Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι η νέα, ωραία και επιτυχημένη «φωνή» της Νέας Δημοκρατίας

Ήταν το διήμερο εκείνο όπου σύσσωμη η γαλάζια παράταξη έκανε εξόρμηση στην Θεσσαλονίκη για το διήμερο επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην ΔΕΘ. Κάπου εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρέθηκα και εγώ. Και γνωρίστηκα με την Σοφία Ζαχαράκη.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Παρά την ιδιότητά της, η γνωριμία μας δεν ήταν αυτό που θα έλεγε κάποιος «θεσμική», καθώς η χειραψία μας έτυχε να… λάβει χώρα σε ένα café της πόλης όπου δημοσιογράφοι και πολιτικά στελέχη πολιτικολογούσαμε απολαμβάνοντας τις γευστικές Ερατεινές Ευχές, ένα εκλεκτό κρασί από την Πιερία τον οποίο και γευόμουν για πρώτη φορά.

Κατά την διάρκεια του διημέρου έτυχε να βρεθούμε αρκετές φορές στο ίδιο σημείο, την ίδια στιγμή. Είχε-δεν είχε έναν μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της ως μία εκ των δύο αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και, εκμεταλλευόμενος την… δημοσιογραφική αδεία, της ζήτησα να την φιλοξενήσω στο Talk Show του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr.

zacharaki-synentefxi-1300Όσοι από εσάς την ξέρετε θα την δείτε να μιλάει για πρώτη φορά για τις συνήθειές της, το βαρύ πρόγραμμά της μέχρι και τις αδυναμίες της. Όσοι όμως θα την γνωρίσετε σήμερα, καλό είναι να γνωρίζετε πως η Σοφία Ζαχαράκη είναι μία νέα, όμορφη και δυναμική γυναίκα, με εμπειρίες από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα που αγαπά την ενασχόληση με τα κοινά. Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, από τα τέλη Αυγούστου είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάπως έτσι λίγες εβδομάδες μετά την γνωριμία μας στην συμπρωτεύουσα, βρεθήκαμε στα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο. Το ραντεβού μας είχε προγραμματιστεί μετά την απόφαση του ΣτΕ, οπότε, η κουβέντα προτού καν ξεκινήσει η συνέντευξη πήγε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ ήδη είχαμε σπαταλήσει 10 λεπτά από το χρόνο μας να μιλάμε για τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ και το ξανά υπό διαμόρφωση τηλεοπτικό τοπίο, συνειδητοποιήσαμε πως δεν είχαμε καν απαντήσει την πρώτη ερώτηση!

Είπα να πάρουμε μία βαθιά ανάσα, χαμογελάσαμε και ξεκινήσαμε.

Μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δούλεψες σε έκριναν οι ανώτεροί σου. Πλέον πώς αισθάνεσαι που είτε σε κρίνουν είτε ερμηνεύουν τα λεγόμενά σου, και άνθρωποι που δεν συνεργάζεσαι μαζί τους; Κοινώς, ποια η σχέση σου με τους δημοσιογράφους;

Έχοντας ήδη δουλέψει 15 χρόνια κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, η διαδικασία του να αξιολογείσαι και να κρίνεται διαρκώς το αποτέλεσμα της εργασίας σου μου είναι πολύ γνώριμη.

Τώρα, 2 μήνες μετά από τη μεγάλη αλλαγή μπορώ να σου πω ότι προσπαθώ να συνηθίσω στη νέα αυτή σχέση με απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων που συχνά λειτουργούν και ανώνυμα. Αυτό πάντως που έχω πολύ καθαρό μέσα μου είναι ότι αν αποφασίζεις να βρίσκεσαι στα κοινά, υποχρεούσαι να είσαι ανοιχτός στο δημόσιο έλεγχο και στη λογοδοσία.

Πες μου για σένα, για την επαγγελματική σου πορεία, και πώς οδηγήθηκες στην ενασχόληση με τα κοινά.

Έχω εργαστεί 11 χρόνια ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Συνδύασα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές με τα διοικητικά της εκπαίδευσης και τα Ευρωπαϊκά θέματα στο Υπουργείο Παιδείας. Επίσης στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε μια απαιτητική περίοδο, προετοιμάσαμε την Ελληνική Προεδρία.

Η ενασχόληση με τα κοινά ήρθε νωρίς με τη συμμετοχή στις δράσεις της Νεολαίας της ΝΔ κυρίως στις Διεθνείς σχέσεις. Ήταν για εμένα τρόπος να εκφράσω τις αγωνίες και τις προσδοκίες μου σε μεγάλο βαθμό αλλά να γνωρίσω και πολύ ενδιαφέροντα άτομα με τα οποία είμαστε πλέον πραγματικοί φίλοι. Και να σου πω τι με παρακίνησε να ασχοληθώ πιο ενεργά; Ένα προσωπικό βίωμα, οι καταλήψεις που γίνονταν για πολλούς μήνες όταν ήμουν Λύκειο. Ένιωθα ότι ήθελα με κάθε τρόπο να βρω τρόπο να αντιδράσω σε πράγματα που επιβάλλονταν από λίγους με αυταρχικό τρόπο που περιόριζαν την ελευθερία των πολλών.

Και τι ακριβώς σημαίνει να είσαι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ; Πώς κυλά το 24ωρό σου;

Δεν υπάρχει ωράριο, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Περιλαμβάνει διαρκή ενημέρωση, πολύ διάβασμα, συνεργασία με τα στελέχη μας. Πάνω απ’όλα, την επικοινωνία των θέσεων και των δράσεων της Νέας Δημοκρατίας στους πολίτες.

Είσαι μία νέα και ωραία γυναίκα που σημειώνει επαγγελματικές επιτυχίες. Πώς αντιμετωπίζεσαι εντός πολιτικής; Υπάρχει σεξισμός;

Αν σου έλεγα ότι υπάρχει σεξισμός, θα αδικούσα παράφορα τους συνεργάτες μου. Αντίθετα, νιώθω ότι οι απαιτήσεις ή οι προσδοκίες δεν καθορίζονται από το φύλο αλλά κυρίως από τις ανάγκες της εποχής.

Και αυτή δεν αφήνει περιθώρια να μην αξιοποιούνται όσοι βρίσκονται στο χώρο. Πάντως, εκτός από τις δραστήριες γυναίκες βουλευτές και ευρωβουλευτές μας, συναντώ καθημερινά πολύ δυναμικές γυναίκες στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις και στις γραμματείες μας και χάρηκα πολύ με τη συμμετοχή πολλών νέων γυναικών στο συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ.

Η απόφαση του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΔ ζητά εκλογές. Είναι όντως οι εκλογές κάτι που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα;

Θα μου επιτρέψεις πριν απαντήσω για τις εκλογές να κάνω ένα σχόλιο για τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.zachzaraki-synentefxi-11300

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ακούσαμε και είδαμε πολλά- μελέτη της Φλωρεντίας , εικόνες reality με τον εγκλεισμό των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, βοσκοτόπια, εισήγηση για μαύρο σε κανάλια σε πέντε ημέρες, ακραίες μεθοδεύσεις εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης- η κυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη ήττα. Και όλα αυτά γιατί προέτρεξε να διενεργήσει το διαγωνισμό πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η συναίνεση που τώρα αναζητά, ακούγεται μάλλον προσχηματική ακόμα και στον πλέον καλόπιστο ιδίως χωρίς να έχουμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο της ενημέρωσης.

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Μόλις σήμερα διάβαζα τα στοιχεία για τη δραματική μείωση των εξαγωγών, την αύξηση των φορολογικών οφειλών, στοιχεία που εντείνουν το ήδη βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον. Και δυστυχώς ήδη ακούγονται φωνές για τέταρτο μνημόνιο.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η υπονόμευση του κράτους Δικαίου και μια κρίση θεσμών. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να αποκτήσουμε ηγεσία που θα επαναφέρει την πολιτική ομαλότητα, θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής αλλά κυρίως θα αποκαταστήσει το κύρος της ταλαιπωρημένης χώρας μας.

Ας συνεχίσουμε να πολιτικολογούμε. Τι ακριβώς είναι η «Συμφωνία Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας;

Εγώ διαβάζω τη «Συμφωνία Αλήθειας» σαν μια κοινή προσπάθεια με όλους τους Έλληνες να πάμε ένα βήμα μπρος. Μακριά από το λαϊκισμό και το διχασμό που έχουν προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Συμφωνία Αλήθειας στηρίζεται σε απτές και κοστολογημένες δεσμεύσεις με όρους πραγματικότητας. Μείωση φορολογίας και παράλληλη μείωση κρατικών δαπανών αλλά και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία. Στόχος όλων των προσπαθειών πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα, αυτό έχουν ανάγκη οι νέοι.

Μετά από αρκετά χρόνια λαϊκισμού, ο Έλληνας έχει συνηθίσει να ψηφίζει αυτό που θέλει να ακούσει και όχι αυτό που πρέπει να ακούσει. Πιστεύετε στην ΝΔ πως ο πολίτης είναι πλέον έτοιμος να διαχειριστεί την αλήθεια μακριά από λαϊκισμό και μύθους;

Ο Έλληνας ζει καθημερινά την αγωνία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του, την εφορία και τους λογαριασμούς, τις εισφορές ή τους υπαλλήλους του που με νύχια και με δόντια διατηρεί. Άρα δεν έχει πια καμία διάθεση να ωραιοποιείται η κατάσταση.

Είμαι πιο σίγουρη από ποτέ ότι οι Έλληνες είμαστε πιο ώριμοι να δούμε την αλήθεια κατάματα χωρίς αυταπάτες αλλά και με σαφείς δεσμεύσεις ότι κάθε υπόσχεση θα πρέπει να τηρείται.

Νομίζω ότι έχουμε αποκτήσει δυσανεξία στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συμπολίτες μας που μας ζητούν απεγνωσμένα να μιλάμε ανοιχτά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία αλλά και στα θεσμικά ζητήματα. Και κυρίως να προτείνουμε λύσεις σε αυτά.

Σας κατηγορούν πως η λεγόμενη εξοικονόμηση θα έρθει με απολύσεις στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Κατά πόσο ισχύει αυτό; Και αν όχι πώς το επικοινωνείτε αυτό χωρίς να «φορτώνεται» ο πολίτης νέους αριθμούς που εν τέλει δεν του λένε και τίποτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Και δε συμφωνώ ότι οι αριθμοί δε λένε και τίποτα. Όταν μιλάμε για 30% μείωση ΕΝΦΙΑ ή τη μείωση του φόρου στις Επιχειρήσεις αλλά και περικοπές δαπανών δίνουμε ένα σαφές μήνυμα. Ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός αυτού που εφαρμόζεται ανηλεώς από την Κυβέρνηση. Ο παραλογισμός των φόρων πρέπει να τελειώσει.

Ως αντιπολίτευση μπορείτε να καταλογίσετε πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Πες μας μία τριάδα ενεργειών του που θεωρείς πως είναι «κόκκινο πανί».

Αυτό θέλει σκέψη. Όχι για να βρεις αλλά κυρίως για να αποκλείσεις ενέργειες.

Οι 6 πρώτοι μήνες διακυβέρνησης και «ηρωικής» διαπραγμάτευσης, τα capital controls και τελικά το τρίτο Μνημόνιο. Χωρίς να ξεχνάμε την προσπάθεια απαξίωσης των δημοκρατικών μας θεσμών και την προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης.

Ήσασταν μαζί με τον έτερο αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανήκετε στον στενό κύκλο συνεργατών του. Πώς είναι ο πρόεδρος της ΝΔ ως άνθρωπος;

Θα σου πω τα χαρακτηριστικά που κυρίως εντοπίζω μέσα από τις πράξεις του. Είναι μεθοδικός, πολύ εργατικός, πρακτικός και εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.

Περίγραψέ μας την πρώτη φορά που γνωριστήκατε.

Ήταν σύντομη συνάντηση και κυρίως άκουγε. Νομίζω ότι κράτησε περίπου 15 λεπτά και μάλλον μιλούσα εγώ πολύ λόγω άγχους.

Το 24ωρό σου είναι έντονο. Ποια η θέση της «Σοφίας» στην έντονη καθημερινότητα της «Ζαχαράκη»;

Η Σοφία μάλλον αδικείται πλέον. Όμως έχω πολύ υπομονετικούς φίλους και φίλες που δέχονται να με συναντήσουν έστω και πολύ αργά για να κλείσουμε τη μέρα μας.

Τους το χρωστάω!!!

Πώς προτιμάς να διασκεδάζεις; Που βγαίνεις και ποια είναι τα στέκια σου;

Επειδή μ’αρέσει να ανακαλύπτω μέρη, δεν μπορώ να σου πω ότι έχω στέκια. Είμαι πάντως παιδί του κέντρου, και τώρα τελευταία πάω πολύ Παγκράτι και Πετράλωνα. Η Σκουφά πάντως είναι σταθερή αξία.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από έναν χρόνο;

Αν σου πω ότι δεν μπορώ να με φανταστώ το πιστεύεις;; Ένα χρόνο πριν τέτοια μέρα δίδασκα Αγγλικά στο 1ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας άρα θα σε γελάσω. Για ένα είμαι σίγουρη πάντως, θα έχω γεμάτο πρόγραμμα όπως πάντα!!

Αδυναμίες θα έχεις όπως όλοι μας. Ποιες είναι;

Χωρίς δεύτερη σκέψη τα ανίψια μου. Και επειδή είμαι πολύ τοπικίστρια, θα σου πω το Καρπενήσι από όπου κατάγομαι. Α ναι, και το φαγητό.

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας: Οι εξαγωγές καθρέπτης της ανταγωνιστικότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν ζητήσει ραντεβού, ο Μητσοτάκης θα απαντήσει θετικά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού συνάντηση με τον Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΕΘ 2021: Οικονόμου για Τσίπρα – Θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Λάμπρος Κατσαρός

Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Άγνοια από το Μαξίμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο μέρισμα ανάπτυξης και στήριξης των νέων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι ξεπερασμένος – Αδύναμος να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα του αύριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom