Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μεϊμαράκης στον «Ε.Τ.»: Αυτοδυναμία για μια κυβέρνηση που θα ενώνει

Μεϊμαράκης στον «Ε.Τ.»: Αυτοδυναμία για μια κυβέρνηση που θα ενώνει

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την προσεχή Κυριακή ψηφίζουμε για να αποκτήσει η χώρα μας «μια κανονική κυβέρνηση με σχεδιασμό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που θα ενώνει αντί να διχάζει τους Ελληνες», τονίζει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Επισημαίνει ότι «μόνη λύση για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι να έχουμε αυτοδυναμία» και τονίζει ότι «μέχρι την ώρα της κάλπης δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής;

Την προσεχή Κυριακή ψηφίζουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει μπροστά. Για να αποκτήσει μια κανονική κυβέρνηση με σχεδιασμό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που θα ενώνει αντί να διχάζει τους Ελληνες.

Μια κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στην οικονομία αλλάζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, που θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου με τις απαραίτητες τομές, για να διορθώσει λάθη, στρεβλώσεις και παραλήψεις μιας καταστροφικής τετραετίας. Και όλα αυτά τα εγγυάται μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσέρχεται στις εκλογές ενωμένη, ανανεωμένη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο που απαντά σε πολλές από τις απορίες και τα ερωτήματα που έχουν οι συμπολίτες μας και αποφασισμένη να αλλάξει την Ελλάδα. Εχουμε χρέος να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, να ενισχύσουμε τη διεθνή της θέση με δυνατή φωνή σε ένα κόσμο ανταγωνιστικό και σε μια Ευρώπη ασφάλειας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και σταθερότητας.

Βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή της μάχης των ευρωεκλογών. Περιμένατε τόσο ευρεία νίκη της Ν.Δ.; Και τι κλίμα διαπιστώνετε σήμερα στην κοινωνία εν όψει των εθνικών εκλογών;

Οι πολίτες στις 26 Μαΐου με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα για την πολιτική αλλαγή. Οπως τότε σας είχα πει, κ. Χονδρόπουλε, αν η διαφορά στην ευρωκάλπη είναι μεγάλη, ο κ. Τσίπρας θα συρθεί σε εθνικές εκλογές. Και πράγματι, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος υπερψηφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία τον ανάγκασε να προκηρύξει τις εκλογές.

Οπως και στις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα στις ευρωεκλογές, έτσι και τώρα που είμαι παρών και σ´ αυτή τη μάχη, διαπιστώνω ότι η ελληνική κοινωνία έχει «στεγνώσει» από τις πολιτικές διαρκούς λιτότητας, την ανεργία, τη φτώχεια, τη φορολογική αφαίμαξη και είναι αποφασισμένη να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές και να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία ως τη δύναμη σταθερότητας, εγγύησης και ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Η επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. για το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο προκάλεσε αντιδράσεις. Ποια η δική σας προσέγγιση για τις ενδεχόμενες συνεργασίες την επόμενη ημέρα;

Είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε γρήγορα το πρόγραμμά μας χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Τα προβλήματα είναι πολλά και μόνο μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και σταθερότητα μπορεί να εγγυηθεί την επίλυσή τους. Γι’ αυτό, μόνη λύση για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι να έχουμε αυτοδυναμία. Μέχρι την ώρα της κάλπης δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και την Κυριακή η συμμετοχή πρέπει να είναι μαζική, γιατί διαφορετικά η απλή αναλογική επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη απειλώντας την ομαλότητα, την προοπτική και τη σταθερότητα της χώρας και οδηγεί σε περιπέτειες.

Η μείωση των φόρων βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Το κλίμα στο ΕΛΚ και εν γένει στην Ευρώπη σας κάνει αισιόδοξο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιτύχει μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων;

Είναι γνωστό ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας ήταν, είναι και θα είναι η μεσαία τάξη, η οποία εξαθλιώθηκε από την άγρια φοροεπιδρομή που επέβαλε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως κυνικά έχουν παραδεχθεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Με τα φορολογικά μέτρα που δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα εφαρμόσει άμεσα, ελπίζουμε ότι θα δοθεί γερή ανάσα και ώθηση σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να παράξουν πλούτο προς όφελος όλων. Με το νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής και με τη δεδομένη προσήλωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι το ΕΛΚ και γενικότερα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα στηρίξουν την προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων.

Ποια η άποψή σας για τις διεργασίες που εξελίσσονται στο θέμα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διέπεται από αρχές και αξίες και χαρακτηρίζεται από την πιστή τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτές τις αρχές και αξίες επικροτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς περισσότεροι από 200 εκατομμύρια στις πρόσφατες ευρωεκλογές προσήλθαν στις κάλπες, όταν για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από αυτούς τα 40 εκατομμύρια των πολιτών ανέδειξαν το ΕΛΚ πρώτη δύναμη δίνοντάς μας την πλειοψηφία των εδρών στην Ευρωβουλή. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι από τη δική μας πολιτική οικογένεια. Είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπιστίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τηρηθεί η διαδικασία κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι πολιτικές ομάδες.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις αυξημένες εξουσίες που του έδωσε η αναθεώρηση της Συνθήκης, μπορεί να υπερψηφίσει αλλά και να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Σας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η Ε.Ε. το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας;

Για πρώτη φορά η Ε.Ε. καταδικάζει την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και στοχευμένης μας προσπάθειας, που οδήγησε στην υιοθέτηση της δικής μας πρότασης από το ΕΛΚ για επιβολή κυρώσεων. Μια γενναία πρωτοβουλία, που ξεκινήσαμε βάζοντας το ζήτημα στο προεδρείο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κι έπειτα με τη στήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ υιοθετήσαμε το σχετικό ψήφισμα, ομόφωνα, στην ολομέλεια της ομάδας. Το ίδιο έπραξε και η Ν.Δ. σε επίπεδο ηγετών για να φτάσουμε άμεσα και γρήγορα στην απόφαση του Συμβουλίου. Η ευρωπαϊκή ηγεσία καταδικάζει στο υψηλότερο επίπεδο τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για πρώτη φορά δηλώνει έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις. Θεωρώ ότι βάλαμε τη βάση για μια δίκαιη ευρωπαϊκή στρατηγική στις σχέσεις με την Τουρκία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αιχμηρή ανακοίνωση ΝΔ για Παππά: 367 λέξεις για να μην απαντήσει τι δουλειά είχε στην Κύπρο

Tinad

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ: Ο απολογισμός και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

«Χρόνου Φείδου»

Ανδρέας Ντίνης

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 14,3 μονάδες η διαφορά

Tinad

Σάλος με τις νέες αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τα 3 εκατ. ευρώ – «Ποια είναι η «White Porscha» ρωτά η ΝΔ τον Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Νέα Δημοκρατία: Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento

Μιχάλης Μάρδας