Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μπακογιάννη στον «Ε.Τ.»: Εμπαιγμός χωρίς όρια από τον Τσίπρα

Μπακογιάννη στον «Ε.Τ.»: Εμπαιγμός χωρίς όρια από τον Τσίπρα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Τώρα είναι η ώρα της θετικής ψήφου. Είναι η ώρα οι πολίτες να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. και να στηρίξουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τονίζει σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ., υποψήφια βουλευτής στον Νομό Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

H Ν.Δ. οδεύει προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου με σημαντική δυναμική, αλλά και με υψηλές προσδοκίες που δημιουργεί το πολύ θετικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βασικός στόχος σας στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία;

Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η χώρα δεν αντέχει αυτήν τη στιγμή την πολιτική αστάθεια, η οποία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Τα πρώτα δείγματα που έχουμε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δηλαδή η άνοδος του Χρηματιστηρίου και η πτώση των spreads, δείχνουν ότι η αγορά θέλει πολιτική αλλαγή και εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομως, θέλω να είμαι ξεκάθαρη, η Ν.Δ. θα επιδιώξει, είτε έχει αυτοδυναμία είτε όχι, ευρύτερες κοινωνικές, πρωτίστως, αλλά και κοινοβουλευτικές συναινέσεις, για να μπορέσει η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα σας, ως κυβέρνηση, την επόμενη μέρα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα χρειάζεται όλους τους Ελληνες προκειμένου η χώρα να μπορέσει να φύγει γρήγορα μπροστά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Ν.Δ., που θα καθορίσει και το μέλλον της πατρίδας μας.

Στο επίκεντρο του προγράμματος της Ν.Δ. βρίσκεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης, ώστε από τα επίπεδα του 2% να φθάσει στο 4%. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που σκοπεύετε να κάνετε ως κυβέρνηση για να βάλετε τις βάσεις για επίτευξη αυτού του στόχου;

Ο στόχος μας, όπως γνωρίζετε, είναι να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις στους φόρους, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων και η δημιουργία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού κράτους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της γραφειοκρατίας, αποτελούν τις πρώτες κινήσεις της αυριανής κυβέρνησης της Ν.Δ., για να προσελκύσουμε κεφάλαια που θα δημιουργήσουν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ειδικά στο πεδίο της οικονομίας ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να βρεθείτε μπροστά σε δυσκολίες μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμάτε σήμερα ή και σε «νάρκες» που θα πρέπει να απενεργοποιήσετε;

Εχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου είναι, βεβαίως, η πρώτη μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή των προτάσεών μας σε πολλούς τομείς θα έχει πολύ γρήγορα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό και παρότι δεν μου αρέσει να μιλώ για «καμένη γη» την οποία η μια κυβέρνηση κληροδοτεί στην επόμενη, σας λέω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει δύο μεγάλες νάρκες. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, είναι δραματική, καθώς έχει ζημιές 900 εκατομμυρίων, ενώ το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρία με κέρδη 90 εκατομμυρίων. Επίσης η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων των κρατικών συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για την εξυγίανσή τους.

Πώς σχολιάζετε το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι ότι και εκείνος μιλά για μείωση φόρων, για διπλασιασμό επενδύσεων, για νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να εξαγγέλλει τη Δευτέρα πρόγραμμα μείωσης φόρων, ενώ η κυβέρνησή του την προηγούμενη Παρασκευή ψήφισε το ακριβώς αντίθετο στη Βουλή, την κατάργηση των αντιμέτρων που αφορούν στη μείωση της φορολογίας. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία του κ. Τσίπρα δεν έχουν όρια. Ομως, πια οι πολίτες δεν τον πιστεύουν, το απέδειξαν άλλωστε με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές.

Να απαγορεύονται, έξι μήνες πριν από τις εκλογές, κάθε πρόσληψη και κάθε μετάταξη

Παρακολουθούμε για μία ακόμη φορά μεγάλη συζήτηση περί προεκλογικών μετατάξεων, προσλήψεων κ.ο.κ. Πώς μπορεί, κατά την άποψή σας, να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μία από τις πληγές της Μεταπολίτευσης. Ομως, δεν πίστευα ότι αυτό το οποίο συνέβαινε στην Ελλάδα πριν από την κρίση, πριν δηλαδή συνειδητοποιήσουν όλοι τι έφταιξε, ότι θα επαναλαμβανόταν με τόσο προκλητικό τρόπο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξε ούτε ένα φύλλο συκής από την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, γι’ αυτό άλλωστε αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας. Η δική μου πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη, πρέπει να αποφασίσουμε ως πολιτικό σύστημα ότι έξι μήνες πριν από τις εκλογές θα απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά κάθε πρόσληψη και κάθε μετάταξη.

Ποιο είναι το μήνυμα της Ν.Δ. προς όσους δεν την εμπιστεύτηκαν στις 26 Μαΐου; Γιατί κάποιος που δεν ψήφισε Ν.Δ. στις ευρωεκλογές να το κάνει στις εθνικές;

Γιατί τώρα αποφασίζουμε για την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας, για τη σταθερότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της χώρας, για την πορεία της Ελλάδας μετά την κρίση. Τώρα είναι η ώρα της θετικής ψήφου. Είναι η ώρα οι πολίτες να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. και να στηρίξουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση και να την οδηγήσει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, με ευημερία για όλους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την υπόθεση Καλογρίτσα, κορωνοϊό και Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για ομιλία Τσίπρα: Ο Παππάς το άλλο πρόσωπο του Τσίπρα – Το πουλόβερ έχει αρχίζει να ξηλώνεται

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ: Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα – Ατενίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον

Tinad

Στην αντεπίθεση ο Καμμένος: «Καρφώνει» τον Δημήτρη Καμμένο για το «κύκλωμα» που έπιασε η ΕΥΠ

Tinad

ΝΔ για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Γνωρίζατε, κύριε Τσίπρα;»

Μιχάλης Μάρδας

Μύδροι ΝΔ κατά Τσίπρα: Αντί να απολογηθεί, λειτουργεί ως μαγαζάτορας μαζί με τον Παππά

Tinad

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 19% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Εκτός Βουλής ο Βαρουφάκης

Evanthia Karra

ΝΔ «σφάζει» Τσίπρα-Παππά: Παίζουν θέατρο, ανάληψη ευθύνης δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν υπάρχει

Evanthia Karra