Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κουμουτσάκος στον «Ε.Τ.»: Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση Ν.Δ.

Κουμουτσάκος στον «Ε.Τ.»:Επιστροφή στην κανονικότητα με κυβέρνηση Ν.Δ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Η κανονικότητα στην Ελλάδα επιστρέφει με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα (Β1) Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο ουσίας με την Τουρκία και θα δώσει μάχη για τα μακεδονικά προϊόντα.

Η Ν.Δ. θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της;

Η εκλογή μιας νέας κυβέρνηση δίνει στην Τουρκία την ευκαιρία για ειλικρινή επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό θα το επιδιώξουμε, διότι πιστεύουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ωστόσο, για το διάλογο χρειάζονται δύο. δύο και μάλιστα αντίστοιχα πρόθυμοι και με θετικές προθέσεις. Διότι διάλογος σε περιβάλλον προκλήσεων και έντασης δεν μπορεί να είναι παραγωγικός. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα αναλωθεί σε συναντήσεις εντυπώσεων και εξωραϊσμού της κατάστασης, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα επιδιώξει διάλογο ουσίας. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει ήδη αποτελέσματα. Υπάρχουν περιθώρια επιμέρους βελτίωσης;

Η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ήδη εφαρμόζεται και δημιουργεί τετελεσμένα. Είμαστε αντιμέτωποι με αυτά. Ομως σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία θα κρατήσουμε τη σθεναρή στάση που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε ως χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες. Το ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε ξεκάθαρες δεσμεύσεις: επικοινωνιακή εκστρατεία για την προστασία του brand «Μακεδονία», διευκόλυνση επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους, κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, κατοχύρωση όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι προϊόντα ελληνικά. Και το σημαντικότερο. Με κυβέρνηση Ν.Δ., η Ελλάδα δεν απεμπολεί κανένα δικαίωμα που μας δίνει η θέση μας ως χώρας- μέλους της Ε.Ε.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές διαλύθηκαν κόμματα που γεννήθηκαν μέσα στο Μνημόνιο. Είναι επιστροφή σε μια πολιτική «κανονικότητα»;

Η ελληνική κοινωνία πέρασε σε μια περίοδο «ωρίμανσης» μέσα από την πικρή απογοήτευση. Δοκίμασε το «λεφτά υπάρχουν», πίστεψε στην «κατάργηση του Μνημονίου μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο». Ενθουσιάστηκε από τους «ζουρνάδες που θα χόρευαν οι αγορές» και προσγειώθηκε ανώμαλα σε capital controls, δύο νέα αχρείαστα Μνημόνια, πολιτικές αναδιανομής της μιζέριας και μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη της Μεταπολίτευσης. Αυτό που αντιμετωπίστηκε από πολλούς ψηφοφόρους ως εύκολο πείραμα και ανέξοδη δοκιμή αποδείχθηκε ότι παραλίγο να κάνει την Ελλάδα «Βενεζουέλα» της Ευρώπης». Αυτό ήταν μια οδυνηρή διαδικασία που έκανε τους πολίτες να εκτιμήσουν τα μετρημένα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ότι δεν έταξε τα πάντα στους πάντες, αλλά μόνον όσα μπορούν να γίνουν. Βρέθηκε στον αντίποδα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με ειλικρίνεια και αλήθεια. Η κανονικότητα θα επιστρέψει στην Ελλάδα με κυβέρνηση Ν.Δ. Οταν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας που θα κάνει την Ελλάδα μια χώρα που συμβαδίζει με την εποχή της και θα κάνει τους Ελληνες περήφανους ξανά, σίγουρους για το αύριο, το δικό τους προσωπικά και της πατρίδας μας.

Την 8η Ιουλίου πολλά μέτωπα θα είναι ανοιχτά. Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι προαπαιτούμενο για την επίλυσή τους;

Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι αυτονόητη προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Οι αβέβαιες συμμαχίες για μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως υποστηρίζει ασαφώς το ΚΙΝ.ΑΛ., ή η προκήρυξη νέων εκλογών με απλή αναλογική. όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. είναι εγγύηση επικίνδυνης επιστροφής στην παραλυτική αβεβαιότητα. Η κατάσταση στην οικονομία, τα τεράστια-ασφυκτικά προβλήματα που μας κληροδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή μας δεν μας αφήνουν τέτοια περιθώρια. Στις 8 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Σταθερή και αποτελεσματική. Ετοιμη να δώσει λύσεις Χωρίς συμβιβασμούς με εκείνους που δεν κατάφεραν, αν και κατά βάθος ήθελαν, να γίνουν πολιτική ακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει χρόνος για παζάρια και πολιτικούς αυτοσχεδιασμούς. Η εθνική και διεθνής συγκυρία επιβάλλει την ανάγκη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. που θα μπορέσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις προς το λαό, όχι να είναι δέσμια οποιασδήποτε ατυχήσασας μειοψηφίας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Marc: Ανοίγει την «ψαλίδα» η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας το 75,2% των πολιτών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου: O Τσίπρας αναφέρεται στην Ελλάδα ως «μικρή» γιατί θέλει να τη φέρει στα μέτρα του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με 191 «ναι»

Λάμπρος Κατσαρός

Το κέρδος από μία διαγραφή

Kon