Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χαρίτσης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: Ο Μητσοτάκης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom eleftherostypos.gr

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Τον καλεί να πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της sυμφωνίας των Πρεσπών, τον κατηγορεί ότι ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα όταν συσχετίζει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με την τουρκική προκλητικότητα και απευθύνει έκκληση συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Κύριε εκπρόσωπε, στην προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο τα αίματα άναψαν πριν καν ξεκινήσει. Τι απαντάτε στο επιχείρημα της πλειοψηφίας περί προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη;

Νομίζω ότι εδώ οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Ο μόνος αποπροσανατολισμός είναι η διαρκής προσπάθεια της N.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης φαρμάκων και τις κατηγορίες περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων. Και για να το κάνουν αυτό καταφεύγουν στα γνωστά περί σκευωρίας αποφεύγοντας να απαντήσουν στο κύριο: Υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις ή όχι; Για να το πω απλά. Ο κύριος Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι μια εταιρία «πλήρωνε πολιτικούς και γιατρούς». Αν δεν είναι αυτό σκάνδαλο, τι είναι;

Ανησυχείτε για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά και με την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών; Φοβάστε αναταράξεις στη γειτονική χώρα ή την ευρύτερη περιοχή;

Είναι σαφές ότι η στάση της Γαλλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής συνιστά μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Αρνητική εξέλιξη που υπογραμμίζει τη σημασία συμφωνιών, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ευτυχώς τίποτα δεν έχει λήξει ακόμα. Εμείς από την πλευρά μας, ως χώρα, θα πρέπει να επιμείνουμε: Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει το πάγιο ελληνικό αίτημα για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και αναγνωρίζει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Στο έδαφος αυτό, και γνωρίζοντας ότι η όποια αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, το εθνικό μας συμφέρον υπαγορεύει την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στάση του κομπάρσου. Οντας δέσμια της προεκλογικής της προπαγάνδας, κατά την οποία υποδαύλισε όλες τις ακραίες αντιδράσεις των δήθεν «μακεδονομάχων», η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα βάλουν τη χώρα στο προσκήνιο και θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στις συμπληγάδες της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του κι αυτό τον οδηγεί στο κρυφτό. Εστω και τώρα, όμως, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Οπως έχουν παραδεχτεί δημόσια κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αναγκαία. Αντίθετα, ενδεχόμενη ακύρωσή της θα οδηγούσε σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Γιατί σπεύσατε, ως κόμμα εννοώ, να υιοθετήσετε αρχικά και μετά να καταγγείλετε τις καταγγελίες Τσαβούσογλου για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά μας; Σε τι διαφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απόλυτα καταδικαστέες, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε ότι η τουρκική ηγεσία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για να απειλήσει την Ευρώπη.

Αυτό που σπεύσαμε να αναδείξουμε και φυσικά να καταδικάσουμε ήταν η απαράδεκτη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι αυξημένες περιπολίες στο Αιγαίο συνεπάγονται αυξημένες πιθανότητες να έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα,τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία 4,5 χρόνια το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες για διασώσεις προσφύγων. Δυστυχώς, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, η Ν.Δ. επέλεξε να υπεκφύγει, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δικαιολογεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Δυστυχώς, μετά από 4 μήνες πρωτοφανούς αδράνειας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά σε επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού για να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές της αντιφάσεις και να μεθοδεύσει την αυστηροποίηση του πλαισίου. Αποκορύφωμα το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο, με το πρόσχημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, στοχεύει στην αποτροπή και καταστολή των αιτούντων άσυλο, ενώ έχει προκαλέσει δριμύτατες αποδοκιμασίες από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρατηγεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να συσχετίσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με την τουρκική προκλητικότητα είναι πολλαπλώς επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τόσο την αναποτελεσματικότητά της στη διαχείριση του μείζονος αυτού θέματος όσο και τον ιδεοληπτικό προσανατολισμό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εμμένετε στη στήριξή σας στην υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα συζητούσατε μία άλλη υποψηφιότητα, είτε από τον χώρο της Ν.Δ. είτε από άλλο πολιτικό χώρο;

Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να ανοίξουμε έναν κύκλο ατέρμονων σεναρίων πριν να είναι η ώρα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά εφόσον με ρωτάτε, δεν μπορώ παρά να πω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε υποδειγματικός στον ρόλο του.

Αλήθεια, πώς πάει ο isyriza; Εχετε να μας δώσετε αριθμούς για τις νέες εγγραφές και ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι σας για τη διεύρυνση των μελών του κόμματος;

Ο isyriza και το σύνθημα «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» εκφράζουν την πρότασή μας για μια νέα αντίληψη περί πολιτικής συμμετοχής. Εμείς θέλουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί ως πεδίο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικής σύνθεσης όλων των απόψεων που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και επιδιώκουν προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές στην οικονομία και την κοινωνία. Και είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι. Τόσο από τους χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας που εγγράφονται στην πλατφόρμα isyriza όσο και κυρίως από τη συζήτηση που έχει εγκαινιάσει η πρωτοβουλία μας αυτή. Μια συζήτηση που εγγράφεται στον μεγάλο προβληματισμό για τη μορφή του πολιτικού κόμματος και την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Καλούμε τη σοσιαλδημοκρατία στη συνδιαμόρφωση μιας αριστερής πολιτικής

Τι απαντάτε στους συντρόφους σας που έχουν εκφράσει φόβους για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία;

Αναφορικά με την αξίωση των πολιτών για πολιτικές που ικανοποιούν τις ανάγκες τους, «πασοκοποίηση» σημαίνει να μετατρέπεσαι από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος. Ωστόσο, προσωπικά δεν ανησυχώ διότι ο κόσμος που μας στηρίζει, ο κόσμος που εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, όχι μόνο αποστρέφεται μια τέτοια εξέλιξη, αλλά, επιπλέον, έχει και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Αναφορικά με τη σοσιαλδημοκρατία, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν την προσεγγίζουμε γενικώς και αορίστως.

Την καλούμε να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της των προηγούμενων δεκαετιών που την αποξένωσαν από την εκλογική της βάση. Την καλούμε να συνδιαμορφώσουμε μια αριστερή πολιτική που θα προωθεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και ακριβώς επειδή την προσεγγίζουμε με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν ανησυχώ αλλά είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μόνο θετικά πράγματα μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια συνάντηση-συμμαχία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς μπήκε η λέξη «ιστορική» στη Συμφωνία των Πρεσπών – Τι λέει ο Πέτσας

Μιχάλης Μάρδας

Χαρίτσης στον ΕΤ: Ισοπεδώθηκε η προπαγάνδα περί σκευωρίας με Νovartis

Μιχάλης Μάρδας

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών κατέθεσε η Ελληνική Λύση

Ανδρέας Ντίνης

Βολές ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα

Kon

Χαρίτσης: Να γίνουν άμεσα οι 4000 μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια υγεία

Ανδρέας Ντίνης

Αμετανόητη η Σκοπιανή υπουργός δεν βγάζει την πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος: Σκοπιανή υπουργός επανέφερε πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Δημήτρης Κατσάκος

Χαρίτσης στον Ελεύθερο Τύπο: Ανησυχούμε γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει διαρκώς

Evanthia Karra

Ο Ζάεφ λέει τώρα ότι θα εφαρμόσει «πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών»

Δημήτρης Κατσάκος