Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώτα Νέγκα στον «Ε.Τ.»: Τα όνειρα είναι σποράκια και θέλουν πότισμα

Γιώτα Νέγκα στον «Ε.Τ.»: Τα όνειρα είναι σποράκια και θέλουν πότισμα

Δέσποινα Σαββοπούλου

«Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις», μας λέει η Γιώτα Νέγκα, με τη λαϊκή, στιβαρή φωνή της, μέσα από τον τίτλο της έκτης προσωπικής της δουλειάς που κυκλοφόρησε μόλις, σε μουσική Νίκου Μερτζάνου και στίχους Νίκου Μωραΐτη.

Τα τραγούδια από αυτό το άλμπουμ και άλλα αγαπημένα θα ερμηνεύσει στις εμφανίσεις που ξεκινά από αύριο Σάββατο 25 Ιανουαρίου και για πέντε μόνο Σάββατα στον Σταυρό του Νότου Plus, μια γνώριμη μουσική σκηνή, που την έχει φιλοξενήσει και άλλες φορές παλαιότερα.

«Όντως γνώριμος χώρος, γι’ αυτό και επιστρέφω συνειδητά», λέει η ίδια η Γιώτα Νέγκα στον «Ε.Τ.» λίγο πριν ανοίξει η αυλαία.

«Ένιωσα την ανάγκη να έρθω ξανά πιο κοντά με το κοινό. Αυτή η ξεχωριστή σχέση με τους θεατές μάς δίνει ενέργεια και μας βοηθάει να επαναπροσδιοριστούμε. Κάτι που στα μεγαλύτερα μαγαζιά δεν είναι εύκολο. Δεν νιώθω την ανάγκη πια να αποδείξω κάτι, θέλω απλά να κάνω αυτό που αγαπώ, να τραγουδήσω, χωρίς πολλά πολλά. Μετά από πολλά θεματικά προγράμματα, με διαφορετικά σκηνικά, φέτος θα παρουσιάσω τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία μου, τραγούδια που πάντα ήθελα να πω αλλά δεν είχα τολμήσει μέχρι τώρα, αγαπημένα μου σπουδαία λαϊκά, μια διαδρομή από το πρώτο τραγούδι που έμαθα να τραγουδώ στα οκτώ μου χρόνια μέχρι τα τραγούδια από το νέο μου άλμπουμ, τόσο απλά. Άλλωστε πάντα πίστευα πως η ομορφιά είναι στην απλότητα, που είναι όμως τόσο δύσκολη.

Νιώθεις ότι έχεις επιβεβαιώσει με την πορεία σου τον τίτλο του τελευταίου δίσκου σου «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις»;

Ο τίτλος είναι ένα κομμάτι της στάσης μου απέναντι στη ζωή μετά τη διαδρομή που έχω διανύσει μέχρι τώρα ως Γιώτα. Πιστεύω αυτό που λέει ο τίτλος, γι’ αυτό και τον επέλεξα. Πιστευτώ απλά πως κάποιες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά θέλουμε, όταν όμως όντως θελήσουμε κάτι, πραγματικά το καταφέρνουμε.

Είναι όλοι οι άνθρωποι τόσο, ας πούμε, τυχεροί για να το πετύχουν;

Δεν πιστεύω πως είναι θέμα τύχης ή πιο σωστά μόνο τύχης. Είναι θέμα δουλειάς, αγάπης, πίστης, προσήλωσης. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του, «συν Αθηνά και χείρα κίνει», όπως έλεγαν οι αρχαίοι.

Υπάρχουν. Ωστόσο. κάποια ακόμα πράγματα στη ζωή, στο τραγούδι, που θα ήθελες ακόμα να καταφέρεις;

Φυσικά, πολλά. Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις κάθε μέρα, κάθε στιγμή, με ένα χαμόγελο στο διπλανό σου, απλώνοντας το χέρι, αγγίζοντας ένα αγαπημένο τραγούδι, γελώντας στο συνάνθρωπο και στον εαυτό σου. Αν το θες πολύ γίνεται. Αν σταματήσω να θέλω να πετύχω πράγματα στη ζωή μου και το τραγούδι θα είναι σαν να σταματήσει η καρδιά να δουλεύει, αν μένουμε σταθεροί είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να μην πετύχουμε τίποτα παραπάνω.

Η συνεργασία με τον Νίκο Μερτζάνο και τον Νίκο Μωραΐτη θεωρείς ότι σου άνοιξε νέους δρόμους και γιατί;

Η συνεργασία μου με τον Νίκο Μωραΐτη και τον Νίκο Μερτζάνο μου χάρισε άλλο ένα υπέροχο τοπίο σε αυτήν τη διαδρομή. Τραγούδια ερωτικά, κοινωνικά, εξωστρεφή, αλλά και περισσότερο προσωπικά, και δεν άφησαν καμία μου πλευρά ανέκφραστη. Ο κάθε δημιουργός που συναντώ μου δίνει και ένα κομμάτι της ψυχής του. Κανένας δεν είναι ίδιος, άρα κάθε νέα συνάντηση μου δίνει κάτι καινούργιο, συμβάλλει στη διαμόρφωση της Γιώτας ως τραγουδίστριας.

Πώς θα χαρακτήριζες αυτήν την έκτη μουσική σου δουλειά σε σχέση με τις προηγούμενες;

Όπως προανέφερα, καμία συνεργασία δεν είναι ίδια. Δεν είναι πράγματα που συγκρίνονται μεταξύ τους. Μπορείς να πεις πως είναι άλλο ένα βήμα ανακάλυψης και αποκάλυψης του εαυτού μου. Ενα βήμα παραπέρα, ένα βήμα εκτός ή απλά ένα βήμα. Σίγουρα όμως είναι κάτι που σε μετακινεί κατά κάποιον τρόπο και δεν είσαι ποτέ πια στο ίδιο σημείο.

Ποια προβλήματα εντοπίζεις στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και τι θα ήθελες να αλλάξει;

Θα ήθελα οι «δανεισμοί» να είναι σε μικρότερη δόση, να μπορέσει να διατηρηθεί η μνήμη και η σύνδεση με τα χαρακτηριστικά της πλούσιας μουσικής μας. Να αναγνωριστεί η αξία των δημιουργών ώστε να έχουν πραγματικά λόγω να γράφουν και να συνθέτουν τραγούδια. Επίσης να δημιουργηθεί η συνθήκη ώστε αυτά τα τραγούδια να μπορέσουν να αναπνεύσουν και να βρουν τη θέση τους στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Τα όνειρα για να πραγματοποιηθούν τι χρειάζονται;

Πότισμα. Τα όνειρα είναι σποράκια που θέλουν πότισμα με αγάπη και πίστη για να ριζώσουν και να ανθίσουν. Σίγουρα όμως πρώτα πρέπει να τα κάνεις, γιατί αν δεν ονειρευτείς δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις κάτι.

Μελλοντικά σχέδια, επιδιώξεις, «θέλω»;

Μετά την πρώτη σειρά εμφανίσεων στον Σταυρό, φεύγουμε για Αυστραλία για τρεις συναυλίες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη. Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στους Έλληνες και γενικά τους κατοίκους εκεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και που θα έχω την ευκαιρία να βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο να ξεχαστούν, με την ελπίδα πάντα ως τότε να έχει τελειώσει αυτή η βιβλική καταστροφή που στην πραγματικότητα επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Όσο για τα θέλω μου, απλά να είμαι καλά, για να μπορώ να κάνω όνειρα και να τα κυνηγώ. Να συνεχίσω τη διαδρομή μου, να δω νέα τοπία, να γνωρίσω νέους ανθρώπους που θα μου δώσουν και θα τους δώσω. Να συνεχίσω να τραγουδώ και να μου εμπιστεύονται όμορφα τραγούδια που με τη φωνή μου θα αγγίζουν τον κόσμο.

Από την έντυπη έκδοση