Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κουτσούμπας στον «Ε.Τ.»: Η Χάγη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Κουτσούμπας στον «Ε.Τ.»: Η Χάγη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Με τρία «Όχι», σε Χάγη, προανακριτική για το α’ εξάμηνο του ’15 και σε σύγκλιση με το ΜέΡΑ25, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του, ενώ ταυτόχρονα, εξαπολύει τα βέλη του στις «ημέρες και έργα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τους πραγματικούς αρμούς της εξουσίας ο κ. Τσίπρας τούς υπηρέτησε με συνέπεια και δουλικότητα», τονίζει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επισημαίνοντας πως με τον διεμβολισμό του ΚΙΝ.ΑΛ. σφραγίζεται και τυπικά ο «αμαρτωλός, αστικός χαρακτήρας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, εμμένει στην κάθετη αντίθεσή του στο ασφαλιστικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΚΚΕ για αύξηση μισθού στα 751 ευρώ με ταυτόχρονα μέτρα στήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων και χαρακτηρίζει το επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ ως «συνέδριο νοθείας και εξευτελισμού».

Κύριε Κουτσούμπα, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αυξάνει τους κινδύνους ενός ατυχήματος, ενώ κάποιοι φοβούνται ακόμα και θερμό επεισόδιο. Θεωρείτε ότι η Τουρκία αυξάνει την ένταση για να εκβιάσει μια συζήτηση για συνεκμετάλλευση;

Σωστά επισημαίνετε τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου που μπορεί να προκληθεί και από ατύχημα. Με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και άλλων Τούρκων κυβερνητικών που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις καθημερινές παραβιάσεις, αλλά και την απαράδεκτη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, η τουρκική άρχουσα τάξη προωθεί βήμα το βήμα τις διεκδικήσεις της. Η συζήτηση για συνεκμετάλλευση έχει ήδη ανοίξει από τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., αλλά και από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης. Μόνο που αυτό δεν αποτρέπει την πολεμική εμπλοκή, αλλά αντίθετα την προετοιμάζει. Γιατί η συνεκμετάλλευση δεν γίνεται ανάμεσα σε λαούς, αλλά σε ανταγωνιζόμενα μονοπωλιακά συμφέροντα και μάλιστα ισχυρών περιφερειακών και διεθνών παικτών.

Το ΚΚΕ συμφωνεί με την προσφυγή στη Χάγη;

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θυμίζουμε έχει αμαρτωλό παρελθόν, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, όταν νομιμοποίησε την επέμβαση και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, δεν θα λύσει, αλλά μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Γιατί με την υπογραφή του συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα και οι ροές θα συνεχίσουν να πιέζουν τα ελληνικά σύνορα, πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό; Διαφωνείτε με τα κλειστά κέντρα κράτησης;

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι πόλεμοι δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά ευθύνες γιατί παρέχουν «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις επεμβάσεις τους, ενώ ταυτόχρονα Ελληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία. Κι ενώ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχουν οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους πρόσφυγες, αλλά και σε κατοίκους πολλών περιοχών, η κυβέρνηση επιμένει στην υποστήριξη αυτών των απαράδεκτων συμφωνιών και συνεπώς στον συνεχιζόμενο εγκλωβισμό και στην καταστολή. Διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα-φυλακές, γιατί θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες -αφού φιλοξενηθούν σε ανοιχτά κέντρα με γρήγορες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και σχετικών χαρτιών- χρειάζεται να διευκολυνθούν αμέσως για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Η άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. για δίκαιη ανακατανομή των ροών, με άνοιγμα των συνόρων τους είναι σήμερα εκ των ων ουκ άνευ.

Προτείνετε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Πιστεύετε ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση που μπορούν να αντέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δεν φοβάστε μήπως υπάρξει αύξηση απολύσεων;

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η οικονομία, οι επενδύσεις έχουν ανακάμψει. Αν είναι έτσι, τότε γιατί παραπέμπουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στο απώτερο μέλλον; Πολύ απλά γιατί η περαιτέρω ανάκαμψη των κερδών των ομίλων προϋποθέτει καθηλωμένους μισθούς, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Σήμερα ακόμη κι αυτό το αίτημα των 751 ευρώ δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η βάση για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερα.

Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους και άλλες με μόλις 1-2. Για τις πρώτες, τουλάχιστον τις περισσότερες, ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ είναι ένα μικρό τμήμα του τζίρου που καταγράφουν. Για τις δεύτερες, σχεδόν όλες, που βιώνουν από πρώτο χέρι ότι στην «ελεύθερη» αγορά το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αλλά και τις αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος τους, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου που τις διευκολύνουν, όπως είναι η επανένταξή τους στο αφορολόγητο όριο, η διαγραφή σημαντικού τμήματος των χρεών τους σε εφορία, τράπεζες κ.λπ., τις οποίες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να υλοποιήσουν. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, που ζητάνε τα αυτονόητα, δεν είναι αντίπαλοι αυτών των μικρών επιχειρήσεων, αλλά σύμμαχοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «ηγεμονεύσει» στον χώρο της Αριστεράς και να διεμβολίσει τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Το θεωρείτε εφικτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξαπάτηση και την προσπάθειά του να ενσωματώσει στο σύστημα και στον καιροσκοπισμό του κάθε προοδευτική, αριστερή φωνή, σαφώς και διεκδικεί την ηγεμονία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Σ’ αυτό τον στόχο εντάσσεται και η προσπάθειά του να διεμβολίσει ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΚΙΝ.ΑΛ. Αλλωστε ένα μεγάλο μέρος της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας στελέχωσε την κυβέρνησή του και τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματός του, την κοινοβουλευτική του ομάδα. Τώρα αυτό επεκτείνεται και μάλλον θα σφραγίσει και τυπικά τον αστικό αμαρτωλό σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του.

Πώς βλέπετε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας»;

Ας υποθέσουμε ότι ο κ. Τσίπρας ήξερε τι έλεγε όταν μιλούσε για τους «αρμούς της εξουσίας». Εάν π.χ. αναφερόταν στη Δικαιοσύνη, του θυμίζουμε ότι κι αυτός, όπως προηγούμενα οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε να διορίζει και να ελέγχει την ηγεσία της, εγκαταλείποντας παλιά δική του θέση. Πάντως τους πραγματικούς «αρμούς της εξουσίας», τους μηχανισμούς της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία των μηχανισμών του μεγάλου κεφαλαίου στην οικονομία, στην κοινωνία, στα Μέσα Ενημέρωσης και αλλού, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν τους αμφισβήτησε, αλλά τους υπηρέτησε με αρκετά μεγάλη συνέπεια και δουλικότητα προς όφελός του.

Υπάρχουν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΜΕΡΑ25;

Το ΜΕΡΑ25 μπορεί να αναζητήσει σημεία σύγκλισης με τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο -έξι μήνες το προετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης-, με τα κόμματα που στηρίζουν τελικά το ίδιο διεφθαρμένο σύστημα, την Ε.Ε., τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τους οποίους στην πράξη δεν αμφισβητεί.

Τάσσεστε υπέρ του ανοίγματος της δημόσιας συζήτησης ή ακόμα και σύστασης εξεταστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2015;

Τα πολιτικά ζητήματα, όπως κι αυτά που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν λύνονται με εξεταστικές επιτροπές, αλλά με πολιτικούς όρους και αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή κι έξω απ’ αυτή, μέσα στον λαό.

Υπήρξε επίσημη πρόταση στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές του 2015, είχε συμφωνήσει τη συγκυβέρνησή του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., απλά έκανε υποκριτικές δημόσιες επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ, με στόχο να παγιδέψει εκλογικά αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους. Αυτός ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει συμπεράσματα από την αντιλαϊκή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πορεία του στην αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και δεν θα ξαφνιαστεί τελικά, όταν έρθει η στιγμή και οι επίσημες προτάσεις συγκυβέρνησης γίνουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., όπως παλιότερα συνέβη με το ΠΑΣΟΚ.

Η προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση της σκευωρίας Νοβάρτις ολοκληρώνει σε λίγες εβδομάδες τις εργασίες της. Ποια είναι η πρόβλεψή σας; Βλέπετε ειδικό δικαστήριο;

Από την αρχή είχαμε επιμείνει να διερευνηθεί το σκάνδαλο Νοβάρτις, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικότερου σκανδάλου που αφορά την εμπορευματοποίηση του φαρμάκου. Είχαμε τονίσει πως η προανακριτική θα έπρεπε να εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, για να διερευνήσει και κατά πόσο οι όποιες παραβιάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου επηρέασαν ή όχι τη δικαστική έρευνα.

Ομως, όπως και η προανακριτική επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε παρωδία, οι μέχρι σήμερα εργασίες της νέας προανακριτικής, με τα διάφορα νομικίστικα προσκόμματα που τίθενται, δημιουργούν πολλαπλά ερωτηματικά.

Η εξέλιξη με τους «προστατευόμενους» μάρτυρες αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή της παρελκυστικής τακτικής που χρησιμοποιούν τόσο από τη μία μεριά η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, για μικροκομματικά οφέλη.

Γι’ αυτό είναι και πρόωρη η όποια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής. Πάντως εμείς δεν θα γίνουμε μέρος μιας διαφαινόμενης πορείας εκφυλισμού της.

«Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις τάσσονται ενάντια στο Συνέδριο νοθείας και εξευτελισμού»

Η μεγάλη κόντρα μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ μήπως ενέχει τον κίνδυνο απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στα μάτια των εργαζομένων;

Δεν είναι κόντρα μόνο με το ΠΑΜΕ. Δεκάδες ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνδικαλιστές τίμιοι, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, τάσσονται ενάντια σ’ αυτό το Συνέδριο νοθείας και εξευτελισμού. Οι εργαζόμενοι έχουν μάτια και βλέπουν ποιος απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα. Πριν από λίγες ημέρες έγινε μια μεγάλη απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα του Βρούτση -που ενσωματώνει το προηγούμενο του Κατρούγκαλου- και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έκανε τα πάντα για να την υπονομεύσει. Τώρα σχεδιάζει ένα Συνέδριο χωρίς συζήτηση, σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, με 53 αντιπροσώπους οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί με καμία διαδικασία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Θα έχει, μάλιστα, μεγάλη ευθύνη αν νομιμοποιήσει αυτή την παρανομία με την παρουσία του, ακόμα και ο πρωθυπουργός. Για να μην απαξιωθεί η συνδικαλιστική δράση στα μάτια των εργαζομένων δίνουμε τη μάχη για να γίνει πραγματικό Συνέδριο, για να μπορεί να διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δουλειά με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

«Ανανεώνουμε τα διαδικτυακά μέσα του κόμματος, προτεραιότητα όμως έχει η ζωντανή συμμετοχή»

Στην εποχή των σόσιαλ μίντια τα κόμματα προσπαθούν να διεισδύσουν σε μεγάλες ομάδες πολιτών, κυρίως της νεολαίας, μέσω των νέων τεχνολογιών. Το ΚΚΕ ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις ή δεν χρειάζεται… followers;

Παρακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις που επηρεάζουν διάφορους τομείς, από την ενημέρωση ως τις ανθρώπινες σχέσεις. Αξιοποιούμε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οργανωμένα και συλλογικά. Η ΚΝΕ π.χ. κάνει μία ωραία δουλειά με διαφωτιστικά βίντεο στο Υoutube. Αυτή την περίοδο βελτιώνουμε και ανανεώνουμε τα διαδικτυακά μέσα του κόμματος. Η πολιτική επικοινωνία όμως έρχεται για να στηρίξει τη δράση που αναπτύσσεται στην πραγματική ζωή. Προτεραιότητα πάντα έχουν η ζωντανή συμμετοχή, η συζήτηση -και η αντιπαράθεση βεβαίως- σε συλλογικές διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες έννοιες (π.χ. οργάνωση, συλλογικότητα) λοιδορούνται διαχρονικά από το σύστημα και τους μηχανισμούς του, για να πλασαριστούν ως «σύγχρονα», π.χ., το ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα που νομοθέτησε η Ν.Δ. ή από την άλλη ο μετασχηματισμός σε i-SYRIZA με μέλη followers. Στόχος; Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νεότεροι, αποξενωμένοι από την ουσιαστική συμμετοχή περιορίζονται έτσι σε ρόλο παθητικού θεατή, με την ψευδαίσθηση της συμμετοχής, στην ουσία όμως αποτελώντας ντεκόρ για να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις. Εμείς δεν θέλουμε τον λαό έρμαιο καθοδηγούμενων -ακόμα και fake- ειδήσεων, αλλά πρωταγωνιστή στην πάλη για να διαμορφώνει ο ίδιος τις εξελίξεις.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δείτε το πόθεν έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ανδρέας Ντίνης

Κριτική Κουτσούμπα σε κυβέρνηση και ΕΕ για τα μη μέτρα ανακούφισης των οικονομιών

Μιχάλης Μάρδας

Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Κουτσούμπα και Βελόπουλο για κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κουτσούμπας στη Βουλή για εργασιακά: Ηρθαν και έρχονται και άλλα αντεργατικά μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος Άγιος Βαλεντίνος; «Σκληρό ροκ» στη Βουλή για τα εργασιακά – Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα και «βόμβα» Βαρουφάκη

Μιχάλης Μάρδας

«Άκυρο» Κουτσούμπα στην επιστολή Βαρουφάκη για κόκκινα δάνεια: Ανεδαφική η πρότασή του

Δημήτρης Κατσάκος

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς – Τι είπε με Κουτσούμπα

Δημήτρης Κατσάκος

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα: Γύρισε ο κόσμος ανάποδα, εγώ με κόκκινη γραβάτα και εσύ με μπλε

Δημήτρης Κατσάκος

Ολοκληρώνει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης – Σήμερα στις 11 βλέπει τον Κουτσούμπα

Δημήτρης Κατσάκος