυνητικά αυξημένου κόστους λειτουργίας.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Πολιτεία (υπ. Εξωτερικών, φορείς) δεν σχεδιάζει για την ώρα να δώσει ώθηση σε αγορές από όπου δύναται να υπάρξει έκρηξη τουριστών -όπως για παράδειγμα της Ρωσίας μέσα από ευέλικτα προγράμματα ταχείας έκδοσης βίζας (βελτιωμένη έκδοση αυτών που έγιναν το 2013) ή αραβικών χωρών- εκταμιεύοντας το success story διαχείρισης του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει διαμορφωθεί μία πρώτη σαφής εικόνα των μέτρων με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν ξανά τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια και οι οργανωμένες παραλίες την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι εισηγήσεις που έχουν φτάσει στον ΕΟΔΥ και φαίνεται ότι έχουν γίνει αποδεκτές είναι οι εξής:

1 Δεν θα κλείνουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση κρούσματος. Θα υπάρχει απολύμανση του δωματίου για την επαναχρησιμοποίησή του.

2 Ολα τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα χρησιμοποιούνται. Θα υπάρχουν περιορισμοί στους κοινόχρηστους χώρους, με ειδική διαμόρφωση στη ρεσεψιόν, τηρώντας τα πρότυπα ασφαλείας σε εστιατόρια και μπαρ όπου τα τραπέζια, ακόμη και στο πρωινό, θα κλείνονται με ραντεβού, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες room service.

3 Ξενοδοχείο-σημείο αναφοράς, όπου τα κρούσματα θα εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημέρων, σε νομούς και νησιά.

Πτήσεις και tour operators

Την ίδια ώρα, κομβικής σημασίας είναι το άνοιγμα των πτήσεων. Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ζήτησε μεταξύ άλλων την έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την ύπαρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μίας συνολικής πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Επαφές με μεγάλους tour operators του εξωτερικού πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, εν όψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, με στόχο αφενός τη σφυγμομέτρηση της ζήτησης και αφετέρου τον συντονισμό των δύο πλευρών με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν το ερχόμενο καλοκαίρι ελληνικούς προορισμούς. Στόχος να εισέλθει η αγορά άμεσα σε τροχιά επανεκκίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με την Tui, τη Der Turistik, την Jet2 και τον όμιλο Μουζενίδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για την Ελλάδα παραμένει ενεργό.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, που θα επιτρέψει τον προγραμματισμό των πτήσεων από την πλευρά των αεροπορικών εταιριών, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για όλη την αλυσίδα του τουρισμού που θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, μάλιστα, και η επιστολή που έστειλαν από κοινού προς τον επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ε.Ε., οι τουριστικοί σύνδεσμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Οπως τονίστηκε, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες για την Ελλάδα. Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται ότι δίνει η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, η Γερμανία. Επονται η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες, κυρίως η Νορβηγία και η Δανία.

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Βρετανών, αν και βρίσκονται ακόμη σε δεινή θέση εξαιτίας της πανδημίας (λέγεται ότι ο προορισμός για την Ελλάδα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου), ενώ την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση από τη Γαλλία, μία ακόμη σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας.

Πιο νωχελικά κινείται προς το παρόν η αγορά της Ιταλίας, με τους φορείς του τουρισμού να ποντάρουν φέτος και στην κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις βαλκανικές χώρες, ειδικά για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Προτεινόμενα για εσάς

Εθνικό πένθος: Τι είναι και τι προβλέπεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δένδιας: «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ελλάδας–Βρετανίας μετά το Brexit

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 25/10: Κοντά στα 4.000 κρούσματα, 54 θάνατοι, 354 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 24/10: 2.098 κρούσματα, 365 οι διασωληνωμένοι, 30 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άστατος ο καιρός σήμερα: Βροχές στα βορειοδυτικά και ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός 22/10: 3.585 κρούσματα , 348 οι διασωληνωμένοι, 36 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Ελλάδα ανέβηκε 16η στην κατάταξη της UEFA

Ελεύθερος Τύπος Newsroom